Štvrtok 28.03.2024
Dnes má meniny 
Soňa
°C
25.01.2020 09:55

Roky spustnutý Coburgovský park v Pohorelskej Maši má šancu na obnovu


Historická snímka, zdroj pohorela.sk


Coburgovský park v Pohorelskej Maši na Horehroní má šancu dočkať sa svojej zašlej slávy. Obec Pohorelá, pod ktorú osada Pohorelská Maša patrí, informuje na svojej webovej stránke o projekte, ktorého cieľom je revitalizácia parku.


Chce, aby tam vznikla malá komunitná záhrada a verejnosť ho mohla opäť využívať. Mohli by sa tu konať školenia o prírode, environmentálnej výchove, bylinkách či poľovníctve.       

"Kedysi krásny historický park, po ktorom sa prechádzala coburgovská aristokracia počas návštev Horehronia, je dnes spustnutým miestom. Oproti je ich bývalý kaštieľ, ktorý v súčasnosti obývajú pacienti domova sociálnych služieb. Keď boli jeho pacienti deťmi, využívali park na hry. Detské železné preliezačky už dávno poznačil zub času, množstvo náletových drevín i vysoká tráva znemožňujú voľný a bezpečný pohyb. Chýba im miesto, kde by mohli tráviť voľný čas," priblížil Ján Pompura z Obecného úradu v Pohorelej.

Dedina pod Orlovou hoľou, ktorá je treťou najväčšou na Horehroní s vyše 2180 obyvateľmi, nemá na obnovu parku v rozpočte finančné prostriedky. Uchádza sa preto o grant v rámci súťaže, ktorá končí posledným januárovým dňom.       

"Mnohí nadšenci pre históriu Coburgovcov na Horehroní dúfajú, že sa park jedného dňa podarí obnoviť a bude opäť slúžiť svojmu účelu. Chceme park opäť otvoriť pre ľudí, odstrániť, čo v ňom byť nemá, vysadiť ho a realizovať zaujímavé aktivity. Je to skutočne prekrásne miesto s jedinečnou históriou," dodal Pompura s tým, že viac informácií sa záujemcovia dozvedia na www.pohorela.sk.      

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
29.08.2016
V Radaticiach chcú okolo miestneho kaštieľa zriadiť park
Centrum dedinky Radatice, okres Prešov, zdobí neskoroklasicistický kaštieľ z polovice 19. storočia. Ten bol pôvodne sídlom tamojších zemepánov, dnes je tu obecný úrad, knižnica a spoločenské miestnosti využívajú aj miestni seniori.
viac
12.04.2017
Bratislava sa pripravuje na zmenu klímy
Keď je v lete v okolí obchodného centra v susedstve bratislavského Sadu Janka Kráľa teplota 33 stupňov, jeho čierna strecha je rozpálená na 50. V korunách stromov v sade je to však len 17,5 stupňa.
viac
25.08.2017
Mesto chce v rámci nového projektu zatraktívniť Park M. R. Štefánika
Mesto Partizánske sa pokúsi získať nenávratný finančný prostriedok z Fondu mikropojektov Európskej únie na realizáciu cezhraničného projektu, ktorý je zameraný na podporu turizmu a propagáciu historického, kultúrneho a prírodného dedičstva.
viac
10.11.2017
Projekt prepojenia Košíc a maďarského Tokaja hľadá finančné zdroje
Projekt vytvorenia železničného spojenia historickým vlakom medzi Košicami a slovenským a maďarským regiónom Tokaja zatiaľ nezískal finančnú podporu z eurofondov.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.02 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.13 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.85 %