Piatok 29.03.2024
Dnes má meniny 
Miroslav
°C
10.11.2017 12:00

Projekt prepojenia Košíc a maďarského Tokaja hľadá finančné zdroje


Vinohradnícka oblasť Tokaj.


Projekt vytvorenia železničného spojenia historickým vlakom medzi Košicami a slovenským a maďarským regiónom Tokaja zatiaľ nezískal finančnú podporu z eurofondov.


Projekt s celkovým rozpočtom 2,5 milióna eur a cieľom pomôcť rozvoju turistického ruchu neuspel s podanou žiadosťou o finančnú pomoc v programe slovensko-maďarskej cezhraničnej spolupráce. Hľadá tak ďalšie zdroje financovania.

V žiadosti vystupoval ako hlavný partner Aggtelekský národný park v Maďarsku, partnerom na slovenskej strane bola organizácia Košice Región Turizmus. Projekt spočíva v prevádzke zrenovovaného historického vlaku s 15 až 20 jazdami za sezónu a ďalšími jazdami pre špeciálne príležitosti alebo objednávky. Okružná trasa by viedla z maďarského Szerencsu cez Tokaj a slovenský tokajský región až do Košíc a naspäť do Szerencsu cez Hidásnémeti. Hlavná časť peňazí mala ísť na opravu súpravy maďarského historického vlaku a revitalizáciu rušňového depa v Szerencsi.       

Projekt podľa informácií od hlavného partnera splnil v procese hodnotenia formálne kritériá a prešiel výberom ako úspešný a kvalitný. Vzhľadom na celkovú výšku predloženého rozpočtu však napokon nebol v minulých týždňoch zaradený medzi projekty, ktoré budú z danej výzvy v programe cezhraničnej spolupráce Interreg V-A financované.       

Aggtelekský národný park chce pokračovať v hľadaní ďalších možností, ako financovať zámer - či už prostredníctvom európskych, alebo vládnych zdrojov, alebo aj v partnerstve so súkromným sektorom. Podporu má aj zo strany košickej krajskej organizácie cestovného ruchu, ktorej úlohou v projekte by bolo zabezpečenie logistiky a turistickej ponuky pre Košice a slovenskú tokajskú vinohradnícku oblasť.       

"Pre Košice Región Turizmus, ako jediného cezhraničného partnera projektu, je doterajšia spolupráca na tomto projekte neoceniteľnou skúsenosťou, ktorá nám jasne preukázala, že téma železničnej nostalgie je aj pre prepojenie destinácie Tokaj na oboch stranách hranice silnou témou s mohutným návštevníckym potenciálom. Sme presvedčení, že tento projektový zámer má vysoký potenciál realizovateľnosti a v budúcnosti bude aj za aktívneho prispenia našej organizácie uskutočnený," uviedla výkonná riaditeľka organizácie Lenka Vargová Jurková.

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
25.01.2020
Roky spustnutý Coburgovský park v Pohorelskej Maši má šancu na obnovu
Coburgovský park v Pohorelskej Maši na Horehroní má šancu dočkať sa svojej zašlej slávy. Obec Pohorelá, pod ktorú osada Pohorelská Maša patrí, informuje na svojej webovej stránke o projekte, ktorého cieľom je revitalizácia parku.
viac
12.10.2020
V Geoparku Novohrad-Nógrád vďaka projektu skvalitnia turistickú infraštruktúru
Skvalitnenie turistickej infraštruktúry a nové služby v Geoparku Novohrad-Nógrád (GNN) má priniesť nový projekt Geotop, na ktorý zúčastnené strany získali dotáciu z cezhraničného programu Interreg.
viac
02.11.2020
Objavte NATURPARK Podunajsko
Deväť projektových partnerov z oboch strán Dunaja sa podieľalo na vzniku prvého naturparku na Slovensku - NATURPARKu Podunajsko.
viac
29.01.2021
Detská železnica v Košiciach prejde obnovou
Na historickej úzkorozchodnej železničke v Košiciach by mali pribudnúť nové vozne. V rámci cezhraničného projektu plánujú tiež rozsiahlejšiu opravu trate či kotla najstaršej prevádzkyschopnej úzkorozchodnej parnej lokomotívy U36 003.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.02 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.13 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.85 %