Streda 24.04.2024
Dnes má meniny 
Juraj
°C
13.02.2021 12:50

Prešovský mestský cintorín je opäť nominovaný na prestížne ocenenie


Ilustračná snímka


Mestský cintorín na sídlisku Šváby v Prešove je architektonickým unikátom. Dostal sa medzi nominované diela v aktuálnom ročníku Ceny Európskej únie za súčasnú architektúru. Ide o najprestížnejšie ocenenie za architektonickú tvorbu v Európe.


Prešovský mestský cintorín na sídlisku Šváby je nominovaný na Cenu Európskej únie za súčasnú architektúru (Mies Van Der Rohe). Ide o najprestížnejšie ocenenie za architektonickú tvorbu v Európe. Spolu je nominovaných 449 diel z 279 miest zo 41 krajín. Medzi nominovanými je aj 6 slovenských diel, medzi ktoré patrí aj náš nový mestský cintorín.

Autormi projektu prešovského mestského cintorína na Šváboch sú Andrea, Miroslav a Adam Macejkovci. Spolu s nimi sa na tvorbe projektu podieľali aj Marek Tkáčik a Martin Marušinec.

Prešovský cintorín a ostatné diela zo Slovenska nominovala do tejto prestížnej súťaže Slovenská komora architektov a nezávislí experti Nadácie Miesa van der Rohe. 

Cintorín na Šváboch z ateliéru STOA architekti už jedno medzinárodné ocenenie získal, a to v roku 2019, keď bol ocenený v rámci súťaže BIG SEE ARCHITECTURE AWARD 2019.

Cieľom architektov bola udržateľnosť a funkčnosť, preto je cintorín zároveň zeleným parkom (lesoparkom). Priestor je teda nielen pietny, ale určený aj na každodenné užívanie. Nachádzajú sa tu miesta s lavičkami na zastavenie sa či informačné panely prezentujúce acheologický výskum v tejto lokalite.

Na novom mestskom cintoríne je priestor pre 2700 hrobových miest, pričom je koncipovaný pre klasické hrobové miesta, ale aj pre tzv. zelené, urnové či detské hroby. Prešov získal týmto priestorom hrobové miesta približne na 20 rokov.

Cintorín má oplotenie so zaujímavo riešenou vstupnou časťou z Urxovej ulice. Západná brána je dominantou, orientačným bodom a tiež miestom, kde sa človek pred vstupom zastaví a zamyslí sa. Je vytvorená z oceľového plechu zámerne upraveného cortenovou vrstvou, teda tzv. riadenou hrdzou, čo symbolizuje prirodzené starnutie ľudskej schránky. Za bránou je vysadená lipová alej, ktorá po čase svojou mohutnosťou dotvorí tento zaujímavý celok.

Celková plocha cintorínskej časti je 49 502 m2, z toho plocha hrobových polí, na ktorých vzniklo 2700 hrobových miest, má 33 174 m2. Pri cintoríne je 56 parkovacích miest, nová cesta, osvetlenie, prístupový chodník a zeleň. Mesto Prešov na vytvorenie parkoviska operatívne využilo spevnenú plochu, ktorá bola stavebným zázemím pri budovaní cintorína. Obe stavby tak vytvorili zaujímavý funkčný celok. Stavbu pre mesto Prešov zrealizovala prešovská spoločnosť Kaping a celkové náklady boli v objeme 1 787 531 eur. V blízkosti nového Mestského cintorína je aj Dom smútku na Šváboch, ktorý takisto prešiel rozsiahlou rekonštrukciou.

 

Autor: Zdroj: archinfo.sk, STOA architekti, mesto Prešov


komentáre
SHOW ALL
podobné
22.04.2020
Krajské múzeum v Prešove prešlo v čase krízy do online priestoru
Krajské múzeum v Prešove spustilo nové online súťaže. Takýmto spôsobom chce pomôcť rodičom a učiteľom pri vytváraní alternatívneho programu pre deti obmedzované karanténou.
viac
06.06.2020
Piešťany si 75 rokov od získania štatútu mesta pripomenú aj udelením ocenení
Už len tri dni majú Piešťanci na to, aby na tamojší mestský úrad zaslali svoje návrhy na tohtoročné udelenie ocenení významným osobnostiam, ktoré sa ponesie v duchu 75. výročia získania štatútu mesta.
viac
16.11.2020
Prešov má novú "exkluzívnu" zberateľskú bankovku
V prešovskom mestskom informačnom centre sa dá od piatka 13. novembra nájsť nová zberateľská eurobankovka. Jej motívom je podobizeň slovensko-amerického bankára zo Šariša Michala Bosáka a podľa radnice ide o "exkluzívnu zberateľskú záležitosť".
viac
10.12.2022
Dominanta vojnového cintorína Monument zaujala odborníkov v zahraničí
Objekt Monument v banskobystrickej časti Majer, ktorý je súčasťou vojnového cintorína z prvej svetovej vojny, upútal pozornosť aj za hranicami Slovenska.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.02 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.17 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.81 %