Sobota 20.04.2024
Dnes má meniny 
Marcel
°C
11.04.2017 11:44

Trenčiansky samosprávny kraj ocení výnimočné osobnosti kraja


Cena predsedu TSK.


Trenčiansky samosprávny kraj vyzýva na zasielane návrhov na ocenenie výnimočných osobností kraja. Vyznamenania predsedu Trenčianskeho samosprávneho kraja a tiež krajského Zastupiteľstva budú tento rok odovzdané prvýkrát v histórii existencie Trenčianskej župy.


Významné ocenenia jednotlivcom i kolektívom na úrovni kraja budú tento rok odovzdané prvýkrát na základe Štatútu Trenčianskeho samosprávneho kraja, ktorý krajský parlament prijal v druhej polovici minulého roka. Štatút oprávňuje predsedu krajskej samosprávy, ako aj jej zastupiteľstvo verejne oceniť ľudí s výnimočnými zásluhami, ktorí sa pričinili o rozvoj regiónu a jeho prezentáciu. Verejné uznanie predstavuje Cena predsedu TSK a Cena Zastupiteľstva TSK.

„TSK premiérovo udelí najvyššie verejné ocenenia. Laureátov navrhuje práve verejnosť, ktorá nám na TSK do 30. septembra môže poslať svoj tip na osobnosť, ktorá je prínosná pre náš región, a to či už pokiaľ ide o šírenie jeho mena alebo prínos k jeho rozvoju. Náš kraj je nielen historicky, ale aj súčasne veľmi bohatý na výnimočných ľudí, ktorí žijú medzi nami, a pritom si to možno ani neuvedomujeme,“ vyzval trenčiansky župan verejnosť, aby pomohla nájsť mimoriadne osobnosti a predstaviť ich zásluhy širokej verejnosti.

Cena Zastupiteľstva TSK je verejným ocenením, poďakovaním a vyzdvihnutím mimoriadneho prínosu jednotlivcov alebo kolektívov vo všetkých oblastiach spoločenského, hospodárskeho či kultúrneho života. Jej udelenie, ako aj jej podobu schvaľuje samotné poslanecké plénum na základe odporúčania komisie pre udeľovanie Ceny TSK.

Cena predsedu TSK má byť poďakovaním za mimoriadny prínos a významné výsledky jednotlivca alebo kolektívu v oblasti ekonomiky, znižovania nezamestnanosti, školstva, vedy, výskumu a techniky, na poli umenia, kultúry alebo športu či v oblasti propagácie regiónu alebo za zásluhy pri záchrane ľudského života. Cenu predsedu TSK predstavuje umelecké stvárnenie zeleného listu, ktorý má symbolizovať environmentálne smerovanie Trenčianskeho samosprávneho kraja ako Zelenej župy. Cenu predsedu vyrobila Stredná odborná škola sklárska v Lednických Rovniach v limitovanej edícii určenej na ocenenie výnimočných osobností spojených s Trenčianskym samosprávnym krajom. TSK spravidla udelí 3 ceny predsedu TSK a 3 ceny Zastupiteľstva TSK v jednom roku.

Historicky prvým oceneným Cenou predsedu Trenčianskeho samosprávneho kraja sa stal pedagóg, vedec a pomológ – profesor Ivan Hričovský, ktorý si cenu prevzal z rúk trenčianskeho župana Jaroslava Bašku počas slávnostného otvorenia výstavy Záhradkár. O ďalších ocenených však svojimi podnetmi môže rozhodnúť aj široká verejnosť. Predkladať návrhy na udelenie verejných uznaní TSK môže až do 30. septembra 2017. Svoje tipy na ľudí, ktorí si zaslúžia oceniť svoje životné dielo, pracovné úspechy či ľudské zásluhy, môžu predniesť ako fyzické, tak aj právnické osoby, samosprávy, verejnoprávne inštitúcie, orgány štátnej správy i poslanci krajského zastupiteľstva. Verejné uznanie môže byť udelené aj „in memoriam“.

Návrhy možno posielať v písomnej podobe poštou na adresu Trenčianskeho samosprávneho kraja: K dolnej stanici 7282/20A, 911 01 Trenčín; osobne ich odovzdať v sídle župy alebo ich zaslať emailom na adresu veronika.rezakova@tsk.sk. Návrh musí obsahovať údaje laureáta, ktorý je navrhovaný na ocenenie, teda titul, meno, priezvisko, dátum a miesto narodenia, v prípade kolektívov názov a adresu sídla. Ďalej je potrebné pripojiť ako údaje navrhovateľa, tak aj odôvodnenie návrhu, dátum a podpis navrhovateľa.

TSK sa už teraz teší na všetky návrhy a tipy od verejnosti, ktoré pootvoria dvere do sveta nevšedných ľudí nášho regiónu.

 

 

 

 

 

 

 

Autor: (Veronika REZÁKOVÁ, TSK)


komentáre
SHOW ALL
podobné
01.09.2017
Kraj predĺžil termín na podanie návrhu na Ocenenia BSK
Do ukončenia termínu na podanie návrhu zostávajú ešte dva mesiace, nakoľko sa deadline predĺžil z 31. augusta až na 31. októbra 2017.
viac
13.01.2018
Trenčiansky hrad prilákal vlani viac ako 120 000 návštevníkov
Počas roka 2017 to na Trenčianskom hrade žilo. Návštevníci mali okrem zaujímavých podujatí možnosť nahliadnuť do zrekonštruovaných priestorov Matúšovej veže, či po desaťročí skontrolovať presnosť hodín na Matejovej veži.
viac
08.08.2018
BSK: Oceňte osobnosti kraja
Župa aj tento rok ocení tých, ktorí prispeli k šíreniu dobrého mena Bratislavského samosprávneho kraja, významným spôsobom sa zaslúžili o rozvoj regiónu, o zvýšenie kvality života jeho občanov alebo ho úspešne reprezentujú. Navrhnúť kandidátov na Ocenenia BSK možno do konca augusta 2018.
viac
04.01.2021
Verejnosť môže podávať návrhy na Cenu mesta aj primátora
Verejnosť opäť môže podávať návrhy na laureátov Ceny mesta Košice a Ceny primátora mesta. Informuje o tom magistrát na svojej webovej stránke. Tieto verejné ocenenia udeľujú každoročne v rámci Dňa mesta Košice.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.06 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.10 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.84 %