Štvrtok 28.03.2024
Dnes má meniny 
Soňa
°C
01.03.2019 10:35

Novohradský geopark ostáva v sieti svetového dedičstva UNESCO


Novohradský geopark - logo


Novohrad-Nógrád UNESCO Globálny geopark obhájil svoj titul. Udelili mu zelenú kartu, vďaka ktorej ostáva pod záštitou UNESCO na ďalšie štyri roky. Koordinátori jeho fungovania v Šalgotarjáne i vo Fiľakove dostali odporúčania, ako ďalej rozvíjať jeho potenciál v cestovnom ruchu.


Zelenú kartu dostal geopark po hodnotení prof. Ibrahima Komoo-a a dr. Henninga Zellmera, ktorí ho v rámci revalidačnej komisie navštívili ešte v júli minulého roka. Ako priblížil Attila Agócs, primátor Fiľakova a predseda Z. p. o. Geopark Novohrad-Nógrád, udelenie zelenej karty znamená, že geopark bude ďalšie štyri roky patriť do Globálnej siete geoparkov pod záštitou UNESCO. V sieti figuruje ako prvý cezhraničný geopark a ostáva naďalej jediným slovenským UNESCO geoparkom.

„Udelenie karty je pre nás povzbudením do ďalšieho rozvoja. Je za tým veľké množstvo práce na oboch stranách hranice,“ priblížil Agócs. Na maďarskej strane to mala byť predovšetkým propagácia už vybudovaných návštevníckych centier v Šalgotarjáne a Ipolytarnóci a podpora trvalo udržateľného rozvoja vo forme cestovného ruchu „Na našej strane šlo o menšie investície do budovania náučných chodníkov a lepšieho sprístupnenia atraktívnych lokalít, napríklad Hajnáčskeho hradného vrchu, Fiľakovského či Pohanského hradu,“ konkretizoval. Cez projekty INTERREG i menšie slovenské granty investovali tiež do infraštruktúry pod hradom Šomoška. Avšak bez väčšej podpory zo strany štátu, aká funguje aj v Maďarsku, je podľa Agócsa rozvoj na slovenskej strane pribrzdený.

„Naša organizácia nedokáže z členských príspevkov obcí zabezpečiť budovanie vážnejšej infraštruktúry cestovného ruchu, akými sú návštevnícke centrá či rozvoj atrakcií,“ doplnil. Ako ďalej pokračoval, v posledných mesiacoch sú badateľné úspechy v zosieťovaní 28 obcí nachádzajúcich sa na slovenskej strane geoparku. „Pomáhame menším obciam podávať žiadosti o granty, v prípade úspešnosti ich aj následne implementovať. Dokážeme byť efektívnejší a zlepšila sa aj komunikácia obcí s jednotlivými školami. Dostávame myšlienku a značku geoparku do širšieho povedomia a očakávame, že nám to pomôže naštartovať cestovný ruch v regióne,“ doplnil. Ako pokračoval, po udelení karty dostali aj niekoľko odporúčaní. Na slovenskej strane by sa mali viac zamerať na prezentáciu geologického dedičstva lokality Šomoška a poukázať predovšetkým na regionálny i celoeurópsky význam ťažby čadiča v minulosti. „Komisia tiež zhodnotila Fiľakovský hrad ako skvelé miesto, kde by sa dala postupne zaviesť geoarcheológia. Hradný vrch má bohaté archeologické aj geologické dedičstvo, ktoré však doposiaľ bolo prezentované oddelene. Geoarcheológia by podľa komisie mohla prilákať novú skupinu návštevníkov,“ uzavrel.

Novohrad-Nógrád UNESCO Globálny geopark sa rozprestiera na juhu Banskobystrického kraja a severe maďarskej Nógrádskej župy. Združuje 64 maďarských a 28 slovenských obcí. Na maďarskej strane jeho činnosť koordinuje nezisková organizácia Novohrad-Nógrád Geopark Nonprofit Kft. so sídlom v Šalgotarjáne, na slovenskej strane je koordinátorom Združenie právnických osôb Geopark Novohrad-Nógrád so sídlom vo Fiľakove.

Autor: Klaudia Kovácsová


komentáre
SHOW ALL
podobné
31.08.2016
Vo Fiľakove vystavia ocenené snímky z Medvešského fotomaratónu
V dňoch 3. - 5. júna 2016 sa na území Novohrad-Nógrád UNESCO geoparku uskutočnil tretí ročník Medvešského fotomaratónu, v rámci ktorého bola vyhlásená aj fotosúťaž. Putovná výstava zostavená z ocenených fotografií bude predstavená na vernisáži Hradného múzea vo Fiľakove 2. septembra 2016.
viac
07.03.2019
Otvorenie putovnej výstavy MEDVEŠSKÝ FOTOMARATÓN 2018
V dňoch 1. - 3. júna 2018 sa na území cezhraničného Novohrad-Nógrád globálneho geoparku UNESCO uskutočnil štvrtý ročník prestížneho fotografického podujatia Medvešský.fotomaratón, ktorého sa zúčastnilo vyše 350 účastníkov z Maďarska, Slovenska, ale aj zo vzdialenejších krajín.
viac
09.08.2021
Vo Fiľakove rozbiehajú projekt Spoločné kroky ku digitalizácii
Podniky z Novohradu a župy Nógrád rozbiehajú spoločnými krokmi svoje aktivity smerujúce ku digitalizácii v rámci Akčného plánu zamestnanosti programu Interreg SKHU (TAPE – BETWEEN R2 and M3).
viac
30.09.2021
Na Fiľakovskom hrade budú súťažiť dobrovoľní i profesionálni hasiči
V poradí štvrtý ročník hasičskej súťaže Železný hasič Novohradu sa v sobotu (2. 10.) uskutoční na juhu Lučeneckého okresu vo Fiľakove.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.02 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.13 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.85 %