Sobota 20.04.2024
Dnes má meniny 
Marcel
°C
07.03.2019 12:55

Otvorenie putovnej výstavy MEDVEŠSKÝ FOTOMARATÓN 2018


Ilustračný výrez plagátu


V dňoch 1. - 3. júna 2018 sa na území cezhraničného Novohrad-Nógrád globálneho geoparku UNESCO uskutočnil štvrtý ročník prestížneho fotografického podujatia Medvešský.fotomaratón, ktorého sa zúčastnilo vyše 350 účastníkov z Maďarska, Slovenska, ale aj zo vzdialenejších krajín.


Fotografi vytvorili tisíce záberov, ktoré cez médiá, sociálne siete a súkromné stránky šíria krásu tohto regiónu. Organizátormi podujatia boli koordinujúce organizácie geoparku na slovenskej aj maďarskej strane, a jeho partnermi boli miestne samosprávy a environmentálne inštitúcie. Súčasťou maratónu bola fotosúťaž, prebiehajúca v troch tematických kategóriách: krajina, ľudia a živá príroda. Snímky, prihlásené do súťaže, vyhodnotila odborná porota, a okrem cien v jednotlivých kategóriách bola udelená aj cena verejnosti (za najvyšší.počet získaných hlasov na Facebooku), zvláštna cena pre fotografa do 18 rokov a hlavná cena, ktorú získal.účastník s najvyšším celkovým počtom bodov, udeleným odbornou porotou za tri najlepšie fotografie.

Vernisáž putovnej výstavy, zostavenej z najlepších záberov, sa uskutoční 15. marca 2019, o 16.30 hod. na piatom podlaží Bebekovej veže fiľakovského hradu. Záujemcovia uvidia takmer tridsať diel od rozličných amatérskych a profesionálnych autorov. V tento deň sa v meste uskutoční aj spomienková slávnosť revolúcie 1848, usporiadaná Základnou organizáciou Csemadok vo Fiľakove. Program osláv začína o 15:00 hod. na Námestí hrdinov a končí v hradnom areáli.

Otvorenie výstavy bude súčasťou oficiálneho zahájenia tohtoročnej turistickej sezóny na fiľakovskom hrade. Stredoveká pevnosť, podobne ako v predchádzajúcich obdobiach, očakáva návštevníkov tematickými výstavami, zaujímavými podujatiami a stálymi expozíciami hradu a podzemných chodieb. Expozície sprevádza počnúc touto sezónou, okrem slovenského a maďarského popisu, aj anglický textový materiál. Všetci priaznivci histórie a kultúry sú srdečne vítaní!

 

Autor: (ts-hradné múzeum Fiľakovo)


komentáre
SHOW ALL
podobné
31.08.2016
Vo Fiľakove vystavia ocenené snímky z Medvešského fotomaratónu
V dňoch 3. - 5. júna 2016 sa na území Novohrad-Nógrád UNESCO geoparku uskutočnil tretí ročník Medvešského fotomaratónu, v rámci ktorého bola vyhlásená aj fotosúťaž. Putovná výstava zostavená z ocenených fotografií bude predstavená na vernisáži Hradného múzea vo Fiľakove 2. septembra 2016.
viac
01.03.2019
Novohradský geopark ostáva v sieti svetového dedičstva UNESCO
Novohrad-Nógrád UNESCO Globálny geopark obhájil svoj titul. Udelili mu zelenú kartu, vďaka ktorej ostáva pod záštitou UNESCO na ďalšie štyri roky. Koordinátori jeho fungovania v Šalgotarjáne i vo Fiľakove dostali odporúčania, ako ďalej rozvíjať jeho potenciál v cestovnom ruchu.
viac
09.08.2021
Vo Fiľakove rozbiehajú projekt Spoločné kroky ku digitalizácii
Podniky z Novohradu a župy Nógrád rozbiehajú spoločnými krokmi svoje aktivity smerujúce ku digitalizácii v rámci Akčného plánu zamestnanosti programu Interreg SKHU (TAPE – BETWEEN R2 and M3).
viac
14.03.2024
Novým predsedom Združenia miest a obcí Novohradu je primátor Fiľakova A. Agócs
Novým predsedom Združenia miest a obcí Novohradu (ZMON) sa stal primátor Fiľakova Attila Agócs. Členovia ZMON o tom rozhodli hlasovaním na zasadnutí združenia, ktoré sa v stredu konalo v Lučenci. Agócs vo funkcii vystriedal doterajšiu predsedníčku, primátorku Lučenca Alexandru Pivkovú.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.06 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.10 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.84 %