Štvrtok 18.04.2024
Dnes má meniny 
Valér
°C
09.11.2019 11:10

Mesto Rimavská Sobota plánuje vytvoriť ekologický cintorín


Ilustračná snímka, zdroj: pohrebnictvo.sk


V Rimavskej Sobote by mal vzniknúť ekologický cintorín bez veľkých náhrobných kameňov, masívnych betónových hrobov či plastových kvetov. Samospráva ho chce vytvoriť odčlenením časti mestského cintorína na Cintorínskej ulici.


Na novembrovom zasadnutí mestského zastupiteľstva to prisľúbil primátor Jozef Šimko na základe podnetu poslanca Ivana Hazuchu.       

„Niekoľko miest na Slovensku zriadilo čosi, čo nazývajú ekologický cintorín. Je to klasický cintorín, kde pochovávajú pozostalých, ale nedávajú tam náhrobné kamene, obruby, iba jednu dosku. Myslím si, že tejto myšlienke do značnej miery patrí budúcnosť,“ vysvetlil Hazucha svoju inšpiráciu.       

Dodal, že pri všetkej úcte k národným či stredoeurópskym hodnotám ide pri súčasných cintorínoch o obrovské míňanie zdrojov a peňazí. „A to ani nehovorím o tom množstve odpadu, ktorý sa tam tvorí,“ podotkol poslanec. Zriadenie ekologického cintorína v Rimavskej Sobote by podľa neho bolo teraz o to jednoduchšie, že mesto svoj hlavný cintorín rozšírilo a časť z neho by sa dala vyhradiť na tento účel.       

Ako reagoval primátor, ide o dobrý nápad. „Beriem túto myšlienku. Vedúci cintorína dostane pokyn, v novom cintoríne vyhradíme zhruba jeden hektár na túto možnosť,“ avizoval Šimko, podľa ktorého s takouto možnosťou budú oboznamovať aj občanov.       

Zároveň však vyjadril pochybnosti, či sa spomínaná novinka ujme. „Viete si predstaviť, že by ste na svoj hrob nedali ani jeden umelý kvet alebo sviečku? Ja si to v súčasnosti neviem predstaviť,“ povedal.      

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
05.10.2016
Výstava v múzeu prezentuje dejiny krajčírstva v meste
Dejiny krajčírstva v Rimavskej Sobote v období od vzniku krajčírskeho cechu pravdepodobne na prelome 16. a 17. storočia až do polovice 20. storočia prezentuje aktuálna výstava Pohľad do minulosti krajčírstva.
viac
04.04.2018
V Rimavskej Sobote tohto roku vyasfaltujú približne o 20 lokalít viac
Zhruba o 20 lokalít viac oproti pôvodnému plánu zrekonštruuje tohto roku samospráva Rimavskej Soboty novým asfaltovým povrchom v rámci aktuálne prebiehajúcej rekonštrukcie cestných komunikácií.
viac
05.01.2019
Rimavská Sobota získala podporu na projekt opatrovateľskej služby
Mestu Rimavská Sobota bolo dňa 2. januára 2019 doručené rozhodnutie Implementačnej agentúry Ministerstva práce, sociálnych vecí a rodiny Slovenskej republiky.
viac
08.06.2019
Nové oddelenie projektového riadenia bude získavať prostriedky z fondov
Získavanie finančných prostriedkov z fondov a grantov bude úlohou nového oddelenia projektového riadenia, ktoré od 1. júla pribudne v organizačnej štruktúre Mestského úradu (MsÚ) v Rimavskej Sobote.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.06 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.10 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.84 %