Piatok 19.04.2024
Dnes má meniny 
Jela
°C
10.12.2019 12:55

Múzeum otvorí výstavu Nieto majstra nad kováča


Ilustračný výrez plagátu


Vývoj kováčskeho remesla v regióne Gemer-Malohont predstaví pripravovaná výstava Nieto majstra nad kováča, ktorú v utorok 10. decembra o 15.00 h otvoria v Gemersko-malohontskom múzeu (GMM) v Rimavskej Sobote. Potrvá do 26. apríla 2020.


„Výstava predstaví prostredníctvom fotografií, trojrozmerných artefaktov a sprievodných textov tradíciu tohto kovospracujúceho remesla ako jedného z najstarších odvetví ľudskej činnosti,“ uviedli kurátori výstavy Ľudmila Pulišová a Alexander Botoš z GMM.       

Doplnili, že podujatie bude zamerané aj na prezentáciu kováčskeho náradia, technológií, prácu vo vyhni, no i na sociálne a spoločenské postavenie kováča v dedinskom či mestskom spoločenstve. Časť výstavy bude venovaná tiež práci rómskych kováčov.       

Počiatky kováčskeho remesla v Gemeri-Malohonte sú podľa kurátorov už v závere doby bronzovej, keď sa na tomto území objavujú prvé železné výrobky (železné nožíky). Pomerne výrazný rozvoj kováčstva nastal v období vrcholného a neskorého stredoveku.       

Po druhej svetovej vojne, najmä však v 50. rokoch 20. storočia, malo vplyv na vývoj kováčskeho remesla zrušenie živností, čím mnoho kováčskych dielní zaniklo. V rámci regiónu však kováči dodnes pôsobia napríklad v Rimavskej Sobote, Chanave, Plešivci, alebo rómsky kováč Igor Radič v Klenovci.     

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
05.10.2016
Výstava v múzeu prezentuje dejiny krajčírstva v meste
Dejiny krajčírstva v Rimavskej Sobote v období od vzniku krajčírskeho cechu pravdepodobne na prelome 16. a 17. storočia až do polovice 20. storočia prezentuje aktuálna výstava Pohľad do minulosti krajčírstva.
viac
05.05.2018
Oslobodenie a koniec vojny si pripomenuli pietnym aktom a výstavou
Oslobodenie Rimavskej Soboty Červenou armádou a ukončenie druhej svetovej vojny si v piatok obyvatelia mesta a regiónu pripomenuli pietnym aktom pri pamätníku padlým na Námestí M. Tompu.
viac
15.11.2018
Výstava prezentuje kŕmidlá pre vtáky vyrobené žiakmi
Kŕmidlá, vyrobené žiakmi druhého stupňa základných škôl a zodpovedajúcich ročníkov osemročných gymnázií v rámci deviateho ročníka súťaže Najkrajšie kŕmidlo prezentuje rovnomenná výstava, ktorú vo štvrtok otvorili v Gemersko-malohontskom múzeu (GMM) v Rimavskej Sobote.
viac
03.02.2022
GMM vystavuje zbierku habánskej keramiky nazývanej fajansa
Gemersko-malohontské múzeum (GMM) v Rimavskej Sobote vystavuje počas februára dvakrát vypaľovanú habánsku keramiku nazývanú fajansa. Informovala o tom PR referentka múzea Martina Oštrom Mareková.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.06 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.10 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.84 %