Utorok 23.04.2024
Dnes má meniny 
Vojtech
°C
26.03.2019 08:50

Poslanci schválili etický kódex voleného predstaviteľa samosprávy


Rimavská Sobota - ilustračná snímka


Konanie a výkon funkcie primátora a poslancov Rimavskej Soboty upravuje nový etický kódex voleného predstaviteľa samosprávy. Túto normu schválili mestskí poslanci na svojom utorkovom zasadnutí.


„Tento etický kódex je vyjadrením potreby úpravy žiaduceho konania a etických princípov predstaviteľov samosprávy, ktorými sú najmä dôvera, dôveryhodnosť a dôraz na poslanie samosprávy ako služby občanom, permanentne smerujúcej k zvýšeniu kvality a rozsahu poskytovaných služieb,“ uviedol poslanec Roman Vaľo, ktorý bol predkladateľom návrhu.       

Takáto norma je podľa jeho slov už absolútnym štandardom vo väčšine okolitých samospráv. „Cieľom tohto kódexu je definovať základné etické princípy a štandardy správania, ktoré občania od voleného predstaviteľa očakávajú pri plnení ich povinností, a tiež informovať občanov o týchto štandardoch, aby mohli uplatniť svoje právo očakávať od nimi volených predstaviteľov takéto správanie,“ dodal.       

Nový etický kódex voleného predstaviteľa samosprávy v Rimavskej Sobote je rozčlenený do 16 paragrafov. Obsahuje okrem iného ustanovenia o výkone funkcie a jej prípadnom zneužití, o konflikte záujmov, nezlučiteľnosti funkcií, daroch či vzťahoch s médiami.

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
11.08.2017
Výstava prezentuje policajné symboly zo 127 krajín sveta
Policajné uniformy, dôstojnícke čiapky, nášivky na rukávy, odznaky či vyznamenania zo 127 krajín uvidia návštevníci výstavy Policajné symboly zo sveta, ktorú dnes sprístupnili v priestoroch Gemersko-malohontského múzea (GMM) v Rimavskej Sobote.
viac
24.07.2018
Knihobúdka umožňuje požičať si knihu priamo na kúpalisku
Dostať knihy a čítanie aj za múry knižnice je cieľom nového projektu s názvom Knihobúdka, ktorý v týchto dňoch spustila Knižnica Mateja Hrebendu (KMH) v Rimavskej Sobote.
viac
11.04.2019
Rimavská Sobota pre každého
Opäť po roku ožije začiatkom mája Rimavská Sobota oslavami, ktoré budú plné hudby, zábavy a, samozrejme, dobrej nálady. Nezabudlo sa na nikoho a z bohatej ponuky kultúrneho programu si vyberie skutočne každý, kto naše Hlavné námestie počas dvoch dní navštívi.
viac
25.06.2020
Nový investor sľubuje v R. Sobote okrem pivovaru i elektráreň a stovky bytov
Závod na výrobu piva so sladovňou a spracovaním ovocia, dopravno-logistickým centrom a paroplynovou elektrárňou, ale aj 250 až 300 bytov s občianskou vybavenosťou, to všetko sľubuje vybudovať do roku 2024 v Rimavskej Sobote spoločnosť Architecture design and studio z Veľkého Šariša.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.02 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.17 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.81 %