Utorok 23.04.2024
Dnes má meniny 
Vojtech
°C
11.08.2017 08:44

Výstava prezentuje policajné symboly zo 127 krajín sveta


Snímka zdroj: Rimava.sk


Policajné uniformy, dôstojnícke čiapky, nášivky na rukávy, odznaky či vyznamenania zo 127 krajín uvidia návštevníci výstavy Policajné symboly zo sveta, ktorú dnes sprístupnili v priestoroch Gemersko-malohontského múzea (GMM) v Rimavskej Sobote.


Vystavené predmety pochádzajú zo zbierky Lászla Szilasa z Ostrihomu, ktorý sa ich zbieraniu venuje viac ako 25 rokov.       

„Jeho zbierku tvorí 1350 nášiviek na rukávy, 92 dôstojníckych čiapok, 48 rovnošiat, 265 odznakov a mnoho ďalších predmetov. Zbierka sa viaže k štátnej polícii, colnej správe, pohraničnej i obecnej polícii,“ priblížila historička GMM Anita Tóthová. V rozsiahlej zbierke sú zastúpené predmety nielen z Európy, ale aj z Ázie, Afriky a Ameriky. „Napríklad z takých exotických krajín, ako sú Thajsko, Nepál, Mexiko, Peru, Alžírsko, Omán a ostrov Tuvalu v Tichom oceáne,“ dodala.       

Zámerom L. Szilasa je podľa jej slov založenie súkromného policajného múzea v Ostrihome. „Na to, aby svoj sen mohol splniť, založil aj nadáciu, cieľom ktorej je vytvorenie a prevádzkovanie múzea, popularizácia poriadkových orgánov a napomáhanie bezpečnosti. Jeho zbierka je v súčasnosti pre verejnosť dostupná formou tejto putovnej výstavy,“ vysvetlila historička.      

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
05.10.2016
Výstava v múzeu prezentuje dejiny krajčírstva v meste
Dejiny krajčírstva v Rimavskej Sobote v období od vzniku krajčírskeho cechu pravdepodobne na prelome 16. a 17. storočia až do polovice 20. storočia prezentuje aktuálna výstava Pohľad do minulosti krajčírstva.
viac
15.11.2018
Výstava prezentuje kŕmidlá pre vtáky vyrobené žiakmi
Kŕmidlá, vyrobené žiakmi druhého stupňa základných škôl a zodpovedajúcich ročníkov osemročných gymnázií v rámci deviateho ročníka súťaže Najkrajšie kŕmidlo prezentuje rovnomenná výstava, ktorú vo štvrtok otvorili v Gemersko-malohontskom múzeu (GMM) v Rimavskej Sobote.
viac
08.09.2021
Výstava priblíži život aj hrozby, ktorým čelí syseľ pasienkový
Život, prostredie aj ohrozenia, ktorým sysle na Slovensku čelia, priblíži počas nasledujúcich mesiacov Gemersko-malohontské múzeum (GMM) v Rimavskej Sobote. Výstava, ktorej vernisáž sa uskutoční vo štvrtok (9. 9.), potrvá do januára 2022.
viac
03.02.2022
GMM vystavuje zbierku habánskej keramiky nazývanej fajansa
Gemersko-malohontské múzeum (GMM) v Rimavskej Sobote vystavuje počas februára dvakrát vypaľovanú habánsku keramiku nazývanú fajansa. Informovala o tom PR referentka múzea Martina Oštrom Mareková.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.02 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.17 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.81 %