Sobota 20.04.2024
Dnes má meniny 
Marcel
°C
26.09.2020 05:05

J. Viskupič: Riešenie dopravy v Hlohovci sa musí dostať medzi priority


Trnavský župan Jozef Viskupič. Zdroj: Trnava-live


Až 11 zo 100 priorít vo výstavbe a rekonštrukcií cestnej infraštruktúry v správe štátu sa nachádza na území Trnavského kraja. Materiál schválila vláda Slovenskej republiky 16. septembra 2020.


„Potešilo ma, že som medzi vybranými úsekmi našiel obchvaty Jablonice a Senice, ktorých výstavbu usilovne presadzujem, pretože by výrazne pomohli zlepšiť plynulosť dopravy na Záhorí,“ skonštatoval trnavský župan Jozef Viskupič.

Medzi zámermi sa nachádza rozšírenie diaľnice D1, dobudovanie rýchlostnej cesty R7 alebo rekonštrukcie ciest I. triedy I/51 či I/63. Úsek cesty I/63 medzi Kútnikmi a Dolným Barom dosiahol v ukazovateli „spoločenská priorita“ najvyššiu hodnotu v rámci všetkých posudzovaných.

Úseky zaradené v zozname priorít štátu nachádzajúce sa na území TTSK:

- 10 D1 Senec - Trnava (rozšírenie),

- 18 I/63 Kútniky - Dolný Bar,

- 30 I/51 Senica, sever - Jablonica, sever,

- 31 I/51 Holíč (obchvat),

- 38 R7 Mliečany - Dolný Bar,

- 46 R7 Dolný Bar - Nové Zámky,

- 53 I/51 Jablonica, sever - Trstín, sever,

- 59 I/51 Trnava, západ - Trnava, východ (rozšírenie),

- 66 I/51 Trstín, sever - Trnava, západ,

- 76 R7 Holice - Mliečany,

- 100 I/63 Dolný Štál.

„Okrem stovky zverejnených úsekov ciest je prioritou štátu aj obchvat Hlohovca. Štátny tajomník ministerstva dopravy tento týždeň potvrdil, že by alternatíva, ktorej súčasťou je aj výstavba nového mosta cez Váh, mohla byť financovaná z Fondu dopravnej infraštruktúry. Verím, že jeho podobu vláda schváli ešte tento rok. S premiérom som hovoril o tom, že z fondu by mohli byť na báze solidarity sanované aj mimoriadne a havarijné udalosti, ako napríklad nedávny zosuv úseku cesty medzi Muráňom a Prednou Horou v Banskobystrickom kraji,“ uviedol Viskupič.

Trnavská župa i združenie samosprávnych krajov SK 8 dlhodobo presadzujú zriadenie nástroja na výstavbu a rekonštrukciu ciest, ktoré nie sú v správe štátu. Finančne veľmi náročné projekty totiž obce, mestá ani župy nezvládajú realizovať len z vlastných zdrojov. V Českej republike na tento účel existuje cestný fond, do ktorého sú zapojené aj prostriedky zo štátneho rozpočtu.

Na pozvanie župana by mal minister dopravy Andrej Doležal navštíviť Trnavský kraj 1. októbra 2020. Jednou z hlavných tém stretnutia bude komplexné riešenie dopravnej situácie v Hlohovci.

Autor: Jozef Viskupič, trnavský župan


komentáre
SHOW ALL
podobné
31.10.2020
Poďakovanie, podpora a prosba pred víkendom
Trnavský samosprávny kraj poskytuje súčinnosť pri celoplošnom testovaní obyvateľstva na ochorenie COVID-19, ktoré je organizované predovšetkým Ministerstvom obrany SR, Ministerstvom zdravotníctva SR, okresnými úradmi a obcami a mestami.
viac
19.12.2020
Trnavská župa zmodernizuje tri stredné školy za vyše 900 tisíc eur z eurofondov
Balík peňazí si rozdelia dve piešťanské a jedna hlohovská škola a obstarajú z neho predovšetkým materiálovo-technické vybavenie odborných učební. Školy sa zároveň stanú bezbariérovými.
viac
31.05.2021
Archeologické nálezisko pre vykrádačov utajujú
Doteraz neznámu archeologickú lokalitu, ktorú ešte nestihli zdevastovať vykrádači archeologického dedičstva, tzv. detektoristi, objavili pred časom v Malých Karpatoch v Trnavskom kraji.
viac
13.12.2021
TTSK a Juhomoravský kraj pripravujú nové zoskupenie Veľká Morava
Trnavský samosprávny kraj (TTSK) a Juhomoravský kraj si pripomínajú 15. výročie uzatvorenia dohody o partnerstve a cezhraničnej spolupráci.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.06 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.10 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.84 %