Sobota 27.04.2024
Dnes má meniny 
Jaroslav
°C
03.05.2023 12:35

Zvolen sa pripravuje na spustenie zákazu parkovania na chodníkoch


Ilustračná snímka.


Mesto Zvolen sa pripravuje na spustenie zákazu parkovania na chodníkoch. Povinnosť, ktorá vyplýva zo zákona, zapracovali v dvoch dopravných projektoch, ktoré si dalo mesto v minulosti spracovať. Informoval o tom hovorca mesta Martin Svatuška.


Uviedol, že projekty budú slúžiť ako základ na riešenie parkovania na sídlisku Západ a v širšom centre mesta. Podľa jeho slov oba počítajú s tým, že nebude možné parkovať na chodníkoch. "Zároveň sa v nich však uvažuje s vybudovaním nových parkovacích miest či vyznačením takých, ktoré doposiaľ vyznačené neboli," spresnil. Čo sa týka zvyšných častí mesta, na väčšine chodníkov podľa hovorcu nebude možné parkovať. "Nespĺňajú totiž šírkové parametre na to, aby pri zaparkovanom vozidle ostal voľný priestor v šírke 1,5 metra," objasnil. Chodníky, na ktorých to bude možné, mesto riadne označí dopravným značením presne tak, ako to vyžaduje nová legislatíva.

Detviansky hovorca Milan Suja poznamenal, že zákaz parkovania na chodníkoch je len jedným z množstva problémov, ktoré sú spojené s nárastom počtu áut v Detve. "Mesto si v prvom rade musí dať vypracovať novú parkovaciu politiku, s čím sa už na tento rok počíta aj v rozpočte," uzavrel.

Tento rok 1. októbra končí prechodné obdobie, keď ešte bolo možné parkovať na chodníku podľa pravidiel platných do 28. februára 2022. Platiť začnú pravidlá podľa novely zákona o cestnej premávke. Tá obmedzí parkovanie áut na chodníkoch mimo vyznačených miest.

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
03.11.2021
V stravovacích prevádzkach sa zakážu jednorazové plasty
V trvalých prevádzkach verejného a rýchleho stravovania budú zakázané jednorazové plastové výrobky. Zakázané budú aj na verejných podujatiach.
viac
02.03.2022
Parkovanie na chodníkoch je od utorka obmedzené, novela je už účinná
Parkovanie motorových vozidiel na chodníkoch je od utorka obmedzené. Novela zákona o cestnej premávke, ktorá tieto zmeny prináša, už nadobudla účinnosť. Krátky čas na prípravu na toto opatrenie kritizovalo napríklad mesto Bratislava.
viac
22.08.2023
Chodníková novela znamená pre mesto nedostatok parkovacích miest
Mesto Dudince v Krupinskom okrese sa priebežne pripravuje na zmeny vyplývajúce z tzv. chodníkovej novely, ktorá začne platiť od 1. októbra. Pre legislatívnu zmenu sa samospráva obáva nedostatku parkovacích miest v niektorých častiach mesta. Uviedol to primátor Dušan Strieborný.
viac
27.09.2023
Menšiny žiadajú, aby boli zapojené do prípravy novely zákona o KultMinore
Výbor pre národnostné menšiny a etnické skupiny na svojom 50. zasadnutí prerokoval v rámci programu celkovo 8 riadnych bodov a prijal 7 uznesení.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.02 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.17 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.81 %