Sobota 27.04.2024
Dnes má meniny 
Jaroslav
°C
15.01.2022 01:55

ŽSK chce v septembri otvoriť nový učebný odbor pre opatrovateľov


Ilustračná snímka (tasr)


Žilinský samosprávny kraj (ŽSK) pripravuje otvorenie nového učebného odboru, ktorý má vzdelávať personál pre oblasť sociálnych služieb - odborný asistent-opatrovateľ.


ŽSK zašle podľa hovorkyne Lucie Lašovej do konca marca podklady na vydanie povolenia Ministerstvu školstva, vedy, výskumu a športu SR a následne spustí prihlasovanie záujemcov o štúdium.       

Doplnila, že prvý ročník nového učebného odboru otvoria v septembri 2022 v priestoroch Strednej zdravotníckej školy v Liptovskom Mikuláši. "V prvej fáze sa začne ročnou večernou formou, v ďalšom školskom roku privíta aj žiakov nastupujúcich na stredoškolské štúdium," uviedla Lašová.       

Učebný odbor bude ponúkať osnovy pracujúce s najnovšími trendmi v poskytovaní sociálnych služieb. "Celý proces otvorenia učebného odboru si vyžaduje nielen vybudovanie modernej školy s internátom, knižnicou a praktickými učebňami. Ale aj vytvorenie stážových pracovísk s pracovným prostredím pre učebný proces podľa druhu sociálnej a zdravotnej služby, čo sa nám darí napĺňať," informovala zakladateľka Asociácie odborných pracovníkov sociálnych služieb Mária Kovaľová.       

"Je dôležité neustále zvyšovať status opatrovateľov, k čomu nepochybne prispeje aj absolvovanie novej formy vzdelávania. Aby sme dokázali zabezpečiť kvalitné a dostupné sociálne služby aj v budúcnosti, musíme začať s prípravou personálu už dnes," dodala predsedníčka ŽSK Erika Jurinová.      

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
18.02.2020
Ponuka župných stredných škôl sa rozrastá
Do odovzdania prihlášok na stredné školy ostáva ešte niekoľko týždňov, na školy s talentovkami už len pár dní. Žilinský samosprávny kraj ako zriaďovateľ stredných škôl svoju ponuku každoročne aktualizuje a reaguje tak na potreby trhu práce.
viac
29.04.2020
Prvá etapa revitalizácie Slanického ostrova sa blíži do cieľa
Na Slanickom ostrove umenia sa po zime opäť rozbehli práce. Do nástupu leta by mala byť ukončená prvá etapa jeho revitalizácie s podporou Žilinskej župy a štátnych dotácií na rozvoj regiónu.
viac
06.02.2021
ŽSK odporučil stredným školám neotvárať
Žilinský samosprávny kraj (ŽSK) odporučil stredným školám neotvárať od pondelka (8. 2.) vzhľadom na blížiace sa prázdniny (15. 2.). Podľa hovorkyne ŽSK Martiny Remencovej neboli školy pripravené na túto situáciu, ani na testovanie.
viac
05.09.2022
V Strednej zdravotníckej škole otvorili zrekonštruovaný internát
Zrekonštruovaný internát s kapacitou 224 miest otvorili v pondelok v Strednej zdravotníckej škole v Žiline. Podľa predsedníčky Žilinského samosprávneho kraja (ŽSK) Eriky Jurinovej si rekonštrukcia vyžiadala investíciu 2,5 milióna eur.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.02 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.17 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.81 %