Sobota 27.04.2024
Dnes má meniny 
Jaroslav
°C
11.03.2020 09:10

Žilinská župa podporí dobré projekty v kraji


Sídlo Žilinského samosprávneho kraja.


Žilinská župa predstavila ďalšiu formu podpory významných projektov v kraji. Ide o Dotácie predsedníčky ŽSK, ktoré sú zacielené na podporu aktivít nadregionálneho charakteru. Zároveň o necelý týždeň uplynie lehota na prihlasovanie žiadostí o participatívne dotácie.


Termín na prihlasovanie žiadostí o participatívne dotácie uplynie v pondelok 16. marca. ,,Novinku v podobe participatívnych dotácií sme zaviedli minulý rok, kedy vôbec po prvýkrát rozhodovala o podpore projektov verejnosť online hlasovaním. V rámci pilotného projektu sme podporili takmer 40 projektov, ktoré boli zamerané na zlepšenie životného prostredia,“ povedala županka Erika Jurinová. Vlani sa z participatívnych dotácií vynovila napríklad kaplnka v Kláštore pod Znievom, vybudovali sa rôzne odpočívadlá, obnovili vodné zdroje a studničky, ale podporili sa aj atraktívne audiovizuálne diela na zlepšovanie povedomia o krajine a prírodnému bohatstvu, jej ochrane a popularizácií.

Tento rok župa podporí projekty zamerané na rozvoj komunitnej infraštruktúry, ochranu životného prostredia či zachovanie kultúrneho dedičstva. Svoje projekty môžu predkladať obce, živnostníci, občianske združenia, neziskové organizácie, ale i nadácie so sídlom v Žilinskom kraji.

Podujatia regionálneho, nadregionálneho alebo mimoriadneho charakteru, prípadne aktivity na zlepšovanie podmienok seniorov či rozvoj medzigeneračnej spolupráce môžu byť podporené z Dotácií predsedníčky ŽSK. Nová výzva bola vyhlásená v pondelok (9. 3.) a žiadosti je možné predkladať priebežne do 15. júna 2020. O dotáciu sa môžu uchádzať obce na území kraja, právnické osoby a fyzické osoby – podnikatelia so sídlom v Žilinskom kraji.

Začiatkom februára bolo uzavreté prihlasovanie na regionálne dotácie. O dotácie zabojuje viac ako 500 žiadostí zameraných na podporu športových, kultúrnych, náboženských či voľnočasových aktivít. O pridelení dotácií rozhodnú komisie zložené z poslancov. Zoznam úspešných žiadateľov bude zverejnený na www.zilinskazupa.sk.

Nový dotačný systém schválila župa koncom roka a pozostáva zo štyroch typov dotácií – regionálne, participatívne, tematické a dotácie predsedníčky ŽSK. Pre tento rok je na granty vyčlenených celkovo 1,3 milióna eur, čo je o 530-tisíc eur viac v porovnaní s predchádzajúcim rokom.

Autor: (Martina REMENCOVÁ, hovorkyňa kancelárie predsedníčky ŽSK)


komentáre
SHOW ALL
podobné
03.01.2017
ŽSK podporí kultúru a šport takmer 249 000 eurami
Žilinský samosprávny kraj (ŽSK) spustil na začiatku tohto kalendárneho roka nový systém poskytovania dotácií. Záujemcovia sa môžu o financie uchádzať v dvoch programoch, prostredníctvom ktorých ŽSK prerozdelí takmer 249 000 eur.
viac
10.02.2017
Košice vyčlenili viac financií na rozvoj kultúry
V grantovej výzve na podporu rozvoja kultúry pre rok 2017 pripravilo mesto Košice vyššiu čiastku ako po minulé roky – celkovo 250 000 eur.
viac
15.01.2019
Záujemcovia o dotácie na šport majú otvorenú aktuálnu výzvu Úradu vlády SR
Dnes, v utorok 15. januára 2019, vyhlásil Úrad vlády SR Výzvu na predkladanie žiadostí o poskytnutie dotácie v programe Podpora rozvoja športu na rok 2019.
viac
08.10.2020
Na projekty regionálneho rozvoja vyčlenil kraj pol milióna eur
Trnavský samosprávny kraj (TTSK) vyčlenil na podporu regionálneho rozvoja v nasledujúcom roku pol milióna eur. Podávať žiadosti je možné elektronicky do 30. novembra.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.02 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.17 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.81 %