Piatok 03.05.2024
Dnes má meniny 
Galina
°C
25.10.2021 11:40

Výstava Roľník a jeho svet v SNM v Martine prezentuje agrárnu kultúru


Snímka zdroj: SNM


Na výstave Roľník a jeho svet v Etnografickom múzeu Slovenského národného múzea (SNM) v Martine sa môžu návštevníci zoznámiť s agrárnou kultúrou, ktorá odzrkadľovala svet roľníkov.


Podľa kultúrno-propagačnej manažérky SNM Mileny Kiripolskej predstavuje múzeum vedecké skúmanie agrárnej kultúry v spolupráci s Ústavom etnológie a sociálnej antropológie Slovenskej akadémie vied.       

Doplnila, že výstava rozvíja tému v dvoch líniách. „Cieľom prvej je priblížiť historický vývin vedeckého záujmu o prácu roľníka, jeho kultúru, ale aj dobové, kultúrno-historické okolnosti, ktoré ho podmieňovali. Návštevník sa zoznámi s významnými osobnosťami slovenskej vedy a literatúry, ktoré priniesli nielen umelecký obraz tradičnej roľníckej kultúry, ale i veľa cenných etnografických a historických poznatkov. Z tohto základu vznikla súčasná etnografia ako vedná disciplína s jej pendantom v slovenskom múzejníctve,“ vysvetlila Kiripolská.      

 Okrem vidieka prichádzal intelektuálny záujem o svet roľníka aj z mestského prostredia. „Jedným z charakteristických reprezentantov bol Turčiansky Sv. Martin, kde sídlili významné kultúrne a vedecké inštitúcie, ako Muzeálna slovenská spoločnosť, Matica slovenská a Slovenské národné múzeum. Veľkoplošná fotografia, textovo-obrazové panely a zariadenie pracovne vtiahne návštevníka do života martinského intelektuála z 20. – 30. rokov 20. storočia,“ podotkla kultúrno-propagačná manažérka SNM.       

Druhá tematická línia prezentuje svet roľníka formou modelovej situácie – dobovej roľníckej usadlosti z 20. – 30. rokov 20. storočia, ktorá bola základným sociálnym priestorom života roľníckej rodiny. „Na výstave je znázornené obydlie stredne majetnej roľníckej rodiny z Turca v mierke 1:1. Predstavuje domácnosť pozostávajúcu z izby, pitvora, komory a čiernej kuchyne. Stodola je umiestnená pri obytnom dome na účel prezentácie trojrozmerných predmetov z agrárnej kultúry. Sú rozdelené do typologických kolekcií – napríklad motyky, orné, žatevné a mlatobné náradie,“ dodala Kiripolská.       

Fotografie významných fotografov a etnografov, napríklad Karola Plicku, Pavla Socháňa, Jána Dérera, dopĺňajú opis poľnohospodárskych prác, ktoré roľníkov zamestnávali od skorej jari do zimy. „Do robôt okolo domácnosti a hospodárstva boli odmalička zapájané i deti. Ich povinnosti budú môcť spoznať nielen najmenší návštevníci, pre ktorých sú pripravené aj mnohé zaujímavé aktivity,“ uzavrela Kiripolská.       

Výstava Roľník a jeho svet potrvá v budove Etnografického múzea SNM do 18. septembra 2022.    

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
09.11.2016
Mosty kultúry
Turčianske kultúrne stredisko v Martine v zriaďovateľskej pôsobnosti Žilinského samosprávneho kraja pripravilo tohto roku pre žiakov stredných škôl projekt pod názvom Mosty kultúry.
viac
03.04.2019
Výstava Galéria rómskych osobností pripomenie 25 výnimočných ľudí
Výstava Galéria rómskych osobností pripomenie od 11. apríla v Etnografickom múzeu Slovenského národného múzea (SNM) v Martine 25 výnimočných ľudí, ktorí sa radia k elite rómskeho spoločenstva na Slovensku a ich úspechy sú hodné nasledovania.
viac
28.12.2022
Na výstave Paleoart predstavujú jaskynné umenie spred 40 000 rokov
Repliky umeleckých výjavov spred 40.000 rokov prezentuje výstava Paleoart – Za tajomným jaskynným umením praveku v Múzeu Andreja Kmeťa Slovenského národného múzea (SNM) v Martine. Informovala o tom kultúrno-propagačná manažérka SNM v Martine Milena Kiripolská.
viac
30.10.2023
SNM v Martine sprístupnilo výstavu o živote a diele J. A. Komenského
Život, dielo a odkaz Jana Amosa Komenského môžu spoznať návštevníci výstavy, ktorú sprístupnilo Slovenské národné múzeum (SNM) v Martine - Múzeum kultúry Čechov na Slovensku.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.05 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.17 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.78 %