Piatok 03.05.2024
Dnes má meniny 
Galina
°C
28.12.2022 04:15

Na výstave Paleoart predstavujú jaskynné umenie spred 40 000 rokov


Ilustračná snímka.


Repliky umeleckých výjavov spred 40.000 rokov prezentuje výstava Paleoart – Za tajomným jaskynným umením praveku v Múzeu Andreja Kmeťa Slovenského národného múzea (SNM) v Martine. Informovala o tom kultúrno-propagačná manažérka SNM v Martine Milena Kiripolská.


Doplnila, že grafický dizajnér, maliar, akademický architekt Róbert (Viktor) Němeček zachytáva rôzne situácie z pradávnych čias, prevtelené olejomaľbou na plátno. "Pri práci som sa musel vžiť do úlohy pravekého maliara doby kamennej, aby som pochopil, ako uvažoval, čo ho inšpirovalo a ako svoj zámer uskutočnil," uviedol autor malieb.

Obrazy podľa Kiripolskej s udivujúcou autenticitou odrážajú paleolitické umenie najvýznamnejších nálezísk Európy. "Pračlovek musel dobre poznať anatómiu, prejavy, zvyklosti a spôsoby zvierat, ktoré zobrazoval. Či už v uzavretom priestore jaskýň alebo na otvorených skalných útvaroch," dodal Němeček.

Súčasťou výstavy sú archeologické nálezy zo staršej aj mladšej doby kamennej, kostrové zvyšky pravekých koní, nosorožcov, mamutov, jaskynných medveďov a iných stavovcov zo zbierok SNM v Martine, SNM – Prírodovedného múzea v Bratislave a súkromných zberateľov, priblížila Kiripolská.

Výstava Paleoart – Za tajomným jaskynným umením praveku potrvá v Múzeu Andreja Kmeťa SNM v Martine do 2. apríla 2023.

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
10.06.2020
V múzeu slovenskej dediny predstavia tradičnú remeselnú výrobu
Tradičnú remeselnú výrobu a šikovnosť predkov predvedú v nedeľu 14. júna remeselníci na podujatí Dnes tovariš, zajtra majster v Múzeu slovenskej dediny Slovenského národného múzea (SNM) v Martine. Informovala o tom kultúrno-propagačná manažérka SNM v Martine Milena Kiripolská.
viac
18.08.2020
Žatevné zvyky predstavia v Múzeu slovenskej dediny na podujatí Dožinky
Zvyky, ktoré v minulosti sprevádzali žatvu na dedine, ukážky poľnohospodárskych prác a dožinkové slávnosti predstavia v nedeľu (23. 8.) na podujatí Dožinky v Múzeu slovenskej dediny Slovenského národného múzea (SNM) v Martine.
viac
11.09.2021
V Múzeu slovenskej dediny predstavia živú i neživú prírodu
Naučiť sa pestovať rôzne rastliny, rozoznávať vodný hmyz či spoznať krásu Národného parku Malá Fatra môžu v nedeľu (12. 9.) návštevníci podujatia Človek a príroda v Múzeu slovenskej dediny v Martine.
viac
16.02.2023
Fašiangový sprievod v Múzeu slovenskej dediny môžu doplniť i návštevníci
Fašiangovú atmosféru si môžu v nedeľu (19. 2.) vychutnať návštevníci Múzea slovenskej dediny Slovenského národného múzea (SNM) v Martine na podujatí Už sa fašiang kráti. Informovala o tom kultúrno-propagačná manažérka SNM v Martine Milena Kiripolská.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.05 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.17 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.78 %