Sobota 20.04.2024
Dnes má meniny 
Marcel
°C
03.04.2019 04:15

Výstava Galéria rómskych osobností pripomenie 25 výnimočných ľudí


Ilustračná snímka


Výstava Galéria rómskych osobností pripomenie od 11. apríla v Etnografickom múzeu Slovenského národného múzea (SNM) v Martine 25 výnimočných ľudí, ktorí sa radia k elite rómskeho spoločenstva na Slovensku a ich úspechy sú hodné nasledovania.


TASR o tom informovala kultúrno-propagačná manažérka SNM v Martine Milena Kiripolská.       

Doplnila, že život a profesionálnu kariéru sestry Atanázie, právničky a političky Ireny Bihariovej, lekára Petra Ráca, konštruktéra Rastislava Baláža a ďalších 21 významných rómskych osobností predstaví SNM v Martine – Múzeum kultúry Rómov na Slovensku v stredu 10. apríla 2019 o 16. hodine v sídelnej budove na Malej hore 2.       

"Pôvodný koncept rovnomennej výstavy Múzea kultúry Rómov na Slovensku z roku 2011 sa rozrástol o štyri nové medailóny. Viaceré z prezentovaných osobností aktívne pôsobili či pôsobia v oblasti skvalitňovania života rómskych komunít na Slovensku, boji proti predsudkom, prejavom xenofóbie a rasizmu. Ide o ľudí, ktorí prispeli k uchovaniu a rozvoju kultúrneho dedičstva Rómov, ale zapísali sa aj do dejín a kultúrneho života Slovenska," zdôraznila Kiripolská.       

Výstavný projekt, ktorý bude podľa nej v budúcnosti obohatený o ďalšie výrazné osobnosti, pozitívne buduje etnické povedomie Rómov a prispieva k poznaniu života a osudov týchto, na Slovensku málo poznaných osobností.       

Výstavu Galéria rómskych osobností otvoria pri príležitosti oslavy Svetového dňa Rómov a bude prístupná do 30. júna 2019.      

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
09.11.2016
Mosty kultúry
Turčianske kultúrne stredisko v Martine v zriaďovateľskej pôsobnosti Žilinského samosprávneho kraja pripravilo tohto roku pre žiakov stredných škôl projekt pod názvom Mosty kultúry.
viac
25.10.2021
Výstava Roľník a jeho svet v SNM v Martine prezentuje agrárnu kultúru
Na výstave Roľník a jeho svet v Etnografickom múzeu Slovenského národného múzea (SNM) v Martine sa môžu návštevníci zoznámiť s agrárnou kultúrou, ktorá odzrkadľovala svet roľníkov.
viac
28.12.2022
Na výstave Paleoart predstavujú jaskynné umenie spred 40 000 rokov
Repliky umeleckých výjavov spred 40.000 rokov prezentuje výstava Paleoart – Za tajomným jaskynným umením praveku v Múzeu Andreja Kmeťa Slovenského národného múzea (SNM) v Martine. Informovala o tom kultúrno-propagačná manažérka SNM v Martine Milena Kiripolská.
viac
30.10.2023
SNM v Martine sprístupnilo výstavu o živote a diele J. A. Komenského
Život, dielo a odkaz Jana Amosa Komenského môžu spoznať návštevníci výstavy, ktorú sprístupnilo Slovenské národné múzeum (SNM) v Martine - Múzeum kultúry Čechov na Slovensku.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.06 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.10 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.84 %