Nedeľa 28.04.2024
Dnes má meniny 
Jarmila
°C
22.02.2022 11:35

Vlastivedné múzeum predstavuje deväť národných parkov Slovenska


Snímka zdroj: (tasr).


Informácie o prírodných a kultúrnych hodnotách deviatich národných parkov prináša výstava Národné parky Slovenska. Pripravilo ju Vlastivedné múzeum v Považskej Bystrici v spolupráci so Slovenským múzeom ochrany prírody a jaskyniarstva v Liptovskom Mikuláši.


Podľa riaditeľky Vlastivedného múzea v Považskej Bystrici Petronely Rágulovej je výstava určená pre dospelých i pre deti. Na informačných paneloch sa návštevníci dozvedia množstvo zaujímavých informácií o národných parkoch, predovšetkým o ich mimoriadnych prírodných a kultúrnych hodnotách, ktoré ich zaraďujú medzi najvýznamnejšie prírodné dedičstvo našej krajiny.

Informácie doplnené fotografiami sa dotýkajú geologickej stavby, histórie, živočíšstva a rastlinstva, ktoré je typické pre jednotlivé národné parky. K dispozícii sú paleontologické nálezy, herbárové položky rastlín i preparáty živočíchov dokumentujúce to najvzácnejšie a najzaujímavejšie, čo sa v našich národných parkoch dá vidieť.

Detského návštevníka podľa nej zaujme model krajiny názorne demonštrujúcej existenciu výškovej vegetačnej stupňovitosti lesov v strednej Európe.

„Prácu paleontológa si budú môcť deti vyskúšať pri objavovaní a určovaní skamenelín. Svoje znalosti v geografii Slovenska si overia pri lokalizovaní národných parkov na slepej mape a zabavia sa pri skladaní puzzle s prírodovednou tematikou,“ uzavrela riaditeľka.

Výstava je pre verejnosť prístupná až do konca augusta tohto roka.

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
13.11.2018
Vlastivedné múzeum odbúrava bariéry pre osoby so zdravotným hendikepom
Vlastivedné múzeum v Považskej Bystrici v zriaďovateľskej pôsobnosti TSK realizovalo v mesiacoch september a október 2018 projekt zameraný na podporu a rozvoj kultúrnych potrieb osôb so zdravotným postihnutím.
viac
10.02.2019
Výstava Oživovanie hradov ponúkne nálezy z hradných zrúcanín
Aktuálny trend záchrany hradných zrúcanín na Slovensku je hlavnou témou výstavy Oživovanie hradov vo Vlastivednom múzeu v Považskej Bystrici. Múzeum pripravilo výstavu v spolupráci s celoslovenským združením Zachráňme hrady združujúcom 28 subjektov podieľajúcich sa na záchrane lokálnych hradov.
viac
16.03.2019
Mestské múzeum predstaví krásu slovenských národných parkov
Krásu prírody národných parkov, jaskýň, vzácnych chránených rastlín a živočíchov predstaví výstava Národné parky, Biodiverzita Slovenska. Sprístupnená bude v Mestskom múzeu v Zlatých Moravciach, ktoré je pobočkou Ponitrianskeho múzea.
viac
01.02.2020
Výstava vo Vlastivednom múzeu predstaví ženy v štúrovskom období
Úlohu žien v štúrovskom období predstaví výstava Ženy v národno-emancipačnom hnutí 19. storočia a štúrovci vo Vlastivednom múzeu v Považskej Bystrici. Výstavu sprístupnia v piatok (31. 1.), potrvá do konca marca.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.02 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.17 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.81 %