Sobota 27.04.2024
Dnes má meniny 
Jaroslav
°C
15.04.2016 06:41

V triedení odpadu Slovensko zaostáva. Pomôcť nám môže nový systém


Produkcia odpadu má na Slovensku rastúci charakter. Foto: Shutterstock.com


Slovensko v triedení odpadu za ostatnými krajinami stále zaostáva a nachádza sa na jeho chvoste. Podľa údajov Eurostatu z roku 2014, produkcia odpadu na Slovensku neustále rastie.


Kým v roku 2004 bol generovaný odpad na obyvateľa 261 kg, v roku 2014 sa produkcia odpadu zvýšila, a to na 321 kg na obyvateľa. Vo všeobecnosti recyklujeme iba 6% z celkového množstva odpadu, pričom skládkovaný odpad na našom území dosahuje 76%. Skládky predstavujú pre naše životné prostredie záťaž, ktorú je potrebné odstrániť.

V tejto bezútešnej situácii nám môže pomôcť systém, ktorý prináša nový zákon o odpadoch. Ten nadobudol platnosť 1. januára 2016. Okrem iných noviniek zaviedol aj vznik takzvaných OZV – organizácia zodpovednosti výrobcov, ktorá proces zberu a triedenia odpadu uľahčí.

Čo je úlohou OZV?

Podľa zákona o odpadoch má takáto organizácia zabezpečiť v spolupráci s mestom/obcou a zberovou spoločnosťou systém triedeného zberu takým spôsobom, aby bolo možné vyzbierať, dotriediť a recyklovať čo najväčšie množstvo komunálnych odpadov z papiera, skla, plastov a kovov. Následne tak môže dôjsť k recyklácii triedeného odpadu. Aby mohli tieto organizácie plniť svoju úlohu, bolo potrebné uzatvoriť zmluvy o budúcich zmluvách s mestami a obcami. Proces zazmluvňovania prebiehal od minulého roku, až do konca marca tohto roku. Svoju činnosť však môžu organizácie, respektíve, uchádzači na výkon OZV, zahájiť až od 1. júla v prípade, že do 31. marca požiadali Ministerstvo životného prostredia SR o autorizáciu.

 Jedným z uchádzačov o autorizáciu je aj spoločnosť ENVI-PAK. Ako sa vyjadrila na tlačovej konferencii spoločnosti ENVI-PAK generálna riaditeľka a predsedníčka predstavenstva spoločnosti ENVI-PAK, Hana Nováková, zodpovednosť za triedený zber sa podelí medzi občanov, výrobcov (OZV) a zberové spoločnosti. Platby za triedený odpad už nebudú v rozpočtoch miest a obcí figurovať, pretože výrobcovia prostredníctvom OZV prevezmú náklady na triedený zber v mestách a obciach. Pre občanov bude tento systém výhodný a lacnejší. Zmeny sa týkajú triedeného zberu, za zmesový komunálny (netriedený) odpad budú občania platiť naďalej. Čím viac odpadu však mesto alebo obec vytriedi, tým menej nákladov bude mať s likvidáciou zmesového odpadu. Budúce OZV budú okrem spomenutých povinností vzdelávať obyvateľov o dôležitosti triedenia odpadu.

 mapa

Obce a mestá zazmluvnené spoločnosťou ENVI-PAK.   Foto: ENVI-PAK

Lídrom na trhu sa v rámci uchádzačov o autorizáciu stala spoločnosť ENVI-PAK. ,,Veríme, že budeme pre mestá a obce dobrým partnerom a že budeme schopní splniť náš záväzok hradenia nákladov na triedený zber. Na to potrebujeme ešte jeden krok, ktorým je získanie autorizácie od Ministerstva životného prostredia,“ uviedla Hana Nováková.

Autor: SZ


komentáre
SHOW ALL
podobné
20.04.2016
ENVI – PAK sa stal organizáciou zodpovednosti výrobcov (OZV)
Spoločnosť ENVI – PAK sa dnes stala organizáciou zodpovednosti výrobcov po tom, ako jej MŽP SR udelilo autorizáciu pre obaly a neobalové výrobky podľa § 89 ods. 1 písm. b) zákona o odpadoch, číslo 79/2015 Z. z.
viac
20.12.2016
Denne posúvame odpadovú gramotnosť, aby Slováci triedili viac
Od septembra zatiaľ preškolených 206 základných a 234 materských škôl – taká je bilancia organizácie zodpovednosti výrobcov (OZV) ENVI - PAK o ozrejmovaní správneho separovania odpadov v slovenských domácnostiach a všetkého čo s tým súvisí.
viac
22.03.2017
Canon aj po rokoch potvrdil, že patrí medzi ekologicky najzodpovednejších
Po troch rokoch od získania certifikátu Zodpovedná spoločnosť prešla Spoločnosť CANON SLOVAKIA opätovným environmentálnym auditom. Výsledok auditu dopadol lepšie, než pred rokmi a Canon opäť potvrdil certifikát rozšírenej úrovne.
viac
17.02.2022
V triedení odpadu máme stále rezervy
O tom, aká je situácia s odpadmi na Slovensku, a ako sa triedený zber vyvíja, čo robíme dobre a kde by sme mali pridať, sa zhovárame s generálnou riaditeľkou OZV ENVI - PAK Hanou Novákovou.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.02 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.17 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.81 %