Utorok 19.03.2024
Dnes má meniny 
Jozef
°C
12.10.2018 05:28

V Starej Ľubovni začína 51. ročník festivalu Naša Vansovej Lomnička


Naša Vansovej Lomnička


Naša Vansovej Lomnička, celoslovenský festival umeleckého prednesu žien s medzinárodnou účasťou, privíta od piatka do soboty 13. októbra v Starej Ľubovni 35 recitátoriek zo všetkých kútov Slovenska, Poľska i srbskej Vojvodiny.


„Symbolom aktuálneho ročníka je jarabina. Tento strom sme si nevybrali náhodou, v našom meste sa totiž vyskytuje v hojnom počte a dotvára jesenný kolorit. Rovnaké meno zároveň nesie neďaleká obec, zároveň chránená prírodná rezervácia Jarabinský prielom vo východných Pieninách je rajom pre turistov,“ zdôvodnila vedúca oddelenia školstva, kultúry, športu a mládeže na Mestskom úrade (MsÚ) v Starej Ľubovni Eva Kollárová.       

Na účastníčky čaká podľa nej bohatý program, prvé prednesy sú naplánované na piatkové popoludnie. V podvečer je pripravený slávnostný galaprogram v drevenom kostolíku sv. Michala Archanjela v skanzene pod hradom Ľubovňa. „Predstaví sa v ňom ženská folklórna skupina Poľana z Jarabiny, ktorá sa dostala až do finále známej šou Zem spieva. Zavíta k nám aj národný umelec Ukrajiny spevák Petro Matij, ktorý prezentuje piesne rôznych žánrov vychádzajúce z ľudovej tvorby jeho rodného kraja Zakarpatskej Ukrajiny,“ upozornila Kollárová a doplnila, že návštevníci si budú môcť vypočuť aj tri prednesy a básne poetky Niny Kollárovej zo zbierky Premlčané ticho, za ktorú dostala v tomto roku prémiu Ivana Kraska. Zaznejú aj dve piesne venované festivalu v interpretácii Marcely Petriľakovej.     

„V sobotu dopoludnia budú pokračovať súťažné prednesy v obradnej sieni MsÚ, naplánovaný je aj ich rozbor s odbornou porotou, ktorej bude predsedať Ľubica Bekéniová. Následne sa uskutoční slávnostné vyhlásenie výsledkov,“ priblížila ďalší program Kollárová.       

Organizátori na návrh poroty udelia tento rok aj niekoľko mimoriadnych cien, napr. Cenu Lomničky, ktorej prvým držiteľom za rok 2012 je zakladateľ podujatia Štefan Popovič.      

 Vansovej Lomnička začala písať svoju históriu v roku 1967. V tom čase si podľa Kollárovej nikto z iniciátorov myšlienky a organizátorov ani nepomyslel, že toto skromné regionálne podujatie prerastie do jedinečného medzinárodného festivalu. Pred 51 rokmi odštartovali túto tradíciu na počesť 110. výročia narodenia a 25. výročia úmrtia slovenskej spisovateľky Terézie Vansovej, ktorá žila istý čas so svojím manželom, evanjelickým farárom Jánom Vansom v Lomničke pri Podolínci.     

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
31.12.2017
Gymploviny opäť vyhrali v súťaži stredoškolských časopisov
Študenti Gymnázia T. Vansovej v Starej Ľubovni získali prvé miesto v súťaži stredoškolských časopisov PSK. Odborná porota skonštatovala, že kvalita periodík z roka na rok rastie.
viac
31.12.2017
Výstava diel s pútnickou tematikou začala svoju púť v Starej Ľubovni
V knižnici v Starej Ľubovni 12. decembra sprístupnili putovnú výstavu diel s pútnickou tematikou s názvom Ja, pútnik. Dovedna 10 obrazov od autorov z Poľska, Ukrajiny, Rumunska, Ekvádoru a zo Slovenska vzniklo počas umeleckého sympózia v júni tohto roku ako plánovaná aktivita medzinárodného projektu
viac
14.03.2018
Stará Ľubovňa tento rok ožíva aj vďaka cyklistike
Rok 2018 bude v Starej Ľubovni okrem iného aj rokom cyklistiky. Okrem nových cyklochodníkov a horských trás poteší nadšencov cyklistiky ďalšie cyklistické podujatie medzinárodného charakteru, ktoré sa po rokoch opäť vráti do Starej Ľubovne.
viac
11.10.2019
V poradí 52. ročník Našej Vansovej Lomničky bude v znamení sliviek
Na severnom Spiši štartuje dnes (11. 10.) celoslovenský festival umeleckého prednesu žien s medzinárodnou účasťou Naša Vansovej Lomnička.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
76.93 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.14 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.93 %