Piatok 19.04.2024
Dnes má meniny 
Jela
°C
31.12.2017 04:37

Gymploviny opäť vyhrali v súťaži stredoškolských časopisov


Slávnostné vyhlásenie výsledkov sa uskutočnilo 13. decembra v Prešove.


Študenti Gymnázia T. Vansovej v Starej Ľubovni získali prvé miesto v súťaži stredoškolských časopisov PSK. Odborná porota skonštatovala, že kvalita periodík z roka na rok rastie.


Odborná porota zložená z aktívnych novinárov z kraja si všímala obsahovú i grafickú úroveň spracovania príspevkov, aktuálnosť tém, ich prepojenie so životom školy či regiónu. Konštatovala, že kvalita víťazných časopisov je vzácne vyrovnaná. Tvoria ich sebavedomí, kreatívni autori a tomu zodpovedá aj kvalita ich výstupov. Porota vyzdvihla, že rastie úroveň ostatných časopisov, ktoré sa z roka na rok zlepšujú a vedome pracujú na zatraktívnení obsahovej i vizuálnej stránky časopisov.

Víťazstvo z krajskej súťaže si odniesli Gymploviny z Gymnázia Terézie Vansovej zo Starej Ľubovne, ktoré si obhájili prvenstvo z minulého roka. „Sme šťastní, že sa nám darí napredovať. Náš časopis tvorí zhruba 20 žiakov. Niektorí prispievajú viac, niektorí menej. Snažíme sa pritom náš časopis robiť taký študentský, veselý a pozerať sa aj na vážnejšie veci s vtipom a humorne,“ prezradila šéfredaktorka časopisu Martina Pavlinská. Na druhom mieste sa umiestnil časopis Gymoš zo Spojenej školy Juraja Henischa z Bardejova, ktorý je unikátny tým, že vychádza pravidelne každý mesiac. „Asi sme jediným študentským mesačníkom na Slovensku. Ak je ten správny zápal, dá sa to zvládnuť. Vychádzame už 6 rokov a veľmi nás baví prinášať správy zo životy školy i mesta, ktoré sú dôležité pre študentov - našich čitateľov. Je to super získať navyše za našu snahu takéto ocenenie,“ uviedol za Gymoš Denis Sopko. Tretiu priečku obsadil ďalší favorit súťaže, časopis Stretnutia z Gymnázia P. O. Hviezdoslava z Kežmarku. V spoločnosti najlepších časopisov, v zlatom pásme sa ocitli aj stredoškoláci z Cirkevného gymnázia v Starej Ľubovni, ktorí za časopis Druhý zmysel získali navyše špeciálnu cenu za najlepšiu titulku. Nováčik súťaže, časopis Life in the Academy zo Súkromného gymnázia v Poprade, si odniesol tri ceny. Okrem umiestnenia v zlatom pásme získal cenu za kreativitu a stal sa aj objavom roka 2017. Cenu za najlepší vizuál tento rok porota udelila časopisu Fonendoskop zo Strednej zdravotníckej školy z Popradu, cena skokan roka putovala pre Phase z Gymnázia Leonarda Stöckela z Bardejova. Tak ako aj vlani Regionálna organizácia Slovenského syndikátu novinárov udelila aj špeciálne ocenenie pre najlepší časopis prešovských škôl, získal ho Ikvač z Gymnázia a ZŠ sv. Mikuláša v Prešove.

Súťaž časopisov Prešovského kraja organizovali po piatykrát Prešovský samosprávny kraj v spolupráci s Regionálnou organizáciou Slovenského syndikátu novinárov v Prešove a Knižnicou P. O. Hviezdoslava v Prešove, v ktorej sa konalo aj slávnostné vyhlásenie výsledkov. Okrem vecných cien, diplomov, získali víťazné školy aj finančné príspevky. Bonusom bolo žrebovanie zúčastnených redakčných tímov o tzv. mediálny deň v Bardejovskej televízii. Zúčastnia sa ho tvorcovia časopisu Druhý zmysel zo Starej Ľubovne.

Na doterajších ročníkoch krajskej súťaže sa zúčastnila už vyše stovka časopisov. Tohtoročný víťaz Gymploviny zo Starej Ľubovne vyhral súťaž už trikrát. V prvom a treťom ročníku sa najlepším časopisom v kraji stal bardejovský Gymoš.

Autor: Daša JELEŇOVÁ, hovorkyňa PSK


komentáre
SHOW ALL
podobné
12.10.2018
V Starej Ľubovni začína 51. ročník festivalu Naša Vansovej Lomnička
Naša Vansovej Lomnička, celoslovenský festival umeleckého prednesu žien s medzinárodnou účasťou, privíta od piatka do soboty 13. októbra v Starej Ľubovni 35 recitátoriek zo všetkých kútov Slovenska, Poľska i srbskej Vojvodiny.
viac
29.11.2018
Ocenili najlepšie stredoškolské časopisy. Zvíťazili Stretnutia z Kežmarku.
Najlepším stredoškolským časopisom v Prešovskom kraji je časopis Stretnutia z Gymnázia P. O. Hviezdoslava v Kežmarku. Odborná porota zostavená z aktívnych novinárov ho ocenila premiérovo prvým miestom.
viac
28.05.2019
Súťaž školských časopisov - VII. ročník
Prešovský samosprávny kraj, Regionálna organizácia Slovenského syndikátu novinárov (RO SSN) v Prešove a Knižnica P. O. Hviezdoslava v Prešove vyhlasujú Súťaž školských časopisov - VII. ročník
viac
01.03.2024
Prázdninová škola na župnom gymnáziu priblížila farebný svet chémie
Staroľubovnianske gymnázium otvorilo svoje brány aj cez jarné prázdniny. Do jeho lavíc však tentokrát zasadli štvrtáci a piataci základných škôl, ktorí tu absolvujú prázdninovú školu. Počas troch dní ich čakal bohatý edukačno-zábavný program, ktorý im okrem iného priblíži aj svet chémie a fyziky.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.06 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.10 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.84 %