Sobota 27.04.2024
Dnes má meniny 
Jaroslav
°C
02.11.2023 03:50

V Rajeckej doline diskutovali o vodozádržných opatreniach


Ilustračná snímka (TASR)


Druhý ročník série workshopov Voda nás spája sa venoval na konci októbra v Rajeckej doline vodozádržným opatreniam.


Takmer 150 účastníkov diskutovalo o možnostiach zmiernenia dosahov klimatických extrémov - dlhodobého sucha, prívalových zrážok a následnej erózie pôdy a úbytku vody v krajine. TASR o tom za organizátorov informovala PR manažérka Lenka Puzlíková.         

Pripomenula, že do mapovania narušenej krajiny sa zapojili už pred takmer dvomi rokmi odborníci z neziskovej organizácie Kvapka Rajeckej doliny. Vlani predstavili špeciálnu techniku jama - hrádza - jama. Umožňuje kompletne revitalizovať nevyužívané lesné cesty tak, aby do nich zase začala vsakovať zrážková voda, ktorej 80 percent teraz nenávratne odteká. Na tohtoročnom workshope ukázala ďalšie typy opatrení, ktoré pomáhajú zlepšiť vsakovanie vody, znižujú eróziu pôdy, prispievajú k obnove zásob podzemnej vody a pritom nemusia nutne znamenať zánik lesnej cesty, doplnila.         

Ukážky infiltračných opatrení v rôznych prostrediach si pozreli zástupcovia lesníkov, vodohospodárov, rybárov, akademikov, pracovníkov okresných a krajských úradov, ale aj miestnych samospráv. "Vďaka spolupráci s Lesmi SR sme mohli na lesnej pôde poškodenej presunom ťažkej techniky po kôrovcovej kalamite ukázať ďalšie metódy ošetrenia pôdy dvadsaťtonovým bagrom," uviedol Jan Husák, jeden z hlavných organizátorov workshopu za neziskovú organizáciu Kvapka Rajeckej doliny.         

Ukážky sprevádzal výklad priekopníka infiltračných opatrení na Slovensku Štefana Vaľa a Miroslava Kubína, zakladateľa odbornej platformy Aquainova, ktorá sa inovatívnym opatreniam venuje v Česku. Od minulého roka sa platforma Aquainova venuje aj zachovaniu prirodzeného kolobehu vody v Rajeckej doline.         

Kubín podotkol, že ťažkou technikou je možné opraviť to, čo bolo ťažkou technikou zničené. "Máme za sebou desiatky revitalizácií, mapovaní defektov a návrhov opatrení na lesnej pôde nielen v Česku, ale aj na Slovensku. Oceňujeme, že v Rajeckej doline je vôľa s príčinami zvýšeného sucha a prívalových povodní niečo robiť. Spolupráca je nutná, pretože klíma sa mení rýchlejšie, ako sa jej ľudia stačia prispôsobovať. Voda nám totiž počas dažďov zbytočne odteká bez ďalšieho úžitku," zdôraznil.

Autor: (TASR)


komentáre
SHOW ALL
podobné
12.05.2020
Správa o Agende 2030 pripomína rozpor pri riešení zadržiavania vody
Správa o dosiahnutých výsledkoch v národných prioritách implementácie Agendy 2030 pripomína rozpor v oblasti vodného hospodárstva pri riešení zadržiavania vody. Problém je medzi technickými a prírode blízkymi opatreniami v krajine.
viac
17.06.2021
Košická župa pripravuje Zelený katalóg
Opatrenia na zlepšenie životného prostredia poskytne Zelený katalóg, ktorý pripravuje Košický samosprávny kraj (KSK) v rámci Programu obnovy krajiny. Ide o prvý materiál tohto druhu v kraji, ktorý obsahuje postup od plánovania až po realizáciu zelených projektov. Informoval o tom v stredu Úrad KSK.
viac
30.08.2022
Vodozádržné opatrenia do prírody vracajú milióny litrov vody
Košický samosprávny kraj (KSK) realizuje už štyri roky Program obnovy krajiny, a to aj prostredníctvom aktivít Dobrovoľníckeho centra Košického kraja. Krajskí dobrovoľníci vytvárajú dažďové záhrady a vodozádržné opatrenia, ktoré do prírody vracajú milióny litrov vody.
viac
04.01.2023
V obci vďaka dotácii pribudnú nádrže na zachytávanie dažďových vôd
V obci Tuhár v okrese Lučenec pribudnú podzemné nádrže na zachytávanie dažďových vôd z verejných budov. Samospráva na projekt vodozádržných opatrení získala dotáciu z európskych zdrojov vo výške viac ako 170 000 eur. Uviedol to starosta obce Peter Čeman.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.02 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.17 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.81 %