Utorok 19.03.2024
Dnes má meniny 
Jozef
°C
23.06.2018 12:42

V procese prípravy Akčného plánu zohrajú dôležitú úlohu aj odborníci z Bruselu


Ilustračná snímka


V piatok 22. júna 2018 sa po prvýkrát na pôde Úradu Trenčianskeho samosprávneho kraja stretli členovia pracovnej skupiny pre prípravu a implementáciu Akčného plánu transformácie regiónu horná Nitra.


Na stretnutí nechýbali ani zástupcovia banských odborov. Okrem návrhu metodiky a štruktúry Akčného plánu sa členovia pracovnej skupiny oboznámili aj s projektmi, ktoré je možné financovať z aktuálnych operačných programov.

S viac ako 80-timi projektovými zámermi, ktoré boli na Úrad Trenčianskeho samosprávneho kraja doručené v termíne do konca apríla 2018, sa zoznámili členovia pracovnej skupiny na poslednom májovom zasadnutí v Bratislave. Najdôležitejšou úlohou bolo posúdiť, ktoré z nich sú financovateľné z jednotlivých operačných programov a majú možnosť rýchlej implementácie. Ako najlepšie pripravené, a tým pádom aj najľahšie zrealizovateľné v praxi sa ukázali projekty z oblasti dopravnej infraštruktúry regiónu Horná Nitra. „V prvom rade je to rýchlostná cesta R2, ale tiež obchvat Prievidze a rýchlostná cesta R8. Dôležitú úlohu zohrávajú aj železnice, kde by sa vďaka optimalizácii grafikonu podarilo prepojiť Prievidzu s Trenčínom a Nitrou,“ vysvetlil trenčiansky župan Jaroslav Baška s tým, že pri týchto projektoch nie je nutné hľadať ďalšie zdroje financovania.

 Slovenská pracovná skupina, ktorá bude pripravovať Akčný plán transformácie baníckeho regiónu bude obohatená o zahraničných expertov, na tento účel vyčlenila Európska komisia finančné prostriedky vo výške 350 tisíc eur. „Slovensko je vôbec prvá krajina z členských štátov Európskej únie, ktorá využila takúto možnosť podpory v oblasti transformácie uhoľného regiónu. Financie sú určené na mzdy expertov. Nápomocní nám budú pri riešení otázok, s ktorými si nevieme poradiť sami,“ vysvetlila predsedníčka pracovnej skupiny a generálna riaditeľka Centrálneho koordinačného orgánu Úradu podpredsedu vlády SR pre investície a informatizáciu Denisa Žiláková.

V ďalšom kroku bude potrebné vypracovať špecializovanú a profesionálnu stratégiu regiónu, ktorá by mala byť založená na troch pilieroch; ekonomickom, sociálnom a environmentálnom. Prioritou pritom stále zostáva zabezpečiť prácu a uplatnenie dlhoročným pracovníkom baní. „Prechod od uhlia na hornej Nitre musí byť starostlivo naplánovaný. Bane sú najväčším zamestnávateľom tohto regiónu a na ich činnosť sú naviazané mnohé ďalšie podniky a ich zamestnanci. Transformácia prechodu od uhlia bude úspešná vtedy, keď sa aj posledný baník bude môcť zamestnať a nájsť si nové pracovné miesto priamo v regióne hornej Nitry,“ povedal trenčiansky župan.

Na základe stratégie budú vypracované projekty a hľadať sa budú možnosti ich financovania, či už z prostriedkov európskych investičných fondov, z úverových i súkromných zdrojov. S prvým draftom stratégie prídu členovia Pracovnej skupiny v septembri, kedy je na programe aj verejné prerokovanie predložených projektov. „Pripomienkovacie konanie bude v priebehu jesene a veríme, že koncom roka by mohol byť Akčný plán predložený na rokovanie vlády, ktorá bude rozhodovať o tejto stratégii,“ doplnila Denisa Žiláková.

Autor: (tks-Lenka Kukučková)


komentáre
SHOW ALL
podobné
01.02.2018
Samosprávy pozývajú k spolupráci na tvorbe Akčného plánu rozvoja hornej Nitry
Pracovný trh regiónu hornej Nitry čaká nevyhnutná transformácia. Aby pracovné príležitosti pre jeho obyvateľov ostali zachované, je nevyhnutná úzka spolupráca regionálnych samospráv, štátu i súkromného sektora.
viac
29.03.2018
Župa pracuje na Akčnom pláne transformácie pre hornú Nitru
Trenčiansky samosprávny kraj zbiera projektové zámery, ktoré majú napomôcť ekonomický prerod hornej Nitry, pri čom spolupracuje s miestnou samosprávou aj s regionálnym združením miest a obcí, ktoré najlepšie poznajú región a jeho potreby.
viac
18.10.2018
Na tvorbe Akčného plánu transformácie regiónu horná Nitra pracuje tím expertov
Na pôde Úradu Trenčianskeho samosprávneho kraja v Trenčíne sa v stredu 17. októbra 2018 stretli členovia Pracovnej skupiny pre prípravu a implementáciu Akčného plánu transformácie regiónu horná Nitra, zástupcovia Slovenskej akadémie vied a ďalších zainteresovaných strán.
viac
17.01.2022
Aktualizácia Akčného plánu regiónu Horná Nitra
Z Fondu na spravodlivú transformáciu Slovensko získa 459 miliónov eur. Vláda schválila aktualizáciu Akčného plánu transformácie uhoľného regiónu horná Nitra.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
76.93 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.14 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.93 %