Sobota 27.04.2024
Dnes má meniny 
Jaroslav
°C
25.07.2023 11:40

V Poloninách vzniká nové centrum tmavej oblohy za viac ako 270 000 eur


Ilustračná snímka.


Na Kolonickom sedle vyrastá nové výskumno-prezentačné centrum parku tmavej oblohy. Atypická stavba je výsledkom viacerých súvisiacich aktivít projektu cezhraničnej spolupráce programu ENI, ktorý združuje Slovensko, Maďarsko, Ukrajinu a Rumunsko v oblasti environmentálnych projektov.


Krajská Vihorlatská hvezdáreň v Humennom na projekt získala viac ako 270 000 eur. Informovala o tom hovorkyňa Prešovského samosprávneho kraja (PSK) Daša Jeleňová.

S realizáciou projektu sa podľa jej slov začalo už v júli 2021 a uzavrieť by sa mal v októbri tohto roku. Z európskych zdrojov sa naň partnerom podarilo získať viac ako 601 000 eur, pričom len pre krajskú organizáciu ide z tejto sumy 273 000 eur. Hlavným cieľom projektu je udržať minimálnu úroveň svetelného znečistenia v parkoch tmavej oblohy v troch krajinách - na Slovensku v Poloninách, na Ukrajine v Zakarpatsku a v Maďarsku v pohorí Bükk.

"Predpokladá to systematické meranie úrovne znečistenia oblohy technickým svetlom pomocou špeciálnych meračov na meracích staniciach pri prezentačnom centre, v obci Runina, v Stužici a Derenivke na Ukrajine a v Kisgöri v Maďarsku," povedala Jeleňová.

Informácie získané z týchto staníc sa spracujú a prostredníctvom prezentačných centier sa zverejnia výsledky meraní. Centrá poslúžia aj pre informovanie verejnosti o problematike svetelného znečistenia, jeho vplyvu na prírodu, zdravie človeka i správanie rastlín a živočíchov.

Súčasťou projektu je aj vytvorenie siete monitoringu svetelného znečistenia vrátane mobilnej monitorovacej stanice, informačnej kampane, série konferencií, workshopov, ako aj vytvorenia miest na pozorovanie a fotografovanie hviezdneho neba.

"Koncovkou medzinárodnej spolupráce by napokon mala byť príprava auditu na zapísanie parkov tmavej oblohy projektových partnerov do svetového zoznamu a následne získanie certifikátu od asociácie tmavej oblohy IDA (International Dark-Sky Association)," dodala Jeleňová.

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
18.10.2017
V stropkovskom kaštieli sprístupnia dve výstavy o erboch a regióne
Krajské múzeum v Prešove – Kaštieľ Stropkov otvára v piatok, 20.10. 2017 o 19. hodine dve nové panelové výstavy so silným edukačným potenciálom.
viac
05.02.2021
V Poloninách vzniká 90-kilometrový cyklookruh
Prepojiť najvýznamnejšie atrakcie a scenérie v okolí vodnej nádrže Starina, a tým podporiť rozvoj turizmu v málo rozvinutom regióne Sninského okresu má za cieľ 92,06 kilometra dlhá cyklotrasa Poloniny Trail.
viac
26.03.2021
Prešovská župa zaočkovala už viac ako 20 tisíc ľudí
Prešovský samosprávny kraj pokračuje v očkovaní proti koronavírusu aj nasledujúci víkend a to v rovnakom režime vo všetkých troch veľkokapacitných vakcinačných centrách (VKOC). V Poprade a v Humennom sa bude očkovať len počas soboty, v Prešove navyše aj v nedeľu.
viac
26.07.2023
Ulič a Uličské Krivé spojí nová cyklotrasa za 1,64 milióna eur
Prešovský samosprávny kraj (PSK) sa pustil do výstavby cyklotrasy v úseku Ulič – Uličské Krivé. Ide v poradí o tretí cykloprojekt za tento rok, ktorý realizuje v rámci investičnej akcie Poloniny trail zameranej na vybudovanie 86 kilometrov dlhej viacúčelovej turistickej trasy pre cyklistov.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.02 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.17 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.81 %