Nedeľa 28.04.2024
Dnes má meniny 
Jarmila
°C
30.01.2024 02:10

V NP Poloniny obnovovujú robotnícky dom, zlepšiť má turistickú infraštruktúru


Snímka: NP Poloniny


Správa Národného parku (NP) Poloniny opravuje robotnícky domček na turistickej trase. Objekt v doline Zbojského potoka, na hranici katastrov obcí Zboj a Nová Sedlica, plánuje využiť pre potreby strážnej služby pracovníkov správy NP.


TASR o tom informovala pracovníčka pre environmentálnu výchovu Iveta Buraľová a dodala, že si od tohto kroku sľubujú efektívnejší monitoring územia, zabezpečenie údržby turistických trás, ako aj poskytovanie informácií návštevníkom priamo v teréne.         

Dom vyžaduje opravy, ktoré správa NP realizuje z vlastného rozpočtu. Prvým krokom bolo odstránenie eternitového obkladu z jeho stien. "Prostredníctvom certifikovanej firmy bolo odstránených až 630 kilogramov tohto nebezpečného a zdraviu škodlivého materiálu. V tomto roku budeme vo vlastnej réžii pokračovať v rekonštrukčných prácach - drevený plášť objektu natrieme novým náterom, upravíme vnútorné priestory, zabezpečíme vhodné vybavenie, upravíme vonkajší terén," spresnila plány Buraľová.         

Lokalita Skoňová, v ktorej sa objekt nachádza, je súčasťou žltého turistického chodníka vedúceho na vyhliadkové miesto na slovensko-poľskej hranici a prechádza pralesovitými časťami a areálom Grófske chyžky. Najstaršie zmienky o tejto lokalite pochádzajú z prelomu 17. a 18. storočia, keď tam stála vodná píla, ktorá patrila humenskému panstvu a neskôr rodine Lobkowitzovcov. V období socializmu na tomto mieste vznikol tzv. robotnícky domček, ktorý slúžil pre robotníkov a na uskladnenie sadbového materiálu. V roku 2022 prešiel objekt pod Správu NP Poloniny a stratil svoj pôvodný účel.         

Správa NP tiež zvažuje výstavbu kompostovateľných toaliet pre návštevníkov územia, pričom jednou z vytypovaných lokalít je Skoňová. Tento projekt si ešte vyžaduje spracovanie projektovej dokumentácie a následné zabezpečenie finančných zdrojov zo štrukturálnych fondov.

Autor: (TASR)


komentáre
SHOW ALL
podobné
04.11.2018
V oddychovej zóne pribudli nová útulňa i hmyzí hotel
Nová útulňa alebo tzv. alpinka i hmyzí hotel pribudli v oddychovej zóne obce Nová Sedlica v Sninskom okrese, ktorá je súčasťou Národného parku (NP) Poloniny.
viac
26.07.2019
Nová turistická mapa spojila Poloniny so Zemplínskou Šíravou
Spoznávať krásy najvýchodnejšej časti Slovenska pomôže turistom nová mapa. Turistická a cykloturistická mapa Poloniny, Vihorlat, Zemplínska Šírava predstavuje toto územie v mierke 1:50.000.
viac
11.08.2020
Na turistických chodníkoch Čerešňa a Tri studničky pribudnú nové prvky
Oblastná organizácia cestovného ruchu (OOCR) Šariš-Bardejov pokračuje v obnove turistickej infraštruktúry v regióne. V septembri a októbri plánuje revitalizovať turistické chodníky Čerešňa a Tri studničky.
viac
01.06.2022
Náučný chodník vedúci k Muránskemu hradu čaká kompletná rekonštrukcia
V Národnom parku (NP) Muránska planina sa začala obnova turistickej infraštruktúry, zrekonštruované budú prístrešky či informačné tabule vo viacerých lokalitách. Najviac prác bude sústredených do okolia Muránskeho hradu. Za Správu NP Muránska planina to uviedla Jana Šmídtová.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.02 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.17 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.81 %