Sobota 20.04.2024
Dnes má meniny 
Marcel
°C
04.11.2018 07:25

V oddychovej zóne pribudli nová útulňa i hmyzí hotel


Hmyzí hotel v oddychovej zóne obce Nová Sedlica v Sninskom okrese, ktorá sa nachádza v lokalite Poľana na trase smerujúcej k Medovej babe. EASYFOTO TASR - Michaela Zdražilová.


Nová útulňa alebo tzv. alpinka i hmyzí hotel pribudli v oddychovej zóne obce Nová Sedlica v Sninskom okrese, ktorá je súčasťou Národného parku (NP) Poloniny.


Ako TASR informoval starosta obce Vasiľ Dinič, objekt vyrástol v miestnej lokalite Poľana, ktorá sa nachádza na trase smerujúcej k Medovej babe. Z hlavnej cesty je podľa neho potrebné približne 700 metrov od posledného domu v obci zabočiť doprava a prejsť cez rieku. Turisti i návštevníci tak môžu spraviť cez železnú lávku, ktorú tam vybudovali.       

Útulňa má rozmery približne 3 x 4,5 metra. Vnútri sa nenachádza žiaden nábytok. Môže sa tam vyspať aj viac ako desať ľudí. Jej výstavbu realizovali obecní pracovníci za pomoci odborníka. Obec na projekt získala dotáciu z Environmentálneho fondu v rámci Programu obnovy dediny vo výške 5000 eur, 300 eur použila z vlastných zdrojov.       

Turisti lokalitu podľa Diniča využívali na prespávanie aj doteraz. Keď totiž v dedine pred približne šiestimi rokmi vybudovali nové drevené autobusové zastávky, jednu zo starých plechových vyviezli práve na Poľanu. Tá slúžila návštevníkom v prípade nepriaznivého počasia na to, aby sa mali kde schovať. Aj preto sa starosta rozhodol zrealizovať výstavbu takéhoto dreveného objektu. Návštevníci majú pri ňom k dispozícii lavičky a stôl, rovnako ohnisko. Nachádza sa tam aj jazierko.       

Turisti môžu v NP Poloniny prenocovať aj v ďalších štyroch podobných útulniach, ktoré sa nachádzajú na trase turistického chodníka, dlhého približne 50 kilometrov. Ten vedie z Osadného až po Kremenec (1210 metrov nad morom), ktorý je zároveň miestom stretu slovensko-poľsko-ukrajinskej hranice. Alpinky možno nájsť v sedle pod Čierťažou, ďalšie dve sú v obciach Runina a Zboj, jedna sa nachádza aj v Ruskom sedle.       

NP Poloniny s rozlohou približne 29.800 hektárov tvorí spolu s priľahlým chráneným územím Poľska a Ukrajiny prvú trilaterálnu biosférickú rezerváciu na svete. Príznačné sú preň bukové pralesy, vrchol Kremenec či prítomnosť zubra hrivnatého vo voľnej prírode. Medzi nepoznané a zároveň jedinečné tunajšie úkazy patria tiež pseudokrasové jaskyne, marmarošské diamanty či bohatá kvetena. Pýši sa unikátnou bohatou drevenou architektúrou, predovšetkým cerkvami zo 17. a 18. storočia.

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
08.03.2018
Národný park Poloniny obhájil Európsky diplom
Národný park (NP) Poloniny rozprestierajúci sa na krajnom východe Slovenska obhájil prestížne medzinárodné ocenenie – Európsky diplom (ED) Rady Európy pre chránené územie. TASR to potvrdil hovorca Ministerstva životného prostredia (MŽP) SR Tomáš Ferenčák.
viac
11.02.2020
Envirorezort predstavil zonáciu NP Muránska planina
Ministerstvo životného prostredia predstavilo projekt zonácie Národného parku Muránska planina. Ide o prvý návrh zonácie podľa kritérií, ktoré určila novela zákona o ochrane prírody a krajiny. Tá platí od 1. januára 2020.
viac
20.01.2023
Verejnosť môže pripomienkovať návrh zonácie NP Poloniny
Verejnosť môže pripomienkovať návrhy dokumentov, ktoré pripravovala Správa Národného parku (NP) Poloniny so sídlom v Stakčíne v okrese Snina.
viac
30.01.2024
V NP Poloniny obnovovujú robotnícky dom, zlepšiť má turistickú infraštruktúru
Správa Národného parku (NP) Poloniny opravuje robotnícky domček na turistickej trase. Objekt v doline Zbojského potoka, na hranici katastrov obcí Zboj a Nová Sedlica, plánuje využiť pre potreby strážnej služby pracovníkov správy NP.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.06 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.10 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.84 %