Sobota 04.05.2024
Dnes má meniny 
Florián
°C
01.06.2022 10:35

Náučný chodník vedúci k Muránskemu hradu čaká kompletná rekonštrukcia


Na archívnej snímke hlavný palác Muránskeho hradu. Snímka zdroj: (tasr).


V Národnom parku (NP) Muránska planina sa začala obnova turistickej infraštruktúry, zrekonštruované budú prístrešky či informačné tabule vo viacerých lokalitách. Najviac prác bude sústredených do okolia Muránskeho hradu. Za Správu NP Muránska planina to uviedla Jana Šmídtová.


V rámci projektu obnovy turistickej infraštruktúry sa kompletnej rekonštrukcie dočká Náučný chodník Muránsky hrad, ktorý patrí medzi najnavštevovanejšie lokality na území NP. "Vymieňať sa budú všetky panely, informačné body a prístrešky. Obnovená bude aj obsahová stránka informačných panelov, aby boli modernejšie a turistom prinášali viac informácií," priblížila Šmídtová.

Na Muránskom hrade budú opravené aj dve vyhliadkové plošiny a pribudnú tam i nové popisné tabule k jednotlivým prvkom hradu či zaujímavým biotopom v jeho okolí. Osadené budú tiež nové lavičky a na trase náučného chodníka bude vybudovaná aj suchá toaleta.

Medzi ďalšie lokality, kde v najbližších týždňoch dôjde k obnove prístreškov či informačných panelov, patrí ústie Hrdzavej doliny, prírodná rezervácia (PR) Suché doly, PR Tŕstie či náučná lokalita Piecky. "V rámci projektu budú vydané aj dva propagačné materiály venované NP Muránska planina," doplnila Šmídtová s tým, že všetky práce by mali byť ukončené do konca júla.

Práce na obnove turisticky frekventovaných lokalít pre Správu NP Muránska planina zabezpečujú vysúťažené externé firmy, ochranári im však budú asistovať napríklad pri vynášaní materiálov na ťažko dostupné miesta. Projekt, ktorého rozpočet prevyšuje sumu 50.000 eur, finančne podporil Environmentálny fond.

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
09.11.2016
Hvezdáreň v Michalovciach po rekonštrukcii sprístupnili verejnosti
Hvezdáreň v Moussonovom dome v Michalovciach po komplexnej rekonštrukcii sprístupnili verejnosti, v parku tiež slávnostne otvorili astronomický areál.
viac
10.11.2022
Kraj získal na rozvoj NP Muránska planina z plánu obnovy vyše 1,5 mil. eur
Organizácie Banskobystrického samosprávneho kraja (BBSK) získali na rozvoj Národného parku (NP) Muránska planina viac ako 1,5 milióna eur.
viac
14.12.2022
Náučný chodník na Muránsky hrad prešiel kompletnou rekonštrukciou
Náučný chodník vedúci k Muránskemu hradu sa po vyše 20 rokoch dočkal kompletnej rekonštrukcie. Obnova chodníka sa uskutočnila v jarných a letných mesiacoch, slávnostne ho otvorili pri príležitosti decembrových osláv 25. výročia vyhlásenia Národného parku (NP) Muránska planina.
viac
30.01.2024
V NP Poloniny obnovovujú robotnícky dom, zlepšiť má turistickú infraštruktúru
Správa Národného parku (NP) Poloniny opravuje robotnícky domček na turistickej trase. Objekt v doline Zbojského potoka, na hranici katastrov obcí Zboj a Nová Sedlica, plánuje využiť pre potreby strážnej služby pracovníkov správy NP.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.05 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.17 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.78 %