Piatok 29.03.2024
Dnes má meniny 
Miroslav
°C
09.11.2016 11:40

Hvezdáreň v Michalovciach po rekonštrukcii sprístupnili verejnosti


Zrekonštruovaná hvezdáreň v Michalovciach.


Hvezdáreň v Moussonovom dome v Michalovciach po komplexnej rekonštrukcii sprístupnili verejnosti, v parku tiež slávnostne otvorili astronomický areál.


Dôvodom rekonštrukcie bol zlý technický stav budovy. Tá si vyžiadala investíciu vo výške takmer 700 000 eur. Košický samosprávny kraj ako zriaďovateľ uvoľnil v tejto súvislosti zo svojho rozpočtu niečo vyše 555 000 eur, zvyšok tvoril nenávratný finančný príspevok z Európskeho fondu regionálneho rozvoja.      

Rekonštrukcia zahŕňala odvlhčenie základov, zateplenie budovy, nové vonkajšie a vnútorné omietky či výmenu elektrických, vodovodných a kúrenárskych vedení. Súčasťou opráv bolo aj zaizolovanie a vydláždenie pochôdzkovej terasy, kupoly dostali nové oplechovanie, boli tiež vymenené okná, dvere i podlahy. Obnovili sa sociálne zariadenia, pribudol bezbariérový prístup, aj nový nábytok.      

Priestory okolo hvezdárne upravili zámkovou dlažbou, trávnikom, ale aj novým osvetlením. "Vybudovaný bol tiež náučný planetárny chodník," vysvetlila riaditeľka Hvezdárne Michalovce Gabriela Kramáreková na margo vonkajších úprav, ktorých súčasťou je aj nové oplotenie a oddychová zóna.      

V budove sa nachádza viacúčelová prednášková sála, v ktorej sa môžu realizovať pohybové hry alebo vyučovanie hrou. Po rekonštrukcii je tu priestor aj na komorné premietanie filmov či pozorovanie perzeíd pre verejnosť. "V kupole nám pribudli sedačky, aby si ľudia mohli popri pozorovaní oddýchnuť," uviedla riaditeľka s tým, že na terase sú pre pohodlie návštevníkov pripravené aj rozkladacie ležadlá.      

Hvezdáreň disponuje tiež prenosným nafukovacím planetáriom, ktoré používa pri výučbe na školách. Pracovníci plánujú pripravovať pozorovania nočnej oblohy, ale aj rôzne environmentálne programy.      

Hvezdáreň sídli v pamätnom Moussonovom dome, ktorý patrí medzi národné kultúrne pamiatky od roku 1986.

 

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
07.12.2016
Dotácie umožnili mestu pokračovať v obnove najvýznamnejších kultúrnych pamiatok
Mesto Komárno aj v tomto roku pokračovalo v obnove Župného domu, Starej a Novej pevnosti, najvýznamnejších kultúrnych pamiatok na území mesta.
viac
06.04.2017
Bernolákovský kaštieľ dnes po komplexnej rekonštrukcii sprístupnia
Po takmer trojročnej rekonštrukcii dnes slávnostne otvoria jedno z najvýznamnejších barokových diel na Slovensku - kaštieľ v Bernolákove. Zapísaný je v zozname národných kultúrnych pamiatok.
viac
02.02.2019
Obec Sucháň zachránila staré ľudové domy
Sucháň je síce jednou z najmenších obcí v okrese Veľký Krtíš, jej kataster však ponúka viacero historických a prírodných zaujímavostí.
viac
06.07.2020
Národná kultúrna pamiatka Zlatý býk bude slúžiť na kultúrne účely
Priečelie národnej kultúrnej pamiatky, budovy Zlatý býk v Michalovciach čaká rozsiahla rekonštrukcia. V jej priestoroch vznikne mestská galéria a turistické informačné centrum.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.03 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.12 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.84 %