Nedeľa 28.04.2024
Dnes má meniny 
Jarmila
°C
04.11.2023 01:40

V Liptovskom Mikuláši otvorili prvú komunitnú záhradu


Ilustračná snímka, zdroj: Žilina-zoznam


Pestovanie ovocia a zeleniny na organickej báze aj aktívny odpočinok poskytne prvá komunitná záhrada v Liptovskom Mikuláši. Nachádza sa povyše separačnej haly na Podbrezinách a otvorili ju v týchto dňoch. TASR o tom informovala hovorkyňa mesta Viktória Čapčíková.


"Na ploche bezmála 4000 štvorcových metrov návštevníkov potešia desiatky ovocných stromov a kríkov. Vysadené jablone, hrušky, slivky, ringloty či liesky patria k pôvodným odrodám, ktoré boli kedysi rozšírené po Slovensku a sú odolnejšie voči zmenám klímy a rôznym ochoreniam," priblížila hovorkyňa s tým, že aktivisti v spolupráci s mestom zachovávajú ich genofond pre súčasnú aj budúcu generáciu. Ako dodala, otvárajú tiež dvere pre zážitkové vzdelávanie formou exkurzií pre deti z materských či základných škôl.         

Od jari budúceho roka si jednotlivci či rodiny môžu v hriadkach vypestovať vlastnú zeleninu, ako paradajky, reďkovky alebo petržlen. Priestor doplnia kríky egrešov, malín, muchovníkov či ríbezlí. Záhrada je podľa Čapčíkovej obhospodarovaná na ekologickom princípe, bez použitia chemických či podporných hnojív a ochrannej chémie. Návštevníci si v záhrade môžu natrhať čerstvé plody a bylinky.         

Mesto pre komunitný priestor poskytlo pozemok, ktorý pracovníci verejnoprospešných služieb pokosili. Radnica zakúpila aj dlažbu pod altánok, ktorý bude miestom spoločných stretnutí. "K zveľadeniu lokality prispeli členovia občianskeho združenia Lipa, ktorí cez projekt zakúpili a vysadili stromy a kríky. Záhrada by nebola záhradou bez vody, preto z grantových peňazí pribudla na pozemku aj studňa," uzavrela hovorkyňa.

 

Autor: (TASR)


komentáre
SHOW ALL
podobné
15.06.2016
Stoličné dni tento rok pripomenú príbeh mesta
Prvá písomná zmienka o Liptovskom Mikuláši pochádza z 8. mája 1286. Tohtoročné Stoličné dni (16. – 18. júna) sa budú niesť v duchu minulosti a pri príležitosti 730. výročia prvej zmienky o meste si budú obyvatelia i návštevníci pripomínať príbeh mesta.
viac
30.09.2018
Múzeum Janka Kráľa v Liptovskom Mikuláši otvorilo Jánošíkovu záhradu
Priestor za budovou mestského Múzea Janka Kráľa v Liptovskom Mikuláši je opäť o niečo atraktívnejší pre verejnosť, v uplynulých dňoch tam otvorili Jánošíkovu záhradu. Tá je plná atrakcií pre rodiny s deťmi, materské školy a všetkých, ktorí sa radi zabávajú.
viac
28.08.2023
Na Nábreží otvorili najväčší pumptrackový areál na severe Slovenska
Zarastenú plochu na Nábreží v Liptovskom Mikuláši premenili na jeden z najtechnickejších pumptrackových areálov na Slovensku. Otvorili ho v piatok dopoludnia a podľa tamojšej radnice ide o najväčšie športovisko svojho druhu na severnom Slovensku.
viac
15.04.2024
Hľadáme majiteľov komunitných záhrad, ktorí si vypestujú vlastnú zeleninu
Vlastnú mrkvu, paradajky alebo čerstvú pažítku si budú môcť vypestovať aj Mikulášania, ktorí bývajú v sídliskovom paneláku. Radnica poskytuje vybrané verejné priestranstvá na pestovanie plodín či záhonov, navyše podporí každého pestovateľa záhradníckymi potrebami.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.02 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.17 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.81 %