Pondelok 29.04.2024
Dnes má meniny 
Lea
°C
15.04.2024 02:10

Hľadáme majiteľov komunitných záhrad, ktorí si vypestujú vlastnú zeleninu


Komunitná záhrada. Zdroj: FB


Vlastnú mrkvu, paradajky alebo čerstvú pažítku si budú môcť vypestovať aj Mikulášania, ktorí bývajú v sídliskovom paneláku. Radnica poskytuje vybrané verejné priestranstvá na pestovanie plodín či záhonov, navyše podporí každého pestovateľa záhradníckymi potrebami.


Mesto rozbieha projekt komunitných záhrad, zamestnanci mestského úradu vytypovali mestské pozemky, na ktorých by mohli vzniknúť. Zároveň Mikulášania môžu radnicu požiadať aj o iné mestské priestranstvá, ktoré by chceli vo svojom voľnom čase obrábať. Či už za účelom pestovania zeleniny alebo okrasných záhonov.

Prihlásiť sa môže každý

Vznik každej komunitnej záhrady radnica podporí aj darovaním záhradníckych potrieb, mesto tiež daruje kompost, pre okrasné záhony dodá sadenice a v prípade požiadavky pomôže aj s ich zalievaním.

„Ľudia z bytoviek zo všetkých častí Liptovského Mikuláša si vďaka tomuto modernému projektu môžu vypestovať zdravé potraviny alebo skrášliť okolie, v ktorom žijú. Ponúkame im štyri druhy komunitných záhrad, ktoré si môžu prenajať. Buď sú to záhrady určené na obhospodarovanie, okrasné záhrady pri vchodoch bytových domov alebo trávnaté plochy určené na kosenie,“ informoval primátor Liptovského Mikuláša Ján Blcháč.

Zamerali sme sa na sídliská

Komunitné záhrady do miest prinášajú príjemnú zmenu, tento fenomén má nasledovateľov už na celom svete. Podporuje záujem obyvateľov o svoje sídlisko a mesto, ale tiež vplýva na dobré susedské vzťahy. Pre mnohých ľudí so sedavým zamestnaním je záhradkárčenie formou psychohygieny.

„Vybrali sme lokality v mestských častiach Palúdzka, Nábrežie, Podbreziny, Liptovská Ondrašová a Staré mesto, a očakávame iniciatívu aj zo strany samotných obyvateľov. Ponúkame im možnosť, aby sami navrhli priestory, ktoré by boli vhodné pre založenie komunitnej záhrady. Návrhy následne vyhodnotí pracovná skupina,“ priblížil vedúci odboru životného prostredia na mestskom úrade Gabriel Lengyel.

Celý proces je úplne jednoduchý, od domácej úrody delí záujemcov len jeden email. Mikulášania, ktorí chcú obrábať komunitnú záhradu, sa môžu prihlásiť do konca apríla na adresu g.lengyel@mikulas.sk.

Proces je jednoduchý, mesto podpíše s užívateľom komunitnej záhrady zmluvu o bezodplatnej výpožičke pozemku a žiadateľ si zadá, aký typ pracovných pomôcok by k pestovaniu potreboval. Tie mu radnica dodá a v priebehu mája si už bude môcť obrábať pôdu.

Anglický trávnik pri bytovke

Jednou z možností, ako si ľudia môžu zveľadiť priestor okolo panelákov, je pravidelné kosenie trávnatých plôch.

„Verejné priestranstvá mesto kosí štyri alebo päťkrát za sezónu, ak niekto očakáva anglický trávnik a vyšší štandard, môže si tento priestor prenajať a starať sa oň rovnako, ako sa ostatní starajú napríklad o kvetinové záhony. My vieme odviezť pokosenú trávu. Záujemcovia nech sa hlásia emailom,“ vyzval Lengyel.

Teambuilding s motykou v ruke

Verejné priestranstvá nadobudnú vďaka komunitným záhradám nový rozmer. Susedia s rovnakým nadšením a záľubou môžu využiť potenciál zanedbaného alebo nevyužívaného pozemku v okolí svojho paneláka a oživiť ho. V záhrade sa potom môžu stretávať, organizovať posedenia alebo pikniky a upevniť svoje susedské vzťahy.

Autor: (ts-mesto Liptovský Mikuláš)


komentáre
SHOW ALL
podobné
30.04.2016
Mesto chce zakázať nočné parkovanie nákladných áut na Podbrezinách
Liptovskomikulášska mestská samospráva sa snaží riešiť problematiku parkovania na najväčšom sídlisku Podbreziny.
viac
24.08.2016
Oldtimer Rallye Tatry bude tento rok v znamení vody
Oldtimer Rallye Tatry je právom považovaná za najnáročnejšiu veteránsku akciu pre fajnšmekrov, ktorí majú odvahu svojich miláčikov preháňať po súčasných prehustených cestách pomedzi neraz bezohľadných účastníkov cestnej premávky.
viac
28.09.2018
Pri vybraných školách v L. Mikuláši by mohli vzniknúť dažďové záhrady
Vo vybraných areáloch škôl v Liptovskom Mikuláši by už na jar budúceho roka mohli vzniknúť záhrady bohaté na rastlinstvo, vtáctvo a hmyz. Predstavitelia liptovskomikulášskej radnice sa totiž v uplynulých dňoch rozhodli zapojiť mesto do projektu na vytváranie tzv. dažďových záhrad.
viac
04.11.2023
V Liptovskom Mikuláši otvorili prvú komunitnú záhradu
Pestovanie ovocia a zeleniny na organickej báze aj aktívny odpočinok poskytne prvá komunitná záhrada v Liptovskom Mikuláši. Nachádza sa povyše separačnej haly na Podbrezinách a otvorili ju v týchto dňoch. TASR o tom informovala hovorkyňa mesta Viktória Čapčíková.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.03 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.17 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.80 %