Štvrtok 25.04.2024
Dnes má meniny 
Marek
°C
15.06.2016 03:30

Stoličné dni tento rok pripomenú príbeh mesta


Ilustračná snímka: (mikulas.sk).


Prvá písomná zmienka o Liptovskom Mikuláši pochádza z 8. mája 1286. Tohtoročné Stoličné dni (16. – 18. júna) sa budú niesť v duchu minulosti a pri príležitosti 730. výročia prvej zmienky o meste si budú obyvatelia i návštevníci pripomínať príbeh mesta.


„V piatok 17. júna sme pripravení poputovať s historickým sprievodom na promenádu mestom. Na jeho čele pôjdu herci preoblečení za známe osobnosti z minulosti Liptovského Mikuláša,“ priblížil primátor Liptovského Mikuláša Ján Blcháč. Sprievod sa zhromaždí pred mestským úradom o tretej popoludní a poputuje cez Štúrovu ulicu a Baťovu uličku na Námestie Žiadostí slovenského národa, kde už dobrovoľníci z Matice slovenskej zahrajú scénku Žiadosti slovenského národa. Scénicko – slovné pásmo o významných predstaviteľoch Uhorska a Liptova si pre slávnostný sprievod pripravilo aj Liptovské múzeum v Ružomberku na nádvorí Čierneho orla.

Na ulici 1. mája budú návštevníkov piatkového programu Stoličných dní zabávať klauni na chodúľoch a jednokolesovom bicykli, potešia aj šašovia so svojimi žonglérskymi kúskami. „Pokiaľ sa ľudia nezapoja do sprievodu, môžu ho celý sledovať v priamom prenose na LED obrazovke na pódiu na Námestí osloboditeľov. Slovom ho bude sprevádzať moderátor Roman Juraško.

Na námestí sa predvedie aj Jurošík a zemepán na potulkách, prítomní sa môžu tešiť na ukážky stredovekého tanca a maliarsku školu P. M. Bohúňa. Členovia Matice slovenskej na pódiu na námestí uvedú scénku o prvej písomnej zmienke o meste,“ doplnila Soňa Višňovská. Slávnostný ceremoniál otvorenia Stoličných dní naplánovali pracovníčky z marketingu miestnej radnice na piatu popoludní.

Vo štvrtok (16. júna) vystúpi o 17. hodine v synagóge detský spevácky zbor Domino z Opavy.

Trojdňové slávnosti bude v meste sprevádzať tradičný jarmočný predaj. Bodkou za oslavou tohto významného výročia mesta bude vystúpenie Slovenského komorného orchestra Bohdana Warchala k 730. výročiu 1. písomnej zmienky (v sobotu 18. júna o 18. hodine v synagóge).

 

Autor: (ts)


komentáre
SHOW ALL
podobné
09.06.2016
Spoznajte zlomové okamihy mestskej histórie
Špeciálnu tematickú prehliadkovú trasu mestom si pri príležitosti 730. výročia prvej písomnej zmienky o Liptovskom Mikuláši pre návštevníkov pripravilo tunajšie informačné centrum.
viac
08.09.2016
Okrúhle výročia obce Mojmírovce pripomenú trojdňové slávnosti
Trojdňovými slávnosťami si v Mojmírovciach pripomenú 860. výročie prvej písomnej zmienky o obci a zároveň 65. výročie začiatku výroby vína v miestnom poľnohospodárskom družstve.
viac
10.01.2017
Mesto pod Sninským kameňom existuje oficiálne už 700 rokov
Snina si v tomto roku pripomína 700. výročie prvej písomnej zmienky. Ako uviedol jej primátor Štefan Milovčík, hlavným cieľom tejto spomienky je predovšetkým to, aby boli obyvatelia mesta právom hrdí na jeho históriu i súčasnosť.
viac
16.06.2023
V Liptovskom Mikuláši majú Stoličné dni, remeselná ulička je opäť o niečo dlhšia
Námestie osloboditeľov v Liptovskom Mikuláši je od štvrtka dejiskom hlavného podujatia letnej sezóny v meste, Stoličných dní. Jarmok potrvá do 17. júna. Informovala o tom hovorkyňa mesta Viktória Čapčíková.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.02 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.17 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.81 %