Sobota 27.04.2024
Dnes má meniny 
Jaroslav
°C
04.12.2023 03:16

Trh regionálnych produktov opäť zavítal do Mestského hotela Ďumbier


Ilustračná snímka


Aj tento rok mohla široká verejnosť zavítať do priestorov hotela Ďumbier, ktorý po druhýkrát hostil regionálnych producentov a ich výrobky na zrhu regionálnych výrobkov, v závere ktorého sa uskutočnilo slávnostné odovzdávanie certifikátov novým držiteľom značky ,,Regionálny produkt Horehronie".


Mestský Hotel Ďumbier sa stal, so svojimi prestížnymi priestormi vo Veľkej sále, opäť dejiskom podujatia, ktoré zaiste všetkým prítomným navodilo tú pravú predvianočnú atmosféru. Neodolateľná vôňa medovníčkov, tradičnej ťahanej štrúdle, ale aj čerstvo rezanej čečiny, včelieho vosku, byliniek a iných esenciálnych olejov, sa šírila všade navôkol. A tak sa niet čomu diviť, že na Trh regionálnych produktov zavítalo množstvo zvedavých návštevníkov, ktorí chceli jednak objaviť, čo sa skrýva za touto vábivou arómou Vianoc, ale rovnako byť súčasťou príjemného podujatia, atmosféru ktorého dotváralo vystúpenie mladých speváckych talentov.

,,Sme radi, že sme mohli opätovne zorganizovať takéto neformálne stretnutie medzi remeselníkmi a ich potencionálnymi zákazníkmi, a to obzvlášť v tomto predvianočnom období, kedy sú k sebe ľudia navzájom milí, srdeční a prajní. Je naozaj krásne pozorovať medziľudskú interakciu cez vrúcne pohľady a rozhovory so skutočným záujmom nie len o zakúpenie samotných poctivých regionálnych produktov, ale tiež zistiť, čo všetko sa ukrýva za ich výrobou“, prezradil primátor mesta Brezna a súčasne predseda predstavenstva OOCR REGIÓN HOREHRONIE, Tomáš Abel.

Na trhu boli prevažne prezentovaní držitelia regionálnej značky ,,Regionálny produkt Horehronie", ktorá podporuje kvalitné regionálne produkty a služby reprezentujúce jedinečnosť a pestrosť regiónu. Okrem nich však prijali pozvanie aj producenti z iných regiónov, ktorí sa chceli podeliť o svoje zručnosti. Obzvlášť veľká pozornosť sa sústredila na barmana, ktorý pripravoval miešané nápoje práve s použitím regionálnych sirupov a destilátov Saber, ocenené opisovanou značnou kvality.

Pred oficiálnym ukončením trhov sa konalo Slávnostné odovzdávanie certifikátov novým držiteľom regionálnej značky REGIONÁLNY PRODUKT HOREHRONIE, v rámci ukončenej piatej výzvy o udelenie práv na používanie tejto značky, ktorú koordinuje Oblastná organizácia cestovného ruchu REGIÓN HOREHRONIE. Tohtoročná výzva priniesla do radov regionálnych produktov a služieb 2 nových držiteľov. V rámci kategórie remeselných a spotrebných výrobkov bola ocenená Andrea Erčeyová, pestovateľka rôznych druhov rastlín a kvetov, ktoré následne využíva na floristickú produkciu a ekologické aranžovanie v ich rezanej alebo sušenej podobe. V kategórii poľnohospodárske a potravinárske produkty získala ocenenie Lucia Vačoková, ktorá vyrába bylinkové a ovocné čaje, sirupy, džemy s prihliadnutím na tradičné postupy zberu i samotnej výroby, určené na ich priamu spotrebu. Slávnostný akt certifikácie sprevádzali oficiálne príhovory, ako aj vystúpenie talentovanej speváčky Paulíny Vlčkovej s klavírnym doprovodom.

 „Za prezentovanými produktami sa skrýva v prvom rade originálnosť, ako aj posolstvo našich predkov, spolu s neutíchajúcou láskou k lokálnym tradíciám a remeslám, ktoré za pomoci šikovných rúk majstrov nadobúdajú zhmotnenú podobu. A tak sa projekt regionálnej značky môže už piaty rok za sebou tešiť z úspešného fungovania a prosperity. Sme hrdí, že v rámci doplnkových služieb cestovného ruchu môžeme ponúkať kvalitné produkty a služby, odzrkadľujúce šikovnosť a unikátnosť nášho regiónu“, poznamenala výkonná riaditeľka OOCR REGIÓN HOREHRONIE,  Petra Ridzoňová Hlásniková.

Regionálne produkty si je možné zakúpiť osobne v turisticko-informačných centrách na Horehroní, ale aj prostredníctvom e-nákupu na eshop.horehronie.sk a regionalnepulty.sk, ktorý funguje s finančnou podporou Banskobystrického samosprávneho kraja. Samotný projekt regionálnej značky je tiež spolufinancovaný Ministerstvom dopravy Slovenskej republiky.

Autor: (ts-OOCR REGION Horehronie)


komentáre
SHOW ALL
podobné
21.12.2019
Druhú výzva regionálnej značky - regionálny produkt Horehronie
V roku 2019 vznikla na Horehroní nová regionálna značka – regionálny produkt Horehronie. V rámci prvej výzvy bolo udelených 16 certifikátov prvým držiteľom regionálnej značky. Odvčera môžu záujemcovia opäť posielať žiadosti o udelenie práv na používanie značky regionálny produkt Horehronie.
viac
16.04.2021
Uchádzačom o značku kvality ostáva mesiac na podanie žiadosti
Oblastná organizácia cestovného ruchu – Región Horehronie, ktorá je koordinátorom regionálnej značky na Horehroní, spustila v marci v poradí už 3. výzvu k predkladaniu žiadostí o udelenie práv na používanie značky kvality „Regionálny produkt HOREHRONIE“.
viac
02.08.2021
Na Horehroní chystajú historické preteky na cyklodrezinách a bude aj vínna cesta
Horehronie ponúka počas tohto leta viaceré atrakcie pre návštevníkov a nebude tomu inak ani v závere tohto týždňa. Už v piatok (6. 8.) o 10.00 h odštartujú v Hronci historicky prvé preteky na horehronských cyklodrezinách.
viac
06.10.2022
Mesto začalo s obnovou vonkajších priestorov historického hotela Ďumbier
Mesto Brezno začalo s obnovou vonkajších priestorov historického objektu hotela Ďumbier. Postupne príde na rad rekonštrukcia interiéru, revitalizácia nádvoria a rozšírenie služieb hosťom. Predpokladaný čas realizácie začiatočných prác je tri mesiace.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.02 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.17 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.81 %