Sobota 27.04.2024
Dnes má meniny 
Jaroslav
°C
08.12.2023 07:50

Tradično-netradičné otvorenie zimnej sezóny v stredisku Jasná na Chopku


Ilustračná snímka


Druhého decembra bola oficiálne zahájená zimná sezóna v regiónoch Horehronie a Liptov, ktorá sa niesla v duchu tradícií, prostredníctvom najvyššie položenej módnej prehliadky tradičných ľudových odevov z oboch regiónov.


Počet desiatich odprezentovaných krojov symbolizoval 10. výročie novej Rotundy, dominantnej stavby strediska Jasná - Nízke Tatry, ktoré sa stane v termíne 20. - 21. 1. 2024 dejiskom Svetového pohára v zjazdovom lyžovaní žien.

 ,,Otvorenie zimnej sezóny s regiónom Liptov patrí už k tradičným aktivitám našej pôsobnosti, v ktorej ide o vzájomné prepojenie dvoch regiónov, hranicu ktorých predstavujú práve nízkotatranské štíty s najväčšou lyžiarskou arénou na Slovensku – Jasná Nízke Tatry. Aj preto spolupráca a nepretržité budovanie vzťahov predstavujú nevyhnutnú súčasť pre dosiahnutie jedného spoločného cieľa, ktorým je neustále zvyšovanie návštevnosti regiónov, čo vedie k motivácii tvoriť a poskytovať kvalitné produkty a služby cestovného ruchu“,

Výsledkom tohtoročného spojenia Liptova s Horehroním bola najvyššie položená módna prehliadka tradičných slovenských krojov s celkovým počtom desať kusov – päť horehronských a päť liptovských odevov, ktoré mali poukázať na hrdosť a vzťah k lokálnym tradíciám, zvykom a obyčajom. Číslo desať malo opäť symbolizovať uplynutie už desiatich rokov od otvorenie novej Rotundy, ktorá patrí medzi najnavštevovanejšie miesta v oboch destináciách, a to ako v zimnej, tak aj v letnej sezóne. Celkovú atmosféru ešte o čosi viac umocnilo tradičné pohostenie v podobe syrových a údených špecialít zo Salaša Zbojská, ku ktorým si mohli všetci prítomní privoňať, no hlavne ich ochutnať.

Horehronie, rozprestierajúce sa na južných svahoch Nízkych Tatier, už tradične patrí k vyhľadávaným zimným destináciám, a tým sa stáva čoraz viac obľúbeným rajom nie len pre lyžiarov v top lyžiarskych strediskách, ale aj bežkárov a skialpinistov, ktorí bažia po adrenalínovom dobrodružstve na profesionálne upravených zjazdovskách či siahodlhých zasneženým pláňach. Región, okrem svojej prírodnej predispozície, láka návštevníkov aj na pestrú paletu podujatí športového i kultúrneho charakteru, a to medzinárodného až svetového formátu.

Primátor mesta Brezno a súčasne predseda predstavenstva OOCR REGIÓN HOREHRONIE dodáva: ,,Námestie mesta Brezno sa v zime opäť premení na miesto, ktoré bude ako vystrihnuté z vianočnej rozprávky. Preto pozývame všetkých obyvateľov i návštevníkov Horehronia do Ľadového mestečka, ktoré bude mať svoje brány otvorené od 15. 12. 2023 do 7. 1. 2024. Zaiste jeho najväčším lákadlom bude exteriérové klzisko s bohatým kultúrnym programom a trhmi, ktoré sa postarajú nie len o aktívne vyplnenie voľného času, ale aj navodenie tej správnej predvianočnej atmosféry. Stále veľkej obľube sa teší aj naša Mestská veža so stálou expozíciou, kaviarňou a infocentrom, odkiaľ si môžete odniesť suvenír ako spomienku na región, alebo sa ubytovať priamo v historickom centre mesta v Mestskom hoteli Ďumbier".

Korčuľovanie bude pre verejnosť k dispozícií v tomto termíne každý deň, a to v poobedných hodinách od 14:30 do 20:00 hod. Pri ľadovej ploche sa bude nachádzať požičovňa korčúľ, v ktorej budú k dispozícii korčule ako pre deti, tak aj dospelých. Jej súčasťou budú aj pomôcky na učenie sa korčuľovania. Atmosféru Ľadového mestečka budú dotvárať známe slovenské, české i svetové piesne v prevedení kapely Hrdza, Kabát Revival či Queenmania. Súčasťou bude saxofónová show Saxany Sapietovej, minidisko Tárajka a Popletajky či tematické divadelné predstavenia.

Národné biatlonové centrum Osrblie bude v období 24. – 28. 1. 2024 hostiť mená svetového formátu na Majstrovstvách Európy v biatlone. Svoj návrat dokonca prisľúbila aj legendárna Anastasia Kuzminová. Naopak dňa 24. 2. 2024 sa na južných svahoch Nízkych Tatier odohrá už 5. ročník Krňačiek - medzinárodných pretekov o Veľkú cenu Jasnej. Samotným pretekom bude predchádzať otvárací ceremoniál na breznianskom námestí. Pozornosti určite neuniknú ani najväčšie krnohy na svete, ktoré sú so svojimi obrovskými rozmermi zapísané do knihy rekordov.

Zimná sezóna na Horehroní to sú aj benefity, ktoré prináša regionálna zľavová karta Horehronie Card. Jej držitelia sa vďaka nej môžu lyžovať s 15 % zľavou na celodenný skipass vo vybraných lyžiarskych strediskách. 15 % zľava sa vzťahuje aj na wellness služby, ako aj na nákup regionálnych výrobkov s označením Regionálny produkt Horehronie. Rovnako všetci lyžiari, ako aj bežkári či skialpinisti sa odvezú bezplatne na Horehronskom skibuse, priamo z Brezna a ubytovacích zariadení sídliacich v Bystrianskej doline, na profesionálne upravené lyžiarske svahy i bežkárske trate. Viac o karte plnej benefitov na www.card.horehronie.sk

Aktuálne novinky s tipmi na zážitkovú zimu na Horehroní nájdete na www.horehronie.sk

Aktivita realizovaná s finančnou podporou Ministerstva dopravy  Slovenskej republiky.

Autor: (ts-OOCR REGION Horehronie)


komentáre
SHOW ALL
podobné
24.10.2016
Lyžiarov vyvezie na Chopok nová lanovka za 11,6 milióna eur
Najväčšie lyžiarske stredisko na Slovensku, Jasná Nízke Tatry, sa v týchto dňoch všemožne pripravuje na blížiacu sa zimnú lyžiarsku sezónu. Novinkou je nová 15-miestna lanovka na južnej strane Chopku za 11,6 milióna eur.
viac
20.11.2018
Zimnú sezónu v Jasnej otvoria hymnou na Chopku Horehronskí chlopi
Na otvorenie zimnej sezóny 2018/2019 v Jasnej v Nízkych Tatrách, ktoré sa uskutoční 30. novembra, pozývajú všetkých milovníkov zimných športov oblastné organizácie cestovného ruchu Región Horehronie a Región Liptov.
viac
22.11.2019
Zimnú sezónu otvorili spolu s Tatranským ľadovým dómom
Tatranský ľadový dóm, ktorý už tradične patrí k symbolom zimy v regióne, vo štvrtok po siedmy raz otvorili na Hrebienku v Starom Smokovci aj za účasti ministra dopravy a výstavby Árpáda Érseka.
viac
09.12.2023
Lyžiarsku sezónu v stredisku Kokava-Línia otvoria 23. decembra
Lyžiarsku sezónu v stredisku Kokava-Línia v Poltárskom okrese otvoria 23. decembra. TASR to v piatok potvrdil konateľ František Auxt s tým, že ceny lístkov na vlek tento rok nemenili.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.02 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.17 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.81 %