Sobota 27.04.2024
Dnes má meniny 
Jaroslav
°C
22.10.2022 07:50

Terchovská cyklomagistrála je odovzdaná, spája celkovo deväť katastrálnych území


Ilustračná snímka, zdroj: zilinak.sk


Za prítomnosti zástupcov Malá Fatra OOCR MF, mesta Žilina, Žilinského samosprávneho kraja a Nadácie Kia Slovakia bola slávnostne odovzdaná stavba cyklomagistrály Terchovskej doliny, ktorá na viac ako 23 kilometroch spája celkovo deväť katastrálnych území v smere zo Žiliny do Terchovej.


Hlavná trasa prechádza cez územie obcí Belá, Lysica, Stráža, Krasňany a Varín zvyšuje atraktivitu a prepravnú kapacitu cyklistickej dopravy.

Finančné prostriedky vo výške 6,3 milióna eur získala OOCR z Integrovaného regionálneho operačného programu. Na projekt vynaložila od roku 2014 financie vo výške 350-tisíc eur. Významnú časť z nich zabezpečilo mesto Žilina, ktoré zároveň podporilo projekt v jeho začiatkoch spolu s Tepličkou nad Váhom, Nededzou, Gbeľanmi, Krasňanmi, Strážou a Terchovou.

Cyklomagistrálu ako významný projekt cyklodopravnej trasy v Terchovskej doline podporil aj Žilinský samosprávny kraj sumou 100-tisíc eur a 30-tisíc eur krajská organizácia cestovného ruchu Žilinský turistický kraj. Aj napriek tomu, že cez obec Belá prechádza najdlhší úsek cyklochodníka a bolo tam vybudovaných najviac mostov, obec spolu s Lysicou a Varínom projekt finančne nepodporila.

Významným partnerom v projekte bola aj Nadácia Kia Slovakia, ktorá sa na financovaní podieľala sumou viac ako 310-tisíc eur.

Cyklomagistrála by mala predovšetkým odbremeniť frekventovanú cestu od nebezpečných stretov. Jej hlavná trasa prechádza cez obce Belá, Lysica, Stráža, Krasňany, Varín. Vedľajšia trasa smeruje z Varína, cez Gbeľany, Nededzu až do Tepličky nad Váhom. Súčasťou je aj prepojovacia trasa v rámci obce Koňhora, bez ktorej by sa vzhľadom k plánovanému obchvatu obce Krasňany cyklisti idúci po vedľajšej trase nemohli napojiť na hlavnú trasu. S prípravami na vybudovanie cyklomagistrály sa začalo už v marci 2014.

Autor: Zdroj: Nadácia KIA, ZMOS


komentáre
SHOW ALL
podobné
10.01.2020
Najdlhší úsek Vážskej cyklomagistrály postaví TSK z eurofondov
Najdlhší úsek 100-kilometrovej Vážskej cyklomagistrály z Nového Mesta nad Váhom do Trenčína bude financovaný z Integrovaného regionálneho operačného programu. Informoval o tom poverený vedúci odboru dopravy Úradu Trenčianskeho samosprávneho kraja (TSK) Radovan Hladký.
viac
26.09.2020
Štefánikova cyklomagistrála je dokončená
Milovníci cykloturistiky dostali do užívania ďalších vyše 35 kilometrov dokončenej cyklotrasy. Ide o posledný chýbajúci úsek Štefánikovej cyklomagistrály prechádzajúci tromi krajmi - Bratislavským, Trnavským a Trenčianskym.
viac
10.10.2022
Stavbu cyklomagistrály Terchovská dolina oficiálne ukončili
Stavbu cyklomagistrály Terchovská dolina, ktorá spája deväť katastrálnych území medzi Žilinou do Terchovou, minulý týždeň oficiálne ukončili.
viac
07.12.2022
Pri cyklomagistrále Terchovská dolina vysadili listnaté stromoradie
Listnaté stromoradie, dlhé viac ako jeden kilometer, vysadili pri cyklomagistrále Terchovská dolina v Tepličke nad Váhom a Nededzi v okrese Žilina.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.02 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.17 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.81 %