Sobota 27.04.2024
Dnes má meniny 
Jaroslav
°C
05.11.2022 12:50

Spustili kampaň Kanál nie je smetisko, cielená je najmä na deti


Snímka: BVS


Bratislavská vodárenská spoločnosť (BVS) spustila kampaň Kanál nie je smetisko. Komunikuje ňou problematiku znečistenia kanalizácie vecami, ktoré do nej nepatria. Cielená je najmä na deti v predškolskom veku a na žiakov prvého stupňa základných škôl.


Bratislavská vodárenská spoločnosť upozorňuje, že mnoho ľudí si kanalizáciu mýli s odpadkovým košom. Pripomína, že do kanalizácie, teda do toalety ani kuchynskej výlevky, by sa nemali vylievať alebo vyhadzovať zvyšky jedál či kuchynské oleje. Zachytávajú sa na stenách kanalizácie a spôsobujú jej upchávanie.

Veľkým problémom je aj vyhadzovanie vlhčených utierok do kanalizácie. Zhotovené sú z materiálov, ktoré sa vo vode nerozkladajú a prispievajú k tomu, že kanalizácia sa zablokuje, čo spôsobí problémy pri jej prevádzke.

Do kanalizácií nepatria ani lieky alebo chemické zlúčeniny, prípadne ropné látky, ktoré majú potenciál ohroziť prevádzku celých čistiarní odpadových vôd. Vylievanie ropných látok alebo chemických zlúčením do bežnej kanalizácie je síce podľa BVS menej častý, za to ale oveľa nebezpečnejší prípad, s ktorým sa vodárne stretávajú.

BVS sa snaží zvyšovať povedomie ľudí o témach súvisiacich nielen s ochranou a distribúciou pitnej vody, ale aj čistením odpadových vôd. Okrem vzdelávacieho programu modrá škola a aktivít vo vodárenskom múzeu sa v tomto roku rozhodla komunikovať aj tému znečisťovania prírody pastovými fľašami, či spomínanú problematiku znečistenia kanalizácie vecami, ktoré do nej nepatria. Kampaňami chce ľuďom poskytnúť informácie o tom, ako sa majú správať, aby zbytočne neznečisťovali prírodu, ale zároveň aj šetrili infraštruktúru

Autor: Zdroj: Enviroportal, ZMOS


komentáre
SHOW ALL
podobné
13.07.2020
Preventívna kampaň polície „Nezabudni na mňa v aute“
Polícia prostredníctvom preventívnej kampane „Nezabudni na mňa v aute“ upozorňuje, aby sme nenechávali v letných horúčavách v zaparkovaných autách deti ani zvieratá.
viac
17.08.2020
Na nahlásenie aktuálneho stavu vodomeru majú klienti čas do 9. septembra
Nahlásiť aktuálny stav vodomeru po zmene cien vodného a stočného môžu klienti Bratislavskej vodárenskej spoločnosti (BVS) do 9. septembra.
viac
22.09.2020
Kampaň Do školy na bicykli
Včerajším dňom začala dvojtýždňová kampaň, ktorej cieľom je motivovať deti a ich rodičov, aby vyskúšali ísť do školy inak, ako autom či iným motorovým dopravným prostriedkom. Kampaň organizuje Cyklokoalícia pod záštitou ministra dopravy a výstavby SR.
viac
24.10.2022
BVS spustila kampaň Kanál nie je smetisko, cielená je najmä na deti
Bratislavská vodárenská spoločnosť (BVS) spustila kampaň Kanál nie je smetisko. Komunikuje ňou problematiku znečistenia kanalizácie vecami, ktoré do nej nepatria.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.02 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.17 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.81 %