Sobota 27.04.2024
Dnes má meniny 
Jaroslav
°C
21.02.2020 09:20

Spravodlivé poplatky a moderné nádoby v Lendaku


Súčasťou nádoby je integrovaný RFID čip, čím sa minimalizuje riziko jeho poškodenia pri manipulácii. Slúži na zaznamenávanie informácií o každom vývoze odpadu z konkrétnej domácnosti.


Pred Vianocami bolo v obci Lendak rušno. Prebehla prvá evidencia odpadu, ktorou odštartovali modernizáciu systému zberu komunálneho odpadu (KO) z domácností.


V obci zaviedli množstvový zber KO v prepojení s evidenčným systémom odpadov prostredníctvom špeciálnych zberných nádob. Cieľom je zlepšiť triedenie a nastaviť spravodlivý a prehľadný systém pre občanov.

Postupná modernizácia odpadov

Samospráva pracuje na koncepčnom zlepšení odpadového hospodárstva už dlhšie obdobie. V minulom roku začali s kompostovaním, vďaka čomu môžu domácnosti predísť úniku až 70 410,77 kg CO2 do ovzdušia, ktoré zostanú viazané v pôde vo forme kompostu (zdroj: JRK Slovensko). Okrem toho znižujú množstvo odpadu v KO, zlepšujú mieru triedenia a tvoria kvalitné hnojivo, ktoré majú k dispozícii zadarmo.

Počas jesenného obdobia sa v Lendaku postupne vymieňali nádoby na KO. Obec sa pre zmenu rozhodla z dôvodu zefektívnenia celého systému. Získa prehľad o nádobách, ktorý bol nevyhnutný pre zavedenie množstvového zberu. V Lendaku stanovili poplatky za vývoz podľa objemu jednotlivých nádob. Domácnosti si mohli vybrať medzi 120 a 240 litrovými nádobami a získať aj dodatočné 120 litrové vrecia. Tie môžu využiť prípade nárazového upratovania počas roka.

Prehľad vďaka unikátnym nádobám

Druhým dôvodom prečo vymenili nádoby, je prepojenie s evidenčným systémom. Špeciálne nádoby Schäfer, v tomto prípade na KO (môžu slúžiť aj na triedený odpad), sú predpripravené na okamžité spustenie evidencie. V Lendaku ušetrili čas, potrebný na inštaláciu čipov či nálepiek a ich prepojenie s domácnosťami.

Súčasťou nádoby je integrovaný RFID čip, čím sa minimalizuje riziko jeho poškodenia pri manipulácii. Slúži na zaznamenávanie informácií o každom vývoze odpadu z konkrétnej domácnosti. Nádoby majú navyše originálny QR kód, ktorý môže občanom poskytnúť užitočné informácie napríklad o harmonograme vývozu jednotlivých druhov odpadu a pod.

Prepojenie evidencie a množstvového zberu

Nový systém v obci odštartoval ešte pred Vianocami, kedy prebehla prvá evidencia odpadu prostredníctvom systému ELWIS. Zosnímané údaje o vyložených nádobách sa automaticky prenášajú do praktického programu v počítači. Obec jednoducho vyhodnotí, ktorá nádoba bola vysypaná, a ktorá domácnosť má zaplatiť poplatok. Na základe toho bude stanovovať ročné poplatky za odpady pre každú domácnosť.

„Záleží nám na tom, aby sme efektívne nakladali s odpadmi, ale aj s financiami. Verím, že nový systém v odpadovom hospodárstve bude prínosom pre všetkých Lendačanov, a tiež prospechom v oblasti ochrany našej podtatranskej prírody.“ Pavel Hudáček, starosta obce.

Nič nezostane nazmar

V obci funguje vrecový zber triedeného odpadu. Aby staré nádoby na KO nevyšli nazmar, umožnila občanom využiť ich na triedenie plastov, papiera a skla. V prípade záujmu si môžu od obce prevziať nálepky na označenie príslušného druhu odpadu. Staré, no stále funkčné nádoby dostanú druhú šancu a poslúžia na triedenie odpadu.

Plány do budúcna

V roku 2020 sa chce obec zamerať na pohodlné a dostupné triedenie odpadu. Občania budú môcť odovzdať odpad aj na zbernom dvore. Triedený odpad sa bude navyše vyvážať častejšie. Cieľom opatrení je, aby bolo triedenie odpadov čo najjednoduchšie a čierne smetné nádoby sa plnili čo najmenej. Ušetrí tak samospráva a zároveň aj občania.

Kľúčové je zapojenie občanov

Na zmenu systému sa v Lendaku pripravovali už od jesene. Zorganizovali množstvo informačných aktivít, aby všetci vedeli, ako bude nový systém fungovať. Dostali praktický leták s informáciami o priebehu evidencie odpadu s prehľadným návodom ako triediť. Pripravujú aj verejnú schôdzu, kde budú o občanmi diskutovať o priebehu implementácie zmien a fungovaní nového systému. Samospráva vytvorí informačno-propagačné video o komplexnej zmene v odpadoch, aby boli informácie čo najpútavejšie pre všetkých obyvateľov Lendaku.

Autor: (ts)


komentáre
SHOW ALL
podobné
19.06.2020
Porastú ceny za odvoz odpadov? Riešením je dôsledné separovanie
Mestá a obce budú pravdepodobne od budúceho roka opäť zvyšovať ceny za odvoz komunálneho odpadu. Samosprávy pritom majú možnosť, ako poplatky nezvyšovať – stačí začať dôkladne separovať odpad, ktorý končí v smetných nádobách.
viac
19.08.2020
Čo je za odmietnutím odložiť triedenie kuchynských bioodpadov?
Na zavedenie zberu kuchynského bioodpadu ostávajú samosprávam štyri mesiace. Okrem iných nie v Bratislave a v Košiciach, v ktorých ho budú naďalej - ako súčasť zmiešaného komunálneho odpadu - energeticky zhodnocovať ešte dva roky v mestských spaľovniach.
viac
30.12.2020
Poplatok za komunálne odpady v Spišskej Belej stúpne o 17 percent
Mesto Spišská Belá opäť zvyšuje poplatok za komunálne odpady, tentoraz o 17 percent. Podľa Pauly Grivalskej z tamojšieho mestského úradu občania aj po jeho minuloročnom zvýšení stále neuhrádzajú všetky náklady v súvislosti so zberom komunálneho odpadu.
viac
01.02.2021
Nový systém zberu komunálneho odpadu v Trebišove zvýhodňuje separovanie
Mesto Trebišov od začiatku roka zaviedlo množstvový zber zmesového komunálneho odpadu.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.02 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.17 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.81 %