Štvrtok 02.05.2024
Dnes má meniny 
Žigmund
°C
25.04.2020 02:25

SNM pokračuje v obnove Bojnického zámku


Snímka zdroj: (obnova.sk).


Investičné aktivity Slovenského národného múzea (SNM) pokračujú aj počas pandémie nového koronavírusu. Okrem obnovy Spišského hradu a Krásnej Hôrky múzeum v apríli zrealizovalo ďalšie práce na národnej kultúrnej pamiatke Bojnický zámok.


Išlo o prekrývanie terasy stredného hradu a modernizáciu Západného krídla. Informovala o tom Zuzana Vášáryová zo SNM.

„V procese prekrytia terasy stredného hradu sme postupovali podľa schváleného projektu. Podarilo sa nám odstrániť dočasné drevené prestrešenie terasy, dotiahli sme presklenie vitríny, osvetlenia terasy, tiež izolácie proti vode, výplne otvorov a úpravy povrchov,” uviedol riaditeľ SNM – Múzea Bojnice Ján Papco.

K dokončeniu prác na prekrytí terasy stredného hradu je zo strany dodávateľa, ktorým je firma z Českej republiky, potrebné doviezť ľahkú membránovú konštrukciu prestrešenia terasy. „To, vzhľadom na aktuálnu situáciu, uzatvorené hranice a núdzový stav na Slovensku, zatiaľ nie je možné,” vysvetlil Papco. Ďalšie práce preto až do skončenia núdzového stavu pozastavili.

Modernizácia Západného krídla podľa Vášáryovej pokračuje bez obmedzení. „Počas apríla boli napríklad odstránené vrstvy pôvodnej skladby terasy až po nosnú konštrukciu. Zrealizovali sa nové vrstvy terasy vrátane tepelnej izolácie a kamennej dlažby, nové zábradlia terasy. Z ďalších dokončených prác možno spomenúť napríklad odstránenie podlahových vrstiev výstavných priestorov Západného krídla, výmenu okien, ošetrenie dverí či elektrorozvody,” vymenovala.

Na Bojnickom zámku má SNM naplánované aj ďalšie investičné akcie. V štádiu realizačného projektu je už pripravená komplexná stavebná obnova kaplnky zámku či revitalizácia zámockého parku. Tiež oprava budovy bývalej Zámockej reštaurácie a stavebná obnova časti mestského opevnenia Bojnice, dodal generálny riaditeľ SNM Branislav Panis.

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
09.06.2017
Stropkov rekonštruuje historický park, deťom odovzdali ďalšie nové ihriská
Postupná obnova centra mesta prebieha v Stropkove aj v tomto roku. Aktuálne finišujú s terénnymi a sadovými úpravami historického parku. Vlani tam bolo kompletne zrekonštruované a vymenené kované oplotenie, teraz sa zamerali na revitalizáciu zelene, starej fontány a mobiliáru.
viac
30.12.2017
Park pred úradom práce v Prievidzi zrevitalizujú za asi 200 000 eur
Park pred úradom práce v Prievidzi sa budúci rok dočká obnovy. Na revitalizáciu priestranstva so zeleňou, súsoším sv. Cyrila a Metoda či fontánou vyčlenila samospráva Prievidze financie v budúcoročnom rozpočte.
viac
08.01.2018
Revitalizáciu Hlavného námestia chce mesto financovať po etapách
Novozámocká radnica pripravuje revitalizáciu Hlavného námestia. V súčasnosti je hotový ideový koncept, podľa ktorého sa má centrum mesta zmodernizovať. Magistrát už vyhlásil aj verejné obstarávanie na prípravu projektovej dokumentácie stavby.
viac
07.07.2021
Levickí poslanci schválili takmer pol milióna eur na obnovu hradného parku
Mesto Levice zrevitalizuje hradný park. V oplotenom uzatvárateľnom areáli bude obnovené jazierko, vybudované pódium pre kultúrne podujatia aj nové chodníky a osvetlenie.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.05 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.17 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.78 %