Piatok 29.03.2024
Dnes má meniny 
Miroslav
°C
08.01.2018 02:15

Revitalizáciu Hlavného námestia chce mesto financovať po etapách


Hlavné námestie. Snímka zdroj: (novezamky.sk).


Novozámocká radnica pripravuje revitalizáciu Hlavného námestia. V súčasnosti je hotový ideový koncept, podľa ktorého sa má centrum mesta zmodernizovať. Magistrát už vyhlásil aj verejné obstarávanie na prípravu projektovej dokumentácie stavby.


Cieľom revitalizácie je vrátenie slávy Novým Zámkom prostredníctvom jeho historickej jedinečnosti a zároveň prebudenie života v meste. „Návrh je nekonvenčný, uprednostnil postulát, ktorým je námestie ako záhrada, zároveň zdôrazňuje renesančnú kvadratúru usporiadania,“ uvádza sa v ideovom architektonickom návrhu.       

Novému usporiadaniu Hlavného námestia bude dominovať osnova chodníkov, ktoré rozdelia priestor na kvadranty. Súčasťou vybavenia bude aj navrhované Panoptikum, ktoré má byť multifunkčným centrom kultúry v meste.       

Odhadované náklady na revitalizáciu Hlavného námestia sú približne 1,55 milióna eur. Radnica plánuje financovanie stavby po etapách. Postupne by tu malo dôjsť k archeologickému prieskumu, reštaurovaniu Súsošia svätej trojice, sprístupneniu katakomb, prekládke inžinierskych sietí a neskôr k samotným stavebným prácam.

Autor: (ts)


komentáre
SHOW ALL
podobné
25.01.2021
Nové Mesto pripravuje revitalizáciu parku na Račianskom mýte
Bratislavské Nové Mesto pripravuje revitalizáciu parku na Račianskom mýte. Cieľom projektu je naplnenie rozvojových plánov v oblasti prispôsobenia sa zmenám klímy.
viac
19.05.2021
Prešov by mohol zmodernizovať a postaviť niekoľko nových trolejbusových tratí
Mesto Prešov má reálnu šancu získať nenávratný finančný príspevok v objeme viac ako 2 milióny eur zo zdrojov EÚ na projektové dokumentácie na modernizáciu trolejbusových tratí a na výstavbu nových trolejbusových tratí a meniarní. Návrh už schválila mestská rada.
viac
24.09.2021
Nové Zámky chcú dostať na Hlavné námestie viac zelene
Centrum Nových Zámkov má byť v budúcnosti zelenšie. Mesto pripravuje projekt s názvom Ozelenenie Hlavného námestia. Financovať ho chce z Environmentálneho fondu.
viac
13.01.2022
Na modernizáciu Predstaničného námestia získal Lučenec vyše 430 000 eur
Mesto Lučenec získalo na rekonštrukciu verejného priestoru pred železničnou stanicou nenávratný finančný príspevok vo výške viac ako 430 000 eur. Informoval o tom hovorca mesta Andrej Barančok.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.02 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.13 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.85 %