Štvrtok 02.05.2024
Dnes má meniny 
Žigmund
°C
16.11.2023 07:55

Slávnostné ocenenie Lúča z tmy získal aj starosta obce Toporec Gustáv Pompa


Snímka zo slávnostného oceňovania Lúča z tmy


V piatok 10. novembra po šiesty raz odovzdali rómske organizácie a nezávislé osobnosti ocenenia Lúč z tmy osobnostiam, ktoré sa dlhodobo zasadzujú o zlepšenie postavenia Rómov v rôznych oblastiach života alebo sa významným spôsobom podieľajú na budovaní mostov medzi Rómami a väčšinovou spoločnosťou.


Zakladateľom a vyhlasovateľom oceňovania Lúč z tmy je občianske združenie eduRoma – Roma Education Project.

Laureátky a laureáti 6. ročníka Lúč z tmy:

Marie Oláhová - folkloristka, občianska aktivistka, komunitná pracovníčka, zakladateľka @Úrmc Únie rómskych materských centier, vedúca združenia Rómka Detva a folklórneho súboru Súbor Romka Detva;

Zuzana Kusá - sociologička Slovenská akadémia vied a občianska aktivistka, venuje sa témam vzdelávania, chudoby a sociálneho vylúčenia, patrí medzi najsilnejšie hlasy obhajujúce práva Rómov na dôstojný život a kvalitné vzdelanie;

Gustáv Pompa - starosta Obec Toporec, za rozvoj obce s vysokým počtom rómskeho obyvateľstva a za budovanie mostov porozumenia medzi Rómami a majoritou;

Cena verejnosti klobúk dole - kalapa tele:

Rudolf Rusňák - učiteľ na základnej škole v Drienovci, mentor rómskej mládeže, realizuje rôzne aktivity zamerané na neformálne vzdelávanie, kreatívne činnosti či dobročinnosť.

Autor: (Zdroj: luctmy.sk, ZMOS)


komentáre
SHOW ALL
podobné
13.03.2017
Orgánmi obce sú starosta a zastupiteľstvo, kým prednosta je zamestnancom obce
Užitočné rady a informácie - právna poradňa v Obecných novinách. Odpovedá JUDr. Daniela Franzenová zo Združenia miest a obcí Slovenska.
viac
25.10.2018
Komplexne triediace Palárikovo – výsledok postupnej, pätnásťročnej cesty
V Palárikove (4500 obyvateľov) platia domácnosti žetónmi za odvoz zmesového odpadu zo svojich dvorov. Za odovzdaných 15 vytriedených komodít, vrátane biologického či stavebného odpadu, však žiadny Palárikovčan nič neplatí.
viac
25.01.2019
Naj mestom 2018 sa stal Sabinov, naj obcou Sedliacka Dubová
Naj mestom Slovenska 2018 je Sabinov, naj obcou Sedliacka Dubová. Rozhodli o tom hlasy návštevníkov portálu Slovakregion, ktorý súťaž organizoval už po desiaty raz.
viac
17.06.2019
Obec je oficiálne prvou gajdošskou obcou v Nitrianskom kraji
Obec Jedľové Kostoľany v okrese Zlaté Moravce sú oficiálne prvou gajdošskou obcou v Nitrianskom samosprávnom kraji. Ocenenie Gajdošská obec jej udelil Cech slovenských gajdošov.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.05 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.17 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.78 %