Streda 24.04.2024
Dnes má meniny 
Juraj
°C
13.03.2017 10:26

Orgánmi obce sú starosta a zastupiteľstvo, kým prednosta je zamestnancom obce


Ilustračná koláž.


Užitočné rady a informácie - právna poradňa v Obecných novinách. Odpovedá JUDr. Daniela Franzenová zo Združenia miest a obcí Slovenska.


Otázka:

Niektorí obyvatelia našej obce, ale aj poslanci obecného zastupiteľstva sa domnievajú, že obecný úrad je orgánom obce. Podľa toho pristupujú k prednostovi nášho obecného úradu. Považujú ho po starostovi obce za druhého človeka v obci a často od neho žiadajú vyriešenie aj tých obecných problémov, ktorými by sa malo zaoberať a riešiť ich obecné zastupiteľstvo, prípadne starosta obce. Mohli by ste poukázať na rozdiely medzi obcou ako takou, jej orgánmi a obecným úradom?

Odpoveď:

Nie je nezvyčajné, že povaha obecného úradu je v laickej verejnosti vnímaná občas nesprávne. Často počujeme alebo vidíme napísané slovné spojenia: rozhodnutie obecného úradu, zamestnanec obecného úradu a pod.

Nielen terminologicky, ale aj obsahovo sa totiž zamieňa „obec“ a „obecný úrad“, čo je spôsobené predovšetkým nerozlišovaním týchto dvoch nestotožniteľných právnych pojmov.

Obec zákonodarca konštituoval ako právnickú osobu (Ústava SR - čl. 65, ods. 1, zákon o obecnom zriadení - § 1 ods. 1). Obec teda existuje ako samostatný právny subjekt s právnou subjektivitou. Znamená to, že má spôsobilosť mať práva a povinnosti v oblasti civilných vzťahov (napr. obchodnoprávne, občianskoprávne, pracovnoprávne vzťahy) a súčasne má aj administratívnoprávnu subjektivitu (má právomoc samostatne rozhodovať v správnych vzťahoch ako správny orgán).

Na rozdiel od obce obecný úrad, ktorý nie je právnickou osobou, podľa § 16 zákona o obecnom zriadení najmä ...

 Viac v Obecných novinách č. 9-10/2017 na str. 20.

Autor: JUDr. Daniela FRANZENOVÁ, Kancelária ZMOS


komentáre
SHOW ALL
podobné
27.05.2016
V obci spustili petíciu za odvolanie starostu
V obci Chorvátsky Grob dnes štartuje petícia za vyhlásenie miestneho referenda o odvolaní starostu Radovana Benčíka.
viac
29.07.2016
Poskytovanie príspevku starostovi na dôchodkové doplnkové sporenie
Jednou z často kladených otázok je, či obec ako zamestnávateľ môže prispievať aj starostovi či primátorovi na dôchodkové doplnkové sporenie.
viac
14.02.2017
Plat starostu sa vždy určuje dopredu, nie spätne
Užitočné rady a informácie - právna poradňa v Obecných novinách. Odpovedá JUDr. Daniela Franzenová zo Združenia miest a obcí Slovenska.
viac
12.07.2017
Starosta Mýtnej P. Greksa sa na protest vzdá funkcie
Starosta obce Mýtna v okrese Lučenec Pavel Greksa sa ku koncu aktuálneho roka vzdá svojej funkcie. Ako uviedol, dôvodom je spochybnenie výstavby ďalších úsekov rýchlostnej cesty R2 v smere od Kriváňa na Košice, za ktoré ako aktivista bojuje už vyše desať rokov.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.02 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.17 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.81 %