Sobota 27.04.2024
Dnes má meniny 
Jaroslav
°C
09.09.2022 02:25

Rusovce sa vrátia do čias Rímskej ríše, konať sa tam budú Rímske hry


Ilustračná snímka.


Bratislavské Rusovce sa v sobotu (10. 9.) vrátia opäť takmer o 2000 rokov späť v čase.


Konať sa tam bude tradičné podujatie Rímske hry, ktoré návštevníkov prenesú do čias Rimanov a obdobia, keď bola obec niekoľko storočí súčasťou severnej hranice Rímskej ríše a rozprestieral sa tam vojenský tábor Gerulata. Tento rok sa podujatie bude konať ako oslava zápisu antickej Gerulaty do zoznamu svetového dedičstva UNESCO.

Návštevníkov privítajú doboví obyvatelia a legionári z antickej Gerulaty, ktorí prostredníctvom príbehov priblížia históriu, život a zaujímavosti z obdobia rímskeho impéria. "Ožijú hrdinské báje antického Ríma, príbeh o putovaní mladého Gala a vyvrcholia ukážkou cvičení rímskych vojenských jednotiek a vzburou gladiátorov," pozýva starostka Rusoviec Lucia Tuleková Henčelová.

Podujatie sa začína o 13.00 h pri múzeu Antická Gerulata zážitkovým sprievodom Rimanov, na ktorom sa zúčastní viac ako 100 účinkujúcich zo Slovenska, Česka, Poľska a Nemecka. Ukončí ho večer v parku kaštieľa v Rusovciach premiéra slovenského historického dokumentárneho filmu Geruca.

Film rozoberá život Rimanov na južnej strane Dunaja, ktorí obývali severnú hranicu Rímskej ríše pred 1700 rokmi a vybudovali tam viacero miest a vojenských kastelov, pričom jedným z nich bola práve rusovská Gerulata. Príbeh filmu je o dvoch rímskych bratoch a ich láske ku krásnej Germánke. Vo filme odznejú skladby hudobného zoskupenia Synulia z Talianska, ktoré vytvára autentickú hudbu antického Ríma. Ich skladby odzneli napríklad vo filmoch Gladiátor či Osada (The Village), alebo v seriáli Rímska ríša (Empire).

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
08.09.2017
Do života Rimanov môžete nahliadnuť na XX. ročníku Rímskych hier
XX. ročník Rímskych hier prinesie celé spektrum zo života Rimanov – civilného aj vojenského života.
viac
11.09.2020
V Rusovciach sa bude opäť cestovať do čias Rímskej ríše
V bratislavských Rusovciach sa v sobotu (12. 9.) návštevníci opäť vrátia o niekoľko storočí do minulosti. Konať sa tam bude totiž 23. ročník medzinárodného historického podujatia Rímske hry – Limes Day 2020.
viac
22.06.2022
Kultúrne leto v hlavnom meste ponúkne viac ako 330 podujatí
Bratislava bude najbližšie mesiace opäť zaplnená hudbou, koncertmi, divadelnými vystúpeniami, workshopmi, komentovanými prechádzkami so sprievodcami či filmovými premietaniami.
viac
03.12.2022
Handlovská kapustnica 2022! Poďte s nami rozdávať radosť chutne a ekologicky
Tradičné benefičné podujatie Handlovská kapustnica je späť v prezenčnej forme! Počas pandémie sa konali kapustnice po dva roky v komornej atmosfére podľa platných opatrení.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.02 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.17 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.81 %