Piatok 26.04.2024
Dnes má meniny 
Jaroslava
°C
29.03.2019 08:15

Ruské veľvyslanectvo darovalo Žiline pamätné tabule s menami padlých vojakov


Žilinský primátor pri pamätných tabuliach s menami padlých vojakov.


Pred necelým rokom, presne v deň výročia oslobodenia Žiliny, odhalili na Vojenskom cintoríne na Bôriku pamätné tabule s menami padlých vojakov.


Zosobniť všetkých vojakov, ktorí sú na týchto miestach pochovaní, sa podarilo Slovenskému zväzu protifašistických bojovníkov v spolupráci s ruským veľvyslanectvom. Vďaka ich niekoľkoročnej usilovnej práci dnes pamätná tabuľa nesie mená 1 907 hrdinov, ktorí padli pri oslobodzovaní našich miest od Liptovského Mikuláša cez dolný Liptov, Oravu, Kysuce, Turiec až po Žilinskú kotlinu. S iniciatívou vybudovať týmto odvážnym mužom pamätné tabule prišlo Veľvyslanectvo Ruskej federácie po tom, ako sa im v starých archívoch podarilo dodatočne vypátrať mená ďalších pochovaných vojakov Červenej armády na bôrickom cintoríne.

„Do minulého roku sme uvádzali, že na cintoríne je pochovaných 1768 vojakov Červenej armády. Na pamätnej tabuli sa dnes nachádza 1907 mien,“ doplnil Juraj Drotár, podpredseda Slovenského zväzu protifašistických bojovníkov. Náklady na výrobu a osadenie kamenných tabúľ predstavujú sumu 161 810 eur, pričom projekt financovalo Veľvyslanectvo Ruskej federácie na Slovensku. Od včerajšieho dňa patria tieto tabule mestu.

Žilinský primátor Peter Fiabáne a veľvyslanec Ruska na Slovensku Alexey Fedotov včera oficiálne podpísali darovaciu zmluvu, na základe ktorej prešli tabule bezplatne do vlastníctva mesta. Mesto je v súčasnosti vlastníkom i správcom cintorína na Bôriku. „Na bôrickom cintoríne leží mnoho sovietskych vojakov a dôstojníkov, ktorí sa zaslúžili o oslobodenie Žiliny a okolitých miest. Už to však nie sú len neznámi hrdinovia bez mena, už poznáme ich identitu a môžeme im tak lepšie vzdať úctu a hold. Som vďačný Veľvyslanectvu Ruskej federácie aj Slovenskému zväzu protifašistických bojovníkov za ich prácu,“ uviedol primátor Peter Fiabáne.

Po slávnostnom podpise položili primátor spolu s veľvyslancom na vojenskom cintoríne vence a spoločne si uctili ich pamiatku.

 

 

Autor: (ts-Barbora Zigová, hovorkyňa mesta)


komentáre
SHOW ALL
podobné
16.05.2018
Nové pamätné tabule budú venované Š. Dobóovi a M. Balašovi
Dve nové pamätné tabule pribudnú v tomto roku v Leviciach. Venované budú majiteľovi Levického hradu Štefanovi Dobóovi a tekovskému županovi, obrancovi Levíc Melicharovi Balašovi. Osadenie tabúľ odsúhlasili levickí mestskí poslanci.
viac
06.12.2018
Do Žiliny prišiel Mikuláš a potešil najmenších
V predvečer svätého Mikuláša zavítala do Žiliny milá návšteva. Ako každý rok, aj tento prišiel do nášho mesta Mikuláš, aby rozdal malým deťom sladkosti a pomohol rozsvietiť vianočný stromček.
viac
08.06.2019
Zamestnanci úradu sa dali na dobrovoľníctvo. Čistili, maľovali a upratovali
Aj v tomto roku sa pracovníci Mestského úradu v Žiline rozhodli podporiť dobrú vec a zapojili sa do dobrovoľníckeho projektu „Naše mesto v meste Žilina 2019“.
viac
28.07.2021
Mesto Žilina a univerzita spustili výstavbu atletického areálu
Mesto Žilina a Žilinská univerzita v Žiline (ŽU) spolu postavia atletický ovál s ihriskom. Na predpokladaných nákladoch na výstavbu vo výške približne 2 mil. eur sa budú oba subjekty podieľať rovnakou časťou.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.02 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.17 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.81 %