Pondelok 29.04.2024
Dnes má meniny 
Lea
°C
22.02.2022 09:35

Rekonštrukciou artézskej studne na Hornej ulici sa zvýši jej výdatnosť


Ilustračná snímka: (tasr).


Artézska studňa na Hornej ulici v Šali by mala prejsť rekonštrukciou. V posledných rokoch bol prúd vody vytekajúcej zo studne stále slabší.


„Prečistením studne by sa mal uvoľniť vtok vody a je vysoko pravdepodobné, že tým zvýšime jej výdatnosť. Po prečistení a zanalyzovaní stavu bude nasledovať výmena potrubia,“ povedala výrobno-technická riaditeľka Západoslovenskej vodárenskej spoločnosti Nitra Monika Budaiová. Práce by mala vykonať kvalifikovaná firma, ktorá prisľúbila termín realizácie prečistenia v máji tohto roka.

Stav artézskej studne na Hornej ulici zisťovali pracovníci Západoslovenskej vodárenskej spoločnosti. „Ešte v predchádzajúcom mesiaci zistili, že voda je gravitačne odvedená k výtokovému stojanu potrubím z ocele v hĺbke 160 až 120 centimetrov pod úrovňou terénu. Počas minulého týždňa prišli prezrieť potrubie s kamerou,“ informovala hovorkyňa mesta Erika Kollerová.

Výsledky kamerového prieskumu potvrdili, že otvor potrubia smerujúceho k výtoku je zanesený na 50 percent. „Z meraní výdatnosti vyplýva, že sa 26 percent vody stráca v potrubí z dôvodu jeho poškodenia. Samotná studňa je zanesená mäkkým sedimentom s hrúbkou 0,2 až 0,4 centimetra po celej dĺžke vnútornej steny studne. Usadenina sa pri styku s kamerou odtrhávala a padala dole. V hĺbke 145 metrov kamera narazila na mäkký nános usadenín,“ zhodnotila Budaiová. Podľa jej slov počas kamerového monitoringu nenašli vodári filtračnú časť studne, čiže miesto, odkiaľ voda priteká. „Predpokladáme, že sa perforovaná časť potrubia nachádza pod vrstvou usadeniny na stene studne alebo pod vrstvou nánosu na dne.“

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
17.12.2017
Stavebné práce na budove mestského úradu potrvajú necelý rok
Začali sa stavebné práce na budove Mestského úradu v Šali, ktorých cieľom je zníženie energetickej náročnosti budovy. Už je viditeľné aj miesto, kde vybudujú výťah.
viac
02.07.2018
Mesto zrenovuje artézsku studňu v mestskej časti Veča
Artézska studňa v šalianskej mestskej časti Veča dostane nový vzhľad. Studňu, ktorá bola vybudovaná pred viac ako sto rokmi, sa radnica rozhodla v priebehu leta skrášliť.
viac
23.08.2018
Suché počasie znižuje výdatnosť artézskej studne
Výdatnosť artézskej studne na Hornej ulici v Šali sa v posledných dňoch podstatne znížila. Podľa šalianskej radnice tento stav spôsobilo extrémne suché a horúce počasie.
viac
22.01.2020
V kaštieli vo Finticiach sprístupnili erbovú sálu rodu Dessewffyovcov
Erbovú sálu rodu Dessewffyovcov, ktorá v minulosti slúžila na reprezentačné účely, sprístupnili vo štvrtok po rekonštrukcii pre verejnosť. Nachádza sa v kaštieli v obci Fintice v okrese Prešov.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.02 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.17 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.81 %