Piatok 29.03.2024
Dnes má meniny 
Miroslav
°C
23.08.2018 03:05

Suché počasie znižuje výdatnosť artézskej studne


Ilustračná snímka mesto Šaľa


Výdatnosť artézskej studne na Hornej ulici v Šali sa v posledných dňoch podstatne znížila. Podľa šalianskej radnice tento stav spôsobilo extrémne suché a horúce počasie.


Na mestský úrad sa už obrátili viacerí obyvatelia Šale s otázkou, prečo voda tečie takým slabým prúdom. Podľa slov Gabriely Braníkovej z referátu životného prostredia sú za stav studne zodpovedné súčasné prírodné podmienky.      

 "Tlak vody nie je možné ovplyvniť, pretože artézska studňa je podzemná voda s napätou hladinou. To znamená, že voda je zhora uzatvorená nepriepustnou vrstvou a nachádza sa pod vplyvom hydrostatického tlaku. Čiže voda vyteká samovoľne, bez použitia čerpadla. Príroda sa ovplyvniť nedá, viac vody potečie možno po skončení suchého obdobia," vysvetlila Braníková.       

Ako doplnila, Šaľa je jedinečná množstvom artézskych studní, na území mesta ich funguje sedem. Podľa posledných rozborov vyteká pitná voda zo studní na Hornej a Hviezdoslavovej ulici a na Pribinovom námestí v mestskej časti Veča. Voda nevhodná na pitné účely tečie zo studne na Vlčanskej, Dolnej a Záhradníckej ulici a na Námestí sv. Trojice. "Veríme, že príroda nám túto vzácnu vodu ešte dlho dopraje a v najbližších rokoch tieto zdroje nevyschnú," dodala Braníková.       

 

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
16.03.2018
Investície proti suchu pomôžu zlepšiť životné prostredie, ale aj kvalitu života
Vláda schválila materiál H2ODNOTA JE VODA - Akčný plán na riešenie dôsledkov sucha a nedostatku vody, ktorý je historicky prvým prierezovým dokumentom v uvedenej problematike. Jeho súčasťou sú opatrenia vo viacerých oblastiach a sektoroch.
viac
02.07.2018
Mesto zrenovuje artézsku studňu v mestskej časti Veča
Artézska studňa v šalianskej mestskej časti Veča dostane nový vzhľad. Studňu, ktorá bola vybudovaná pred viac ako sto rokmi, sa radnica rozhodla v priebehu leta skrášliť.
viac
15.05.2020
Vodohospodári reagujú na suchá i turizmus
Slovenský vodohospodársky podnik (SVP) reaguje na opakujúce sa suché obdobia a tiež dopyt po rekreácii pri vodnej nádrži (VN) Domaša. Na schválenie nadriadenému orgánu zaslal koncom apríla návrh "Manipulačného poriadku pre vodnú stavbu Veľká Domaša".
viac
22.02.2022
Rekonštrukciou artézskej studne na Hornej ulici sa zvýši jej výdatnosť
Artézska studňa na Hornej ulici v Šali by mala prejsť rekonštrukciou. V posledných rokoch bol prúd vody vytekajúcej zo studne stále slabší.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.02 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.13 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.85 %