Štvrtok 02.05.2024
Dnes má meniny 
Žigmund
°C
02.08.2023 07:00

Pustý hrad chcú zatraktívniť a ešte viac otvoriť návštevníkom


Na archívnej snímke nádvorie horného Pustého hradu vo Zvolene. Snímka zdroj: (tasr).


O finančnú podporu z eurofondov vo výške 1,7 milióna eur sa bude uchádzať mesto Zvolen s projektmi na obnovu a zatraktívnenie Pustého hradu. Uviedol to vedúci výskumu na Pustom hrade Ján Beljak.


"O eurofondy sa bude uchádzať mesto Zvolen v rámci Integrovanej územnej stratégie Banskobystrického samosprávneho kraja (BBSK) a Programu Slovensko," uviedol Beljak.

Investíciou by sa podľa neho mal hrad ešte viac otvoriť návštevníkom, poskytnúť im priestor na kultúrne vyžitie a stretávanie. Budovať sa tam majú menšie stavby v duchu zachovania cenného územia.

Vedľa pódia pri vstupe na hrad by malo vzniknúť zázemie pre účinkujúcich a tiež nové toalety pre verejnosť. Objekt by mal byť napojený na fotovoltaické panely.

Celkom nové bude aj infocentrum, plánované na juh od východnej bašty. Budú tam aj miestnosti určené ako zázemie pre archeológov. V projekte sa počíta aj s využívaním interiéru kráľovskej obytnej veže na komorné kultúrne podujatia.

Na hrade by mala vzniknúť aj kovolejárska dielňa ako pripomienka minulosti. Takáto dielňa sa totiž na základe archeologických výskumov na hrade pravdepodobne aj nachádzala.

Súčasťou obnovy bude tiež rekonštrukcia lesnej cesty v podhradí v smere na Červený medokýš a revitalizácia okolia minerálneho prameňa.

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
26.01.2017
Protipovodňové opatrenia na Neresnici čakajú na výzvu z eurofondov
Na riečke Neresnica vo Zvolene, ktorá sa počas prívalových dažďov často vylieva z koryta a ohrozuje nielen obyvateľov v tejto časti mesta, ale aj dopravu na ceste smerom na Krupinu, by sa v najbližších rokoch mali zrealizovať protipovodňové opatrenie.
viac
24.08.2017
Štvrťstoročie na zvolenskom hrade
Už 25 rokov turisti, nadšenci, milovníci histórie a kultúry prekonávajú kilometre a výškové metre, aby vyšli na zvolenský Pustý hrad, z minulosti známy aj ako Starý Zvolen. Tento rok v septembri to nebude inak.
viac
25.07.2018
Na Pustom hrade otvoria infobod a bufet
Pustý hrad je pýchou mesta Zvolen: patrí medzi najvýznamnejšie národné pamiatky, výskum, ktorý na ňom prebieha nepretržite od roku 1992, odhalí každý rok nové prekvapenia a jeho návštevnosť rastie. Aby mesto podporilo služby turistom, otvára teraz bufet a informačné centrum.
viac
05.09.2020
Na Pustom hrade si pripomínajú svadbu z 13. storočia
Pustý hrad nad Zvolenom žije v sobotu históriou. Návštevníci a turisti si môžu pozrieť rekonštrukciu svadby z 13. storočia. Dcéra uhorského kráľa Belu IV. Konštancia si berie syna haličského kniežaťa Leva.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.05 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.17 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.78 %