Pondelok 06.05.2024
Dnes má meniny 
Hermína
°C
05.09.2020 04:06

Na Pustom hrade si pripomínajú svadbu z 13. storočia


Snímka zdroj: zahoramizadolami.sk


Pustý hrad nad Zvolenom žije v sobotu históriou. Návštevníci a turisti si môžu pozrieť rekonštrukciu svadby z 13. storočia. Dcéra uhorského kráľa Belu IV. Konštancia si berie syna haličského kniežaťa Leva.


TASR o podujatí Kráľovská svadba na Pustom hrade 2020 informovala Zuzana Jóbová z Krajskej organizácie cestovného ruchu Banskobystrický kraj Turizmus (KOCR BBKT).

Ako priblížila, keď kráľ v minulosti vydával dcéru, bola to veľkolepá udalosť. Zišli sa panovníci, šľachta, rytieri z mnohých krajín, aby niekoľko dní spolu slávili a hodovali. „Spoločne s ľuďmi, ktorí sa dlhodobo venujú oprave hradných ruín a archeologickému výskumu na Pustom hrade, sme premýšľali, že hradu chýba ikonické stredoveké podujatie, ako má napríklad Bratislava v podobe Korunovačných slávností. A tak sme hľadali vhodný príbeh z dejín hradu. Príbeh svadby nám pripadal vhodný, pretože so svadbou sa spájajú radosť, veselosť a šťastie a práve tieto emócie chceme podujatím vyvolať," priblížila predsedníčka KOCR BBKT Iveta Niňajová.       

Divadelné stvárnenie dobovej udalosti zohľadňuje aj ďalšie historické súvislosti. Je to napríklad prepustenie uhorských šľachticov zajatých v predchádzajúcich bojoch alebo uzavretie prímeria medzi oboma panovníkmi. Popoludňajší vstup na podujatie je o 15.30 h na Dolnom hrade, predstavenie pre nový koronavírus obmedzili pre 700 ľudí.

Na Pustom hrade sa v sobotu zhromaždilo takmer 100 účinkujúcich. Vrcholom obradu a hostiny je rytiersky súboj na koňoch. Jóbová poznamenala, že kráľovská svadba Konštancie a Leva sa uskutočnila zrejme v auguste roku 1247.    

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
12.08.2018
Pokrstili novú publikáciu o Pustom hrade
Mesto Zvolen vydalo novú knihu o Pustom hrade a Peťuši s najnovšími poznatkami z výskumov od autorov Jána Beljaka, Noémi Beljak Pažinovej, Michala Šimkovica
viac
30.05.2019
Zvolenský Deň detí plný smiechu a zábavy
Nedeľné dopoludnie bude vo Zvolene patriť deťom. Na tradičných oslavách MDD si užijú korčuľovanie, športovanie, tvorivé dielničky ale aj rozprávkový výstup na Pustý hrad.
viac
25.08.2021
Na Pustom hrade bude opäť kráľovská svadba
Reprodukcia kráľovskej svadby, ktorá sa pôvodne uskutočnila pred viac ako 750 rokmi na Pustom hrade nad Zvolenom, bude v sobotu (28. 8.) na tom istom mieste.
viac
22.08.2023
Na Pustom hrade si opäť pripomenú svadbu z 13. storočia
Na Pustom hrade nad Zvolenom si počas posledného augustového víkendu opäť pripomenú svadbu z 13. storočia. Informovala o tom Zuzana Jóbová z Krajskej organizácie cestovného ruchu Banskobystrický kraj Turizmus.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.05 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.17 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.78 %