Streda 01.05.2024
Dnes má meniny 
Sviatok práce
°C
22.08.2023 09:30

Na Pustom hrade si opäť pripomenú svadbu z 13. storočia


Na archívnej snímke nádvorie horného Pustého hradu vo Zvolene. Snímka zdroj: (tasr).


Na Pustom hrade nad Zvolenom si počas posledného augustového víkendu opäť pripomenú svadbu z 13. storočia. Informovala o tom Zuzana Jóbová z Krajskej organizácie cestovného ruchu Banskobystrický kraj Turizmus.


Ako dodala, dcéra uhorského kráľa Bela IV. Konštancia si bude brať Leva, syna haličského kniežaťa. Kráľovská svadba sa uskutočnila v auguste v roku 1247. Cieľom organizátorov je znovu oživiť príbeh, ktorý sa na tomto mieste v minulosti odohral. "Súčasťou bude nielen rekonštrukcia tejto významnej historickej udalosti, ale aj celodenný program, ktorý umožní návštevníkom dotknúť sa stredoveku rôznymi spôsobmi," objasnila.

Od piatkového (25. 8.) večera budú na Pustom hrade stredoveké dobové stany. Využiť ich môže desať dobrodruhov, ktorí sa rozhodnú užiť si aj noc pred kráľovskou svadbou priamo na hrade. Súčasťou je požičanie jednoduchého dobového oblečenia, šermiarsky výcvik, nočné pozorovanie hviezd s hvezdármi či večera pod holým nebom. "Na druhý deň (26. 8.) sa stanú čestnými hosťami kráľovskej svadby," podotkla Jóbová.

Pre návštevníkov so zníženou mobilitou, prípadne pre rodiny s deťmi bude k dispozícii kyvadlová doprava. Premávať bude v pravidelných intervaloch z parkoviska spod Pustého hradu za zimným štadiónom. Organizátori však odporúčajú spojiť návštevu podujatia s výstupom na Pustý hrad, ktorý trvá z parkoviska pri zimnom štadióne približne 40 minút a vedie po náučnom chodníku.

Pustý hrad vo Zvolene je národná kultúrna pamiatka a významná historická lokalita, ktorá patrí medzi turistické miesta v regióne. Cieľom podujatí je predstaviť verejnosti históriu a význam Pustého hradu, ktorý je súčasťou tematickej kultúrnej trasy Pohronská hradná cesta. Tá spája 16 lokalít popri rieke Hron. Pre turistov je hrad dostupný pešo a aj na bicykli.

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
24.08.2017
Štvrťstoročie na zvolenskom hrade
Už 25 rokov turisti, nadšenci, milovníci histórie a kultúry prekonávajú kilometre a výškové metre, aby vyšli na zvolenský Pustý hrad, z minulosti známy aj ako Starý Zvolen. Tento rok v septembri to nebude inak.
viac
20.09.2018
Najzaujímavejším objavom sezóny na Pustom hrade je ihlica z jantáru
Najzaujímavejším nálezom končiacej archeologickej sezóny na Pustom hrade nad Zvolenom bola tordovaná ihlica vyrobená z jantáru. Archeológovia tam okrem falzifikátov mincí z prelomu 13. a 14. storočia objavili aj pravé razby Bela IV. a Přemysla Otakara II.
viac
05.09.2020
Na Pustom hrade si pripomínajú svadbu z 13. storočia
Pustý hrad nad Zvolenom žije v sobotu históriou. Návštevníci a turisti si môžu pozrieť rekonštrukciu svadby z 13. storočia. Dcéra uhorského kráľa Belu IV. Konštancia si berie syna haličského kniežaťa Leva.
viac
25.08.2021
Na Pustom hrade bude opäť kráľovská svadba
Reprodukcia kráľovskej svadby, ktorá sa pôvodne uskutočnila pred viac ako 750 rokmi na Pustom hrade nad Zvolenom, bude v sobotu (28. 8.) na tom istom mieste.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.05 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.17 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.78 %