Sobota 27.04.2024
Dnes má meniny 
Jaroslav
°C
20.02.2024 11:00

Projekt na aktiváciu dlhodobo nezamestnaných spustia od 1. apríla 2024


Snímka z tlačovej besedy. (Snímka: ZMOS)


Ministerstvo práce, sociálnych vecí a rodiny SR spustí od 1. apríla 2024 Projekt na aktiváciu dlhodobo nezamestnaných. Týmto projektom podľa sa plní aj požiadavka Združenia miest a obcí Slovenska (ZMOS).


Aktivačnými prácami a príspevkom vo výške 86,60 eura má podporiť asi 15 000 ľudí. Na projekt bolo vyčlenených zo štátneho rozpočtu 2,6 milióna eur. Uviedol to šéf rezortu Erik Tomáš na tlačovej konferencii, na ktorej sa zúčastnil aj predseda ZMOS Jozef Božik. 

„Títo ľudia budú vykonávať menšie služby pre mestá a obce, samosprávne kraje a organizácie. Nechceme, aby dlhodobo nezamestnaní ľudia len sedeli doma a nič nerobili. V rámci tohto projektu môžu zveľaďovať svoju obec a takto si uchovávať pracovné návyky, prípadne zlepšovať svoje zručnosti, aby boli pripravení pre pracovný trh," priblížil Erik Tomáš.

Uchádzač musí pre vyplatenie aktivačného príspevku odpracovať minimálne 64 hodín mesačne, pričom si ho môže zarobiť popri dávke v hmotnej núdzi. Žiadateľom rezort vyplatí mesačne príspevok na jedného uchádzača vo výške 18,84 eura, ktorý bude určený na pracovné pomôcky.

Projekt bude podľa ministra spustený od 1. apríla 2024 až do konca roka. Toto obdobie plánuje rezort využiť na novelizáciu zákona o službách zamestnanosti. „Chceme ním presne nastaviť podmienky pre aktivačné práce, aby sme to už nemuseli robiť cez projekty. Pôjde aj o podmienky, ktorými nebudú tieto aktivačné práce zneužívané," dodal šéf rezortu.

Týmto projektom podľa neho rezort plní aj požiadavku ZMOS-u. „Do konca kalendárneho roka bude môcť každá obec a mesto využiť dlhodobo nezamestnaných na to, aby si v prvom rade nezamestnaní pomohli a aby sme obce a mestá mali čistejšie," uzavrel predseda ZMOS Jozef Božik.

Autor: (TASR)


komentáre
SHOW ALL
podobné
12.05.2020
Projekt "teleškoly" stále žije, problémom sú však financie
Projekt "teleškoly", ktorý chcelo Ministerstvo školstva, vedy, výskumu a športu SR spustiť počas obdobia, keď sa žiaci vzdelávajú dištančnou formou, sa zatiaľ nepodarilo zrealizovať.
viac
10.06.2020
Na Slovensku štartuje pilotný projekt pre koncept sociálneho poľnohospodárstva
Občianske združenie Druživa z Rožňavy začalo začiatkom júna realizovať na Slovensku pilotný projekt sociálneho poľnohospodárstva (SP).
viac
16.04.2021
Partizánske spúšťa projekt zberu kuchynského odpadu od dverí k dverám
Samospráva Partizánskeho sa pripravuje na zavedenie triedeného zberu biologicky rozložiteľného kuchynského odpadu (BRKO). Systém chce nastaviť na základe výsledkov pilotného projektu, v rámci ktorého bude tento druh odpadu zbierať od dverí k dverám.
viac
28.05.2021
Župa spúšťa rekonštrukciu Kaštieľa v Čunove. Vznikne tam Ekocentrum
Bratislavský samosprávny kraj (BSK) sa po fázach príprav púšťa do komplexnej rekonštrukcie Národnej kultúrnej pamiatky Kaštieľa v Čunove. Rozdelená bude do viacerých fáz a na ich konci sa toto miesto premení na Ekocentrum pre širokú verejnosť každej vekovej kategórie.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.02 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.17 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.81 %