Sobota 27.04.2024
Dnes má meniny 
Jaroslav
°C
02.08.2023 02:25

Pripomíname si Pamätný deň rómskeho holokaustu


Ilustračná snímka.


Pamätný deň rómskeho holokaustu sa na Slovenku pripomína 2. augusta od roku 2005. Ide o spomienku na takmer 3000 rómskych mužov, žien a detí, ktorí zomreli v noci z 2. na 3. augusta 1944 v najväčšom nacistickom vyhladzovacom tábore Auschwitz-Birkenau.


Počas druhej svetovej vojny zomrelo približne 500 000 Rómov prenasledovaných na etnickom princípe a vystavených rasovo motivovanému násiliu. V tom čase to znamenalo najmenej štvrtinu celkovej rómskej populácie v Európe.

Rómskym holokaustom nazývame pokus nacistického Nemecka a jeho spojencov o vyhladenie Rómov v Európe počas druhej svetovej vojny. Norimberské zákony, ktoré prijal Ríšsky snem 15. septembra 1935, vyhlásili Rómov a Židov za "nepriateľov rasovo čistého štátu". Odopreli im nemecké občianske práva a vystavili ich "Sonderbehandlung", čiže zvláštnemu zaobchádzaniu, čo v praxi znamenalo začiatok deportácií do táborov smrti a premyslené vyvražďovanie.

Na Slovensku podľa sčítania obyvateľstva z roku 1938 žilo 26.265 rómskych obyvateľov, skutočný počet sa však odhaduje na dvojnásobok. Perzekúcie voči Rómom prebiehali viacerými spôsobmi.

V prvom období to boli snahy o likvidáciu kočovného spôsobu života. Druhé obdobie, už pod priamou okupáciou Slovenska nacistickým Nemeckom, malo omnoho brutálnejší charakter a je poznačené predovšetkým vytvorením zaisťovacieho tábora pre Rómov v Dubnici nad Váhom. Tam po prepuknutí epidémie škvrnitého týfusu zavraždili Nemci 23. februára 1945 všetkých chorých Rómov.

Odohrali sa aj ďalšie prípady vraždenia Rómov na Slovensku ako napríklad v Kremničke, vo Zvolene a v Brezne. Celkový počet rómskych obetí holokaustu na Slovensku sa odhaduje približne na tisíc.

V roku 2015 vyhlásil Európsky parlament 2. august za Pamätný deň rómskeho holokaustu, čím si obyvatelia starého kontinentu pripomínajú okolo pol milióna európskych Rómov zavraždených nacistami v okupovanej Európe.

Európska komisia prijala v roku 2020 Strategický rámec EÚ pre Rómov, cieľom ktorého je poskytnúť všetkým Rómom príležitosť naplno využiť svoj potenciál. Komisia za týmto účelom stanovila komplexný trojpilierový prístup: rovnosť so všetkými ostatnými členmi spoločnosti, sociálne i ekonomické začlenenie a plnohodnotná účasť na politickom, sociálnom, ekonomickom a kultúrnom živote.

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
02.08.2019
Druhý august patrí pietnej spomienke na obete rómskeho holokaustu
Druhého augusta si pripomíname Pamätný deň holokaustu Rómov. V noci z 2. na 3. augusta 1944 v koncentračnom tábore Auschwitz-Bierkenau nacisti pripravili o život takmer 3-tisíc Rómov a Sintov, medzi nimi aj deti, matky a starších ľudí.
viac
02.08.2019
Ma bisteren! - Pamätný deň rómskeho holokaustu v Banskej Bystrici
Štátny tajomník MŠVVaŠ SR Peter Krajňák a riaditeľka odboru výchovy a vzdelávania národnostných menšín Mária Prékop sa pri príležitosti Pamätného dňa rómskeho holokaustu 2. augusta 2016 zúčastnili na spomienkovej slávnosti, ktorú zorganizovalo občianske združenie In Minorita.
viac
04.08.2020
V Rimavskej Sobote si uctili Svetový deň rómskeho holokaustu
V sobotu 2. augusta si v Rimavskej Sobote uctili 76. výročie Svetového dňa rómskeho Porraimosu – holokaustu, položením vencov k pamätnej tabuli na ulici Bélu Bartóka pri dome Winšchafterovcov a k pomníku židovského holokaustu na Cukrovarskej ulici.
viac
10.10.2020
Poštári si pripomenuli Svetový deň pošty
Slovenská pošta si včera, 9. októbra, spolu s ďalšími členmi Svetovej poštovej únie pripomenula Svetový deň pošty. Ten zdôrazňuje základné hodnoty poštovníctva, úlohu pošty v každodennom živote a prínos k ekonomickému rozvoju krajiny.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.02 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.17 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.81 %