Štvrtok 02.05.2024
Dnes má meniny 
Žigmund
°C
14.01.2023 01:10

Primátori Košíc a Prešova sa zhodli na koordinácii voči vláde, VVS či v doprave


Snímka zo stretnutia.


Na spoločnej stratégii pri realizovaní požiadaviek smerujúcich k vláde SR, na zlepšení integrácie a kvality medzimestskej hromadnej dopravy a na presadzovaní spoločných záujmov vo Východoslovenskej vodárenskej spoločnosti (VVS) sa dohodli primátori Košíc a Prešova Jaroslav Polaček a František Oľha.


Na stretnutí v Košiciach zazneli aj návrhy na vzájomnú spoluprácu a výmenu skúseností v oblasti riadenia krajských miest a zvládania energetickej a finančnej krízy. Informoval o tom košický magistrát.

"Chcem lepšiu medzimestskú hromadnú dopravu pre verejnosť a zjednodušiť spojenie oboch miest. Záleží nám tiež na zjednotení taríf jednotlivých dopravcov," povedal Polaček.      

Ďalšou témou stretnutia bola vzájomná výmena skúseností v oblasti riadenia. "Dôležité pre nás bolo, že sa na stretnutí zúčastnili z našej strany prednosta mestského úradu Viliam Sopko a zo strany Košíc riaditeľ Magistrátu mesta Košice Marcel Čop. Vzájomne si vieme vymeniť skúseností a oprieť sa o riešenia, ktoré sú pri riadení miest lepšie a efektívnejšie," uviedol prešovský primátor. V rámci vzájomnej spolupráce prichádza do úvahy, že si mestá budú "požičiavať" odborníkov z kľúčových oddelení a referátov.         

Blízkosť oboch miest podľa magistrátu znamená pre primátorov podobné problémy. "Zaoberali sme sa tiež tým, čo aktuálne trápi naše mestá, a to energetickou krízou, rozpočtom a financiami," konštatoval Sopko. Pri rokovaniach s vládou sú preto pripravení prijať spoločnú stratégiu. "Prešov a Košice to budú mať spoločne do Bratislavy o niečo bližšie. Ak sa druhé a tretie najväčšie mestá na Slovensku zjednotia v stratégii vyjednávania so štátom, verím, že nás budú v Bratislave počúvať o čosi pozornejšie," dodal Polaček. To isté platí aj pri rokovaniach s VVS, kde majú obe krajské mestá najvýraznejšie akcionárske podiely. Oboch primátorov pritom trápi vysoká cena vody pre obyvateľov, konštatoval magistrát.        

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
07.11.2017
Primátorka apeluje na začatie výstavby rýchlostnej cesty R4
V priestoroch prešovskej radnice sa včera (6.11. 2017) stretla primátorka Andrea Turčanová so splnomocnencom vlády pre rýchlostné cesty Igorom Janckulikom, s Ladislavom Bačenkom z Národnej diaľničnej spoločnosti a poslancom NR SR Eduardom Adamčíkom.
viac
12.01.2019
Východoslovenské kraje a mestá chcú rozvíjať integrovanú dopravu
Záujem o spoluprácu pri zavádzaní integrovaného dopravného systému potvrdili v piatok predsedovia košického a prešovského samosprávneho kraja Rastislav Trnka a Milan Majerský, a primátori Košíc a Prešova Jaroslav Polaček a Andrea Turčanová. Išlo o prvé takéto stretnutie, konalo sa v Košiciach.
viac
15.04.2021
Prešov je zas bližšie k štartu hokejovej extraligy na zrekonštruovanom štadióne
Mestská rada schválila návrh Memoranda o spolupráci pri zabezpečení hokejovej extraligy v Prešove. Najvyššia hokejová súťaž v SR by sa mohla hrať na prešovskom zimnom štadióne už v najbližšej sezóne 2021/2022. Návrh memoranda bude koncom apríla predložený do mestského zastupiteľstva.
viac
30.09.2021
Východniari urobili v rámci súťaže 10 000 PRE ZDRAVIE vyše 10 miliónov krokov
Aktívnejší bol Košický kraj, ale najvyšší počet krokov zvládol urobiť účastník z Prešovského kraja.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.05 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.17 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.78 %